Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund tror ikke de foreslåtte endringene i KRL-faget er tilstrekkelig for å hindre nye krenkelser av menneskerettighetene.

Human-Etisk Forbund tror ikke de foreslåtte endringene i KRL-faget er tilstrekkelig for å hindre nye krenkelser av menneskerettighetene.

HEFs høring til nye KRL: - Ingen reelle endringer

#HEF høringsuttalelse om det nye KRL-faget er klar. - Her er det ikke lagt inn noen sikringer for å hindre videre krenkelser, konkluderer forbundet. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2008 kl 11:20

HEF høringsuttalelse om det nye KRL-faget er klar. - Her er det ikke lagt inn noen sikringer for å hindre videre krenkelser, konkluderer forbundet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 29.1.2008

I høringsuttalelsen slår HEF fast at departementet unnlater å nevne ett av to helt sentrale intensjoner bak faget. Faget bygger på premisset om at det er nødvendig å tro på "sitt eget" før man kan gå ut og møte "de andre".

- Hele faget bygger på normen om identitet fortolket som flertallets norske majoritetskristendom som "vårt eget", skriver HEF.

Dette begrunnes blant annet med at undervisningsloven fortsatt skal ha med en formulering om at verdens religoner og livssyn skal undervises "ut fra sin egenart". Dette er en uløselig motsetning, mener Human-Etisk Forbund.

- Å undervise i religion ut fra religionenes egenart eller selvforståelse, umuliggjør en objektiv, kritisk og pluralistisk tilnærming. Her er det innenfra-, det teologiske og det deltakende perspektivet som tas for gitt, skiver HEF.

Staten må velge

Så lenge denne uløste motsetningen består, kan ikke faget bestå som et felles obligatorisk religions- og livssynsfag, konstaterer HEF. Forbundet mener at staten må velge mellom to menneskerettslig akseptable veier.

Enten kan vi ha et kristendomsfag med full fritaksrett og tilbud om et alternativt, livssynsnøytralt fag. Eller så må det opprettes et reelt livssynsnøytralt fag uten noen ambisjoner om å bli kjent med religioner "fra innsiden".

HEF foretrekker det siste, men sier at hvis dette ikke er politisk mulig er kanskje en todeling av faget en fase man må gjennom.

Departementet lever ikke opp til egne lovnader
HEF anerkjenner at departementet har hatt gode intensjoner med det nye faget, og har sett behovet for "omfattande endringar". Problemet er bare at det konkrete forslaget ikke ikke har tatt denne begrunnelsen på alvor.

- Vi finner ikke grunnlag for beskrivelsen "omfattende revisjon". (...) Den justering som har funnet sted, har skjedd innen samme rammeverk og uten å endre verken innhold i faget eller fritaksregimet prinsipielt, slår forbundet fast.