Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Møte på litteraturhuset i kveld:

HEF og kirka med dialog om religion i offentligheten

I kveld arrangerer Human-Etisk Forbund og Den norske kirke for første gang et felles dialogmøte. Temaet er Religion i det offentlige rom.

Publisert:

I kveld skal religion i det offentlige rom under lupen på et dialogmøte i regi av Human-Etisk Forbund og Den norske kirke.

Med utgangspunkt i to aktuelle saker – den italienske krusifisk-saken og de offentlige minnemarkeringene etter terroren 22. juli – vil problemstillingen om religion i offentligheten drøftes.

En rekke representanter fra kirka og Human-Etisk Forbund, samt menneskerettighetsmiljøene, vil delta i debatten. Blant navnene finner vi professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary, filosofiprofessor Andreas Føllesdal,advokat og tidligere styreleder i Human-Etisk Forbund Lorentz Stavrum, religionshistoriker og pluralismeforsker Cora Alexa Døving, Human-Etisk Forbunds styreleder, Åse Kleveland.

Spørsmålene som stilles er:

  • Hva er legitim ivaretaking av historiske tradisjoner og majoritetsoppfatninger fra statens side?
  • Hva er rettslig nødvendig og hva er politisk legitimt minoritetsvern mot majoritetsinteresser?
  • Hvordan inngår tro- og livssyn i norsk identitetspolitikk i dag?
  • Hva er religiøse symboler, hva er nasjonale symboler, og hvordan bør staten forholde seg til disse - så vel i fest/sorg som i hverdager?
  • Hvordan kan mangfoldet best ivaretas i det vi kaller det offentlige rom?

Dette er første gang Den norske kirke og Human-Etisk Forbund inviterer til et fellesmøte, selv om de to livssynssamfunnene har samarbeidet lenge gjennom Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Til Vårt Land sier Sven Thore Kloster, rådgiver i Mellomkirkeligråd for Den norske kirke, at han håper å forstå litt mer om selve saken og hvordan de ulike tenker om disse tingene.

– Det er komplekse spørsmål og det finnes mye kompetanse på disse spørsmålene både i kirken og HEF. Det blir interessant å finne ut hva vi er enige og uenige om, sier han.

– Jeg vil nok tro at vi kan være enige om mange prinsipper, men når vi kommer til realitetene vil det nok være noen ulike syn hos Human-Etisk Forbund og Den norske kirke om hvilken plass tros- og livssynssamfunnene skal ha i det offentlige Norge, sier Kristin Mile til avisa.

Les også om møtet på human.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus