Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Elverum videregående skole hjelper Den norske kirke med det forestående kirkevalget. - Uhørt, mener Human-Etisk Forbund.

Elverum videregående skole hjelper Den norske kirke med det forestående kirkevalget. - Uhørt, mener Human-Etisk Forbund.

HEF: - Kirken misbruker skolen

I Elverum har kirken fått lov til å holde reelt kirkevalg under årets felles skolevalg. HEF krever at kunnskapsministeren griper inn.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2009 kl 14:45

På Elverum videregående skole har kirken fått lov til å holde reelt kirkevalg for skolens elever under det tradisjonelle skolevalget som holdes første uka i september.

Det er skolens rektor Jo Stuan og Svein Birkeland fra Elverum kirkelige fellesråd som har blitt enig om denne ordningen, skriver Vårt Land.

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, synes rektor burde ha nektet å slippe kirken til.

- Vi må forvente at skolefolk følger såpass med i timen at de har fått med seg hva Menneskerettsdomstolen i Strasbourg sier forholdet mellom skole og religion, sier Brun-Pedersen til Vårt Land.

Krever at Solhjell griper inn

I en pressemelding sendt ut i dag krever HEF at kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell griper inn overfor Elverum videregående skole.Forbundet mener sammenbladningen av skolevalget, som er et "liksomvalg", og det reelle kirkevalget HEF mener er problematisk.

- Kirken får orientere om kirkevalget før det foretas et fiktivt politisk skolevalg. Deretter skal elever med kirkevalgkort kunne stemme i et reelt kirkevalg. Denne formen for "outing" av elever som ikke tilhører majoritetens kirke tilhører fortida, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, i pressemeldingen.

Forbundet legger til at den offentlige skolen ikke lenger er kirkens eiendom. Skolen skal være en uavhengig og autonom institusjon der verken partier, næringsliv eller livssynsorganisasjoner skal ha muligheter for å påvirke elevene.

Human-Etisk Forbund forventer at kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell rydder opp og sørger for at denne formen for kirkelig misbruk av den offentlige fellesskolen stanses.

- Norge har tidligere fått påpakning av internasjonale menneskerettsinstitusjoner for sin påvirkning til kristen tro i skolen og for ikke å skille ordentlig mellom trosopplæring og kunnskapsformidling, heter det i pressemeldingen.

Human-Etisk Forbund har tidligere kritisert sentrale myndigheter for å legge kirkevalg og stortingsvalg tl samme dag.

- At et utvalgt trossamfunn skal kunne avholde valg samtidig med et allmennt offentlig valg, er et klart bevis på at vi fremdeles har en statskirkeordning i Norge. En slik blanding av valg er en uting i et moderne demokrati, heter det i en pressemelding fra HEF, 13. mai 2008.

Når det først er slik, forventer forbundet ifølge pressemeldingen at kirkevalget vil foregå i valglokaler separat fra der offentlige valg skal foregå.

Biskop enig med HEF

Biskop i Den norske kirke Halvor Nordhaug er enig i kritikken fra Human-Etisk Forbund.

- Jeg skjønner godt at Jens Brun-Pedersen og human-etikerne reagerer. De har min fulle støtte, sier Nordhaug til Vårt Land.

Han synes kirken selger seg billig.

- Det er en kirke med lav selvtillit som opptrer slik. Jeg innser at løpet er kjørt når det gjelder årets valg, men håper at kirken sentralt tenker gjennom prinsippene knyttet til menneskretter og religionsfrihet, sier han.

Nordhaug er forundret over hvor lite opposisjon det har vært i kirken mot denne ordningen.

Kirken: - Kreativt
- Elverum kirkelige fellesråd har vært kreative her. Jeg kjenner ikke til at det er gjort på lignende måter andre steder, sier Sissel Vartdal fra Kirkerådet til Vårt Land.

Fra Kirkerådet side er det ikke lagt opp til valgsamarbeid mellom kirke og skole. Vartdal mener likevel at dette er noe som må avgjøres lokalt.

- Dialogen mellom partene vil jo være helt avgjørende for om slike ting lar seg gjennomføre, sier hun.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook