Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har ført opp nær 3500 ekstra HEFs medlemmer som dobbeltregistrerte. Dermed får ikke HEF i utgangspunktet statsstøtte for disse, og risikerer å tape rundt en million.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har ført opp nær 3500 ekstra HEFs medlemmer som dobbeltregistrerte. Dermed får ikke HEF i utgangspunktet statsstøtte for disse, og risikerer å tape rundt en million.

HEF kan tape over en million

#Fylkesmannen i Oslo og Akershus har funnet 3482 nye dobbeltregistrerte HEF-medlemmer. Dette kan gi et uforutsett tap i statsstøtte på over en million...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2007 kl 00:00

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har funnet 3482 nye dobbeltregistrerte HEF-medlemmer. Dette kan gi et uforutsett tap i statsstøtte på over en million kroner for Human-Etisk Forbund. - Det må være en feil her, tror Kristin Mile.

Tekst: Even Gran
Publisert: 27.6.2007

HEF har fått beskjed om at det funnet 3482 personer som i tillegg til å være HEF-medlem, også er innrapportert som medlem i ett av de andre tros- og livssynssorganisasjonene utenfor Den norske kirke.

En enkeltperson kan bare utløse statsstøtte til én tros- og livssynssorganisasjon. Hvis HEF mister statsstøtten for disse 3482 medlemmene, betyr det et inntektstap på over en million kroner (se faktaboks lenger ned).

Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som administrerer støtteordningen for tros- og livssynsamfunn for hele landet. Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, forteller at forbundet har spurt Fylkesmannen hvilke tros- eller livssynsorganisasjoner HEF deler disse dobbeltregistrerte med, uten at man har fått noe svar.

- Dette skjer til tross for at Fylkemannen så sent som i desember i fjor fortalte oss at det kun var 146 personer som var dobbeltregistrerte på denne måten. Et halvt år senere er tallet nesten 24 ganger større, uten at Fylkesmannen kan gi oss noen forklaring, sier hun.

Nesten alle er "ferske"
HEF har fått en liste med personnummer over de 3482 dobbeltregistrerte. Mile forteller at et søk i HEFs medlemsregister viser at kun 120 av disse var blant de som fikk brev om dobbeltregistrering under oppryddingen i fjor. Det vil si at resten er "ferske" dobbeltregistrerte som man ikke har visst om før.

Mile forteller videre at HEF nå jobber med å finne dokumentasjon på at alle disse faktisk har meldt seg inn i forbundet. Denne dokumentasjonen vil så bli sendt til Fylkesmannen.

Det vil også bli sendt ut et brev til de det gjelder. Her vil de bli opplyst om situasjonen og bedt om å si fra hvilken livssynsorganisasjon de ønsker å tilhøre. De svarene HEF får i denne runden vil også sendes til Fylkesmannen, forsikrer Mile.

Gamle medlemslister gravd fram?

Generalsekretæren har en mistanke om at det hele beror på en feil.

- Den veldig sterke økningen fra desember i fjor til nå er veldig merkelig. Det er nesten så jeg må tro at det er en feil, sier hun.

Hvis det ikke er en feil, spør Mile seg om hvorfor denne dobbelregistreringen ikke har kommet fram før. Hun peker på at de andre tros- og livssynssamfunnene har hatt god tid til å rapportere inn sine medlemmer.

- Hvis det stemmer, må det jo være noen som har funnet fram noen gamle medlemslister som ikke har vært innrapportert før, tror hun. Hvem dette eventuelt kan være, vil hun imidlertid ikke spekulere i.

Tap uansett

Feil eller ikke. Den sterke økningen i dobbeltregistreringer mellom HEF og andre tros- og livssynssamfunn utenfor Dnk fører uansett til at HEF taper penger.

- Selv om alle disse 3482 dobbeltregistrerte viser seg å være reelle, støtteberettigede HEF-medlemmer, skaper dette en masse merarbeid for oss. Vi må gå gjennom hele denne lista og sende ut nær 3500 brev. Vi har allerede leid inn en vikar som skal jobbe med dette på heltid fram til klagefristen går ut, så dette koster oss utvilsomt penger, forteller Mile.