Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Thor Sørum-Johansen, ansvarlig redaktør i avisa Glåmdalen, delte ut prisen Årets glåmdøl til Johny Gullaker Johnson. Foto: Anne Eriksdatter Bye

Johny Gullaker Johnson er Årets glåmdøl:

HEF-ildsjel på Kongsvinger fikk hederspris av lokalavisa

– Du kom bare ridende inn i Dodge City, altså Kongsvinger – en dag, sa forfatter Levi Henriksen i sin tale.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2018 kl 10:02

KONGSVINGER: Det var heftig applaus fra vel 470 mennesker da Human-Etisk Forbunds Johny Gullaker Johnson mottok hedersprisen Årets glåmdøl 2017. Utdelingen foregikk på den årlige Artistgallaen i det fullsatte Rådhusteatret i Kongsvinger mandag kveld.

Årets glåmdøl er en pris som avisa Glåmdalen deler ut til en enkeltperson som har utmerket seg på en positiv måte, enten ved å sette Kongsvinger-regionen på kartet, gjøre en innsats som har stor betydning for andre, eller har bidratt positivt på annen måte.

Prisen er på kr 10 000, en krystallvase fra Magnor Glassverk og et diplom. Dette er 13 gangen prisen deles ut.

«Mr. Borgerlig konfirmasjon» på Kongsvinger

Thor Sørum-Johansen, ansvarlig redaktør i avisa Glåmdalen sto for utdelingen:

– Få, om noen, har vært mer engasjert i arbeid for andre i Kongsvinger-distriktet de siste tiårene enn Johny Gullaker Johnson, sa Sørum-Johansen da han fortalte om juryens begrunnelse for tildelingen av prisen.

– Han har vært en ressursperson i musikkmiljøet og ungdomsmiljøet i Kongsvinger, og var helt sentral da Gjemselund Ungdomsklubb vokste seg til å bli landets største. Han har vært – og er – glødende opptatt av flyktningarbeid og rusproblematikk. Han har mer eller mindre vært Mr. Borgerlig konfirmasjon i Kongsvinger, og han har engasjert seg politisk. Men først og fremst beskrives Årets glåmdøl som et formidabelt medmenneske. Johny Gullaker Johnson får ikke denne utmerkelsen for en enkeltstående bragd i 2017, men for sin utrettelige innsats for å gjøre en forskjell i menneskers liv, sa redaktøren i Glåmdalen i sin tale.

Hyllesttale fra forfatter Levi Henriksen

Det var forfatter Levi Henriksen som foreslo at prisen denne gangen skulle gis til Johny Gullaker Jonson. Henriksen. Henriksen har selv vokst opp i Kongsvingerområdet og nytt godt av Johnys store engasjement for ungdom, holdt en sterk, rørende og - ikke minst - morsom tale til prisvinneren.

– Jeg kan ikke tenke meg noe menneske som mer har fortjent å bli kåret til Årets glåmdøl enn Johny Gullaker, sa Henriksen, og sammenliknet prismottakeren med både den tøffeste cowboyen og den mest irriterende tyrefekteren han kunne tenke seg:.

– Du kom bare ridende inn i Dodge City, altså Kongsvinger – en dag. Hvor du kom fra og hva du skulle her aner jeg ikke, men du ga deg ikke før du hadde filleristet alle skurkene – eller i ditt tilfelle kanskje likegyldigheten og den enestående evnen vi innimellom kan ha i denne byen til å tenke at det har ingen gjort før, så det går ikke. (..) Du har virket som en rød klut på en del øvrighetspersoner her i byen, og for det beundrer jeg deg dypt, for jeg vet hva det har kostet. (..) I tillegg ser jeg faktisk på deg som et av de aller største medmenneskene jeg har kjent, sa Levi Henriksen i talen under prisutdelingen.

Hedmark HEF takker prisvinneren

Gunn Wieberg Hanssen, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hedmark har kjent prisvinneren i en årrekke. Hun stiller seg i rekken av gratulantene og minner om at Johny - sammen med sin samboer, Anne Hagen - fikk Frivillighetsprisen i 2015 for fantastisk innsats gjennom om lag 25 år for konfirmasjonsarbeidet i Kongsvinger lokallag.

Frivillighetsprisen deles ut av Human-Etisk Forbund/Hedmark fylkeslag annethvert år - til medlemmer som har gjort en særlig innsats for Human-Etisk Forbund i fylket.

– Johny og Anne har vært ildsjeler og har nedlagt utallige timer i dette arbeidet gjennom hele denne tiden, sier Wieberg Hanssen.

– De har i alle disse årene vært pådrivere og utvist et utrolig og ekte engasjement for saken. Johny og Anne har hatt ansvaret for både kursene og seremoniene. De utviser stor omsorg og stort ansvar for konfirmantene. Alle skal med! De er veldig flinke til dra med seg tidligere konfirmanter videre, i form av at de er assistenter på neste års kurs. Denne assistentordningen er ganske unik i fylket. Noen er med i mange år, og det er ikke tilfeldig at Kongsvinger er det laget i fylket som har størst ungdomsaktivitet, sier Gunn Wieberg Hanssen.

Hun la til at Human-Etisk Forbunds lokallag hvert år arrangerer konfirmantenes innsamlingsaksjon.

– Her er også tidligere konfirmanter med. I tillegg har de i lange perioder vært aktive i styret i lokallaget. Human-Etisk Forbund har vært usedvanlig heldige som har hatt glede av Anne og Johny i alle disse årene. Vi gratulerer Johny på det varmeste med prisen Årets glåmdøl, sa Wieberg Hanssen.

Sammen med samboeren Anne Hagen har Johny Gullaker Johnson drevet Humanistisk konfirmasjon på Kongsvinger i rundt 25 år. Foto: Anne Eriksdatter Bye

Gir pengene til arbeid med flyktninger i Hellas

Selv er Johny Gullaker Johnson glad for den gjeve prisen. Først trodde han det var en kamerat som tulleringte, men da han skjønte det var alvor, syntes han det var en heder. Den setter han pris på.

– Det er fint at man kan få pris selv om man aldri har scoret et mål på en fotballbane. Det viser jo at dette arbeidet har betydning. Da kan det inspirere andre til å bli med på laget

– Hva skal du bruke pengene til?

– Dem skal jeg gi til Vera Wold, som driver frivillig flyktningearbeid i Hellas. Hun tar i mot folk i det de går i land. Med disse pengene kan hun kjøpe klær og utstyr som de trenger.

Årets glåmdøl arbeider som ”inkluderingsminister” i avdeling for kultur i Kongsvinger kommune. Der arbeider han med å ta vare på alle nye innbyggere som kommer til byen både flyktninger og andre. Johny er oppbrakt over den norske innvandringspolitikken:

– Vi trenger flyktninger, vi trenger ressursene de kommer med. Alle må ha penger for å leve. Gi dem jobb!

– Jeg traff en flyktning som kom til byen og spurte om han hadde noen religion. – Finnes det flere enn en? spurte han, forskrekket. – Javisst, sa jeg. Flere tusen! Det er det mange som ikke vet.

– Jeg er ikke kristen, sier Johny. – Jeg tror på mennesket. Å støtte seg til en religiøs tro er på mange måter en ansvarsfraskrivelse. Det skremmer meg at folk finner svar for all tid og alle ting gjennom en religion. Man kan ikke bare la ting skje og si at det er Guds vilje! Noen tror at mennesker er født onde og bare kan bli gode gjennom religionsutøvelse. Ingen er født ond! Mennesket er født med muligheter til å utvikle seg. Vi har et ansvar for å framelske de gode kreftene som finnes i oss alle. Det må vi våge.

Johny og Anne har viet store deler av livet sitt til å arbeide med ungdom. De mener Human-Etisk Forbund er heldige. Human-Etisk Forbund har HU, Humanistisk Ungdom. Ikke alle har en ungdomsorganisasjon. Det er en rikdom og en viktig oppgave, mener Årets glåmdøl:

– I alt vårt arbeid har vi tatt ungdom på alvor, sier Johny. – De har vært med å skape tilbudene. Dermed har de fått eierskap til aktivitetene. Det er et samspill. Vi konfirmerer 15-åringer. Om tre år kan de bestemme hvem som skal styre landet! Mister vi nestekjærligheten og solidariteten har vi tapt som samfunn. Dette må vi lære ungdommene våre. Vi lever jo midt i bløtkaka! Vi må dele!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...