Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Regjeringen ønsker å forby det heldekkende hodeplagget nikab i skolen.
 Foto: Even Gran

Regjeringen ønsker å forby det heldekkende hodeplagget nikab i skolen. Foto: Even Gran

HEF avventende til nasjonalt forbud mot nikab og burka i skolen

– Nå må vi lese innstillingen nøye, sier fagsjef Bente Sandvig.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2017 kl 10:02

Regjeringen la i går fram forslag til et nasjonalt lovforbud mot ansiktsdekkende plagg i skolen. Det vil si nikab, burka og alle andre hodeplagg som dekker ansiktet. Forslaget ble lagt fram av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende integrerings- og innvandringsminister Per Sandberg (Frp).

Det nasjonale forbudet skal gjelde fra barnehage og skole og helt opp til universiteter og høyskoler, både for ansatte og elever. Ifølge kunnskapsministeren er utdanningssystemet en spesiell arena der det er ekstra at viktig elever og lærere kan se hverandres ansikt.

– Plaggene hindrer god kommunikasjon, noe som er avgjørende for at elever og studenter skal kunne lære godt, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

– Det er en viktig verdi å kunne se ansiktet på dem man treffer og snakker med. I vårt samfunn bør vi møtes ansikt til ansikt med et åpent sinn. Vi foreslår ikke et nasjonalt forbud, men i barnehager og utdanningsinstitusjoner, hvor det er til hinder for god kommunikasjon og dermed god læring, skriver statsminister Erna Solberg (H) på sin Facebook-side.

Vil kunne støtte regulering i spesielle tilfeller

Human-Etisk Forbund er ikke tilhenger av noe generelt forbud mot ansiktsdekkende plagg, men mener bruken kan reguleres i visse tilfeller.

«Det er i tråd med humanistiske prinsipper å legge vekt på enkeltmenneskets rett til å praktisere sitt livssyn og på retten til å ta egne valg, med mindre disse valgene innebærer saklig begrunnede ulemper eller risiko for andre», kan vi lese på Human-Etisk Forbunds nettsider.

Forbundet støtter derfor at alle i utgangspunktet må ha rett til å bære religiøse plagg både i det offentlige rom, i arbeid og under sine studier, men mener også dette må kunne begrenses av hensyn til offentlig helse, sikkerhet og orden.

Ansiktsdekkende plagg som niqab kan være problematisk i en rekke situasjoner, kan vi lese.

«Vi vil derfor støtte regulering av dette plagget i arbeidsforhold, skole- og studiesituasjoner og generelt ved behov for identifisering», heter det på HEFs nettside.

Ikke sikkert HEF vil støtte nasjonalt forbud

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, vil verken støtte eller avvise regjeringens forslag til et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i skolen.

– Nå må vi lese nøye gjennom innstillingen, og så skal vi komme med en høringsuttalelse. Det er ikke selvsagt at vi vil støtte dette. Det som blir viktig for oss, er hvordan dette er forankret menneskerettslig og om et slikt tiltak er nødvendig for å løse et praktisk problem, sier hun.

Sandvig forteller at forbundet støtter dagens adgang til å innføre lokale forbud mot ansiktstildekking. Det vil si at en enkeltskole, kommune, universitet eller høgskole kan gjøre dette.

– Det blir noe annet når man foreslår å innføre et nasjonalt forbud som skal gjelde alle, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.