Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

HEF: - Alvorlig at Giske overprøver kirken

Trond Giske har overprøvd kirkens vilje og ansatt den homo-liberale Erling Pettersen som ny Stavanger-biskop. - Dette er i strid med intensjonen i statskirkeforliket, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2009 kl 13:39

Alle nivåer i Den norske kirke (Dnk) ville ha den konservative Kjetil Aano som ny biskop i Stavanger.

Til tross for at han er motstander av homofile prester, ble Aano foretrukket av et flertall i Kirkerådet, et flertall blant de andre biskopene og et flertall blant menighetsråd, prester og andre kirkelige tilsatte i Stavanger bispedømme.

Men da kirkestatsråd Trond Giske skulle utnevne ny Stavanger-biskop på fredag, var det ikke Kjetil Aano som fikk jobben. Giske ga heller jobben til den homo-liberale Erling Pettersen.

Tror ikke på Giske

Giske sier at Pettersens liberale syn på homofili ikke har hatt noe med saken å gjøre.

- Homofili har ikke vært utslagsgivende for hvem som ble ny Stavanger-biskop. Dette har ikke vært noe tema i det hele tatt i denne sammenheng, sier kirkestatsråden til Vårt Land.

Det har ikke den vrakede Kjetil Aano så mye tro på.

- Jeg kan ikke se for meg at det er andre spørsmål enn homofilispørsmålet som har slått ut. Man trenger ikke være stor profet for å tenke seg at dette har vært utslagsgivende. Dette opplever jeg en viss indignasjon over, sier han til Vårt Land.

Den nye biskopen i Stavanger, Erling Pettersen, synes saken er uproblematisk.

- Gjeldende kirkerett er at regjeringen velger blant de tre første. Det har ofte skjedde at regjeringen har utnevnt nummer to. Jeg opplever at jeg har votum fra alle kirkelige instanser som har uttalt seg, og jeg går til bispetjenesten i Stavanger med stor trygghet og glede, sier han.

Mile reagerer på overstyring

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, reagerer på Giskes overstyring.

- Det er et trossamfunns rett å få utnevne egne ledere. Det er alvorlig at Giske overprøver kirkens syn, og nekter dem selvbestemmelse, sier hun.

Mile mener overstyringen er i strid med intensjonen i statskirkeforliket som ble inngått i fjor.

- Hensikten med statskirkeforliket er blant annet at Den norske kirke på sikt skal få større selvstyre. Likevel velger altså Giske å overstyre trossamfunnets klare vilje. Det er problematisk i forhold til menneskerettighetene og den religionsfriheten som også Den norske kirke har krav på, sier hun.

- Giske sier selv at at homofilispørsmålet ikke hadde noe med det å gjøre. Tror du han på det?

- Det vil jeg helst ikke spekulere i. Det er heller ikke relevant. Poenget er at Giske, av en eller annen grunn, har valgt å gi jobben til noen andre enn den trossamfunnet selv ville ha. Det er denne overprøvingen som prinsipielt sett er beklagelig, sier Mile.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook