Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De to sitatene som ble hengt opp under den tv-overførte gudstjenesten tirsdag kveld.

De to sitatene som ble hengt opp under den tv-overførte gudstjenesten tirsdag kveld.

Hedningsamfunnet limte Luther-sitater på Nidarosdomen

Domprost i Nidarosdomen mener hedningene slår inn åpne dører.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2017 kl 13:11

Tirsdag kveld var det direktesendt tv-gudstjeneste på NRK1 fra Nidarosdomen i Trondheim i anledning 500-årsjubileet for Martin Luthers oppspikring av sine 95 teser på en kirkedør i Wittenberg – hendelsen som innledet reformasjonen.

Samtidig som NRK-gudstjenesten pågikk stod Christina Dahl fra Hedningsamfunnet utenfor den nordre hovedinngangen på Nidarosdomen og teipet opp følgende to Martin Luther-sitater på kirkedøren:

  • «Fornuften er direkte i strid med troen. Derfor må man la fornuften fare»
  • «La kvinnene føde barn til de dør av det. Det er derfor de er her i verden»

Samme tankegangen som IS

Christina Dahl er fornøyd med aksjonen.

– Vi vil få fram et mer nyansert synet på den personen som blir feiret. Han blir hyllet i alt for stor grad. Det er så mye hat i en del av uttalelsene hans, og det synes vi folk må få vite om. Luther stod for mye av den samme tankegangen som IS bruker i dag. Det er ikke noe å feire. Det er ikke bra å hylle en slik person, sier hun til Fritanke.no.

– Må man ikke også skrive noe av dette på kontoen for at han var et barn av sin tid?

– Alle sier det, men det er jo ikke noe vi trenger å feire i dag? Det synes i hvert fall ikke vi, sier Dahl.

Hun forteller at det var vanskelig å få hengt opp de to arkene.

– Vi ville helst henge dem på vestfronten, men der var det alt for mye folk og politi, men ved nordinngangen, den som vender ned mot Munkegata, var det ikke så mange, spesielt ikke etter at tv-gudstjenesten hadde begynt. Så da ble det der, sier hun.

Dahl understreker at de bare brukte teip.

– Vi ønsker selvsagt ikke å drive hærverk på Nidarosdomen. Det ville vi aldri ha gjort. Poenget er å få fram budskapet, sier hun.

– Hedningsamfunnet slår inn åpne dører

Direktør i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR), Steinar Bjerkestrand, sier til Adresseavisen i dag at de nøyer seg med å gi klar beskjed om at noe lignende ikke bør gjenta seg, ettersom det er brukt limbånd og at dørene ikke er skadet. Hadde dørene blitt skadet, hadde de anmeldt saken.

Til Fritanke.no sier Nidaros domkirkes restaureringsarbeider at de ikke ønsker at Nidarosdomen skal brukes til denne typen aksjoner.

– Vi ønsker at folk skal finne andre kanaler for sine ytringer. Slike aksjoner kan påføre bygningen skade, sier kommunikasjonssjef i NDR, Marianne Vikan.

Domprost i Nidarosdomen, Ragnhild Jebsen, sier at hun ikke var klar over aksjonen før hun leste om den i avisa i dag. Hun synes Hedningsamfunnet slår inn åpne dører.

– Dette er noe vi er veldig klar over. Kirken har tatt avstand fra Martin Luthers problematiske uttalelser mange ganger. Poenget med reformasjonsjubileet er å legge vekt på virkningen av reformasjonen, ikke å feire personen Martin Luther, sier hun.

– Hva tenker du om aksjonsformen?

– Jeg vil ikke mene så mye om den. Det hele gikk jo stille og rolig for seg. Vi som satt inne i kirken merket ingenting, sier hun.