Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I februar 2011 gjennomførte Sara Mats Azmeh Rasmussen en demonstrasjon for rettighetene til homofile og transpersoner utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge i Oslo. Den endte opp med en slags forsoning.
 Foto: Even Gran

I februar 2011 gjennomførte Sara Mats Azmeh Rasmussen en demonstrasjon for rettighetene til homofile og transpersoner utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge i Oslo. Den endte opp med en slags forsoning. Foto: Even Gran

Har ikke fått noen trusler ennå

Sara Mats Azmeh Rasmussen, har publisert en tegning av Muhammed. - Jeg har ikke fått noen trusler ennå, sier hun til Fritanke.no.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2012 kl 10:04

Sara Mats Azmeh Rasmussen vant Fritt Ords pris i vår for hennes modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk. Hun er tidligere hovedstyremedlem i Human-Etisk Forbund.

Nå har hun på nytt medienes søkelys på seg. På bloggens sin har hun nå lagt ut en tegning av fire figurer hvor den lengst til venstre er ment å være Muhammed. Teksten under er "Hvis du ikke liker å bli tegnet, dekk deg til, profet".

Azmeh Rasmussen tegning har vakt spesielt stor oppsikt i Frankrike, der også magasinet Charlie Hebdo nylig har publisert tegninger av profeten. Årsaken til at hun la ut tegningen, er at hun angrer på at hun kritiserte det franske magasinet under et intervju med NRK Kulturnytt.

– Nå finnes det bare en ting å gjøre: Jeg prøver å rette på min grove feil. Samtidig må jeg reflektere rundt årsaken bak denne fravikelsen fra mine klare prinsipper og konsekvente forsvar for ytringsfrihet gjennom flere år, skriver hun i bloggen.

Ikke fått noen trusler ennå

Sara Mats Azmeh Rasmussen sier til Fritanke.no i dag at hun ikke har fått noen trusler ennå, og er ikke så veldig redd for det heller.

– Jeg kan ikke gå rundt og være redd for slikt. Jeg er optimistisk. Dette er ikke så farlig som folk tror. Det er ikke sikkert det blir noe bråk i det hele tatt, og hvis det blir noe kan det godt komme lenge etterpå. Slikt er lite forutsigbart. Samtidig kan jeg ikke gå rundt å la livet mitt bli styrt av dette, sier hun.

– Mener du det er riktig og forsvarlig å provosere på denne måten, i dagens eksplosive klima?

– Det er ytringsfriheten som er det viktigste for meg. Og religionskritikken. Dette er ikke så mye en konflikt mellom øst og vest. Det er mer en konflikt mellom liberale verdier, og de gamle religiøse dogmene. Jeg er nødt til alliere meg med de som forsvarer de liberale verdiene, og da er dette den riktige tingen å gjøre.

– Jeg liker ikke billige provokasjoner. Det jeg prøver å gjøre, er å manøvrere meg inn i en mellomposisjon, der jeg tegner profeten, men gjør det på en måte som kan få folk til å tenke.

Azmeh Rasmussen er ingen tilhenger av å nedverdige profeten ved å tegne ham som en gris eller en hund.

– Det synes jeg er billige provokasjoner. Det jeg prøver å gjøre, er å manøvrere meg inn i en mellomposisjon, der jeg tegner profeten, men gjør det på en måte som kan få folk til å tenke. Min bakgrunn fra et muslimsk land er også viktig. Målet mitt er ikke å håne, men å utfordre. Og for å kunne utfordre, må man også kunne bruke noen sterke virkemidler. Jeg håper dette kan få flere muslimer til å tenke gjennom hvor viktig ytringsfriheten er, sier Sara Mats Azmeh Rasmussen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus