Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
VG har de siste dagene hatt oppslag om at forskere har tatt hjerner fra avdøde barn for å finne ut hvorfor de døde. Pårørende reagerer sterkt på ikke å ha blitt spurt.

VG har de siste dagene hatt oppslag om at forskere har tatt hjerner fra avdøde barn for å finne ut hvorfor de døde. Pårørende reagerer sterkt på ikke å ha blitt spurt.

Viktige forskjeller:

Håper ikke dette går ut over organdonasjon

VG har de siste dagene fortalt om forskere har tatt kroppsdeler fra avdøde barn og forsket på dem uten å innhente samtykke fra pårørende. Stiftelsen Organdonasjon håper ikke dette svekker deres sak.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2014 kl 16:15

I de siste dagene har VG hatt store oppslag om at forskere har tatt kroppsdeler fra avdøde barn og forsket på dem, uten å spørre de pårørende først.

Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, synes det er veldig dumt hvis oppslag av denne typen fører til at folk blir mindre villige til å donere organer.

– Organdonasjon redder mange liv, og det er svært viktig at flest mulig tar aktivt stilling til dette og informerer sine nærmeste om hva de ønsker, sier hun til Fritanke.no

Viktig forskjell på obduksjoner, forskning på organer og organdonasjon

Kuhle advarer mot å blande sammen rettsmedisinske obduksjoner, bruk av kroppsdeler i forskning og organdonasjon.

– Mange har ikke tenkt godt nok gjennom forskjellen på dette. Organdonasjon handler bare om å si fra at det er greit å ta friske organer fra noen som nettopp er død, og gi dem til noen som trenger dem, slik at de kan leve. Rettsmedisinske obduksjoner og donasjon av kroppsdeler til forskning er noe ganske annet, sier hun.

– Er du redd for at VGs oppslag kan føre til at færre ønsker å donere organer?

– Jeg håper ikke det, og tror det vel heller ikke. Jeg håper folk greier å se at dette er ulike ting.

Hun understreker at de pårørende alltid skal spørres før man tar et organ fra en nylig avdød som kan redde noen andre.

– Det blir aldri tatt organer og gitt til andre uten at det spørres først, sier hun.

Kuhle synes det er en dårlig ide å lage en regel om at man ikke trenger å spørre.

– Da vil noen oppdage at dette har skjedd, og så blir det mye oppmerksomhet og kritikk rundt det, noe som igjen kan føre til at flere motsetter seg organdonasjon. Vi kommer ikke unna at vi må innhente samtykke, sier hun.

Målet har vært å løse gåten rundt krybbedød

NTB meldte i dag at Helsetilsynet åpner tilsynssak mot Folkehelseinstituttet for å finne ut om hjerneforskningen VG skriver om er lovlig eller ikke.

Målet med forskningen har vært å løse gåten rundt krybbedød.

Professor Torleiv Rognum ved Avdeling for forskning i rettspatologi ved Folkehelseinstituttet har overfor Dagens Medisin understreket at forskningen er godkjent av regionale etiske komiteer.

Folkehelseinstituttet har midlertidig stanset all forskning på vevsprøvene.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.