Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Olav Hovdelien har forsket på den multikuturelle skolen.

Olav Hovdelien har forsket på den multikuturelle skolen.

Halvparten av rektorene ville favorisere kristendommen

Olav Hovdelien spurte rektorer i Vest-Agder og Oslo om de fortsatt vil ha en skole basert på "kristne verdier". I gjennomsnitt svarte halvparten ja.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2011 kl 17:56

Olav Hovdelien har nettopp lagt fram doktorgradsavhandlingen sin ved Universitetet i Agder. Her har han undersøkt hvilken verdiforankring rektorer mener grunnskolen bør ha i dagens multikulturelle samfunn. Hovdelien sendte ut spørreskjema til rektorer i Vest-Agder og Oslo. Svarprosenten var på ca. 70 prosent.

Spørreundersøkelsen viser at rundt halvparten i gjennomsnitt vil ha en skole basert på kristne verdier. Resten vil ikke gi kristendommen noen særstilling.

Den norske skolen har de siste tiårene gjennomgått en sekulariseringsprosess. Likevel er det svært få av de spurte rektorene som tar til ordet for en "rekristning" av skolen.

De fleste vil ha livssyn i formålsparagrafen

Det er ikke overraskende store forskjeller mellom de to fylkene. Vest-Agder er et fylke der kristendom og tradisjonelle verdier står sterkt. Oslo befinner seg i de fleste undersøkelser på motsatt ende av skalaen. Tilslutningen til "kristne verdier" er dermed ikke overraskende sterkere blant rektorer i Vest-Agder (81 prosent) enn i Oslo (41 prosent).

De fleste rektorene i begge fylker ønsker seg en formålsparagraf som er basert i en eller annen form for religion eller livssyn. Kun 16 prosent ønsker en livssynsfri formålsparagraf.

De aller fleste rektorene ser på kulturelt mangfold som noe bra, men bare inntil et visst punkt.

– De er opptatt av at religiøs tilbedelse og annen aktivt uttrykt religiøsitet hører til i privatsfæren. Rektorene ønsker å fremstå som tolerante i forhold til ulike kulturelle uttrykk, men i skolen synes de det er det norsk kultur og ”norske” verdier som bør gjelde, enten de holder til i Vest-Agder eller Oslo, sier Hovdelien til HiO-nytt.

Bare 24 prosent i Oslo er fornøyd med formålsparagrafen

Et tegn på at dagens lovverk favoriserer kristendommen kan være at rektorene i det mer tradisjonelle Vest-Agder er mer fornøyd med tingenes tilstand enn deres kolleger i det mer sekulære Oslo.

– Rektorene i Vest-Agder er mer fornøyd med eksisterende ordninger enn rektorene i Oslo. 71 prosent av rektorene i Vest-Agder har ingen ønsker om å endre skolen nye formålsparagraf, mens bare 24 prosent av rektorene i Oslo er fornøyde med dagens paragraf, sier Hovdelien til HiO-nytt.

Les hele avhandlingen til Hovdelien

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.