Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Solund kommune har 857 innbyggere og ligger så langt vest som det er mulig å komme i Norge.

Solund kommune har 857 innbyggere og ligger så langt vest som det er mulig å komme i Norge.

Gudstjenester foran kulturskole på Vestlandet

#Da rådmannen ville bruke 100.000 på kulturskole istedenfor gudstjenester, sa ordføreren stopp. Soknerådet driver ungdomsarbeid allerede, mente hun. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2007 kl 06:41

Da rådmannen ville bruke 100.000 på kulturskole istedenfor gudstjenester, sa ordføreren stopp. Soknerådet driver ungdomsarbeid allerede, mente hun.

Tekst: Even Gran
Publisert: 27.11.2007

Biskopen i Bjørgvin har innstilt på at Solund kommune skal arrangere 67 gudstjenester i 2008. Det er mer enn én gudstjeneste i uka i det lille øysamfunnet på 857 innbyggere.

Da rådmannen foreslo å kutte på dette, og heller bruke 100.000 kroner til oppstart av en kulturskole for ungdom, satte Formannskapet foten ned.

- Vi har ikke mandat til å redusere antallet gudstjenester. Dessuten har kommunen allerede et samarbeid med kirken om et undervisningstilbud i musikk, og soknerådet driver også med ungdomsarbeid, sier ordfører i Solund kommune, Gunn Åmdal Mongstad (Sp), til Firda.no.

Formannskapet lot kirken beholde kulturskolepengene mot at de styrker sitt kulturarbeid overfor unge.

Ordføreren forstår at folk kan reagere negativt på denne blandingen av kirke og kulturskole, men mener likevel at det er den beste løsningen.

- Det er ikke penger noe sted, og dette er et forsøk på å få maksimalt ut av de avgrensede ressursene vi har, sier hun.

- Burde bry seg mer om loven enn om biskopen
- Norges lover burde være viktigere for Solund kommune enn krav fra biskopen, sier Asbjørn Tyssen. Han er leder i Human-Etisk Forbunds lokallag i Førde og omegn.

Han minner om at kommunen er et verdslig organ, og at kulturtilbud for ungdom er en statlig lovpålagt oppgave. Han synes det er høyst kritikkverdig å legge dette inn under kirken.

- Kulturskolen og kommunens kulturtilbud bør være tilgjengelig for alle. Ikke bare for medlemmer av Den norske kirke, poengterer Tyssen.

Tyssen synes holdningen til Solund formannskap er ekstra beklagelig siden kommunen, som utkantkommuner flest, er preget av fraflytting og forgubbing.

- Hvordan skal de greie å holde på ungdommen når de prioriterer på denne måten? spør han.

Saken skal behandles i Solund kommunestyre den 20. august. Tyssen forteller at HEFs lokallag i Førde og omegn, som innebefatter Solund, skal diskutere saken på første styremøte i begynnelsen av desember.

- Om ikke annet, bør vi ihvertfall komme med en uttalelse, sier han.

Firda-lesere kritisk til kommunen

Under saken på Firda.no, lokalavisa i området, er det lagt opp til at publikum kan legge inn kommentarer. Når Fritanke.no klikker seg innom, er så godt som alle kommentarene kritiske til Formannskapets holdning.

- Dette er den sikreste måten å kvitte seg med unge opplyste mennesker på. Når overtro prioriteres av politikere, fremfor ungdom, vitner det om manglende forståelse av hva som trengs i et moderne samfunn for at folk skal trives, skriver signaturen "Raudt F.K.S.".

Stemningen kommer også fram i leseravstemningen som lokalavisa har lagt opp til. Mandag ettermiddag var det 86 prosent som hadde krysset av for at det er feil å prioritere gudstjenester foran kulturtilbud for unge.

Fritanke.no fikk ikke tak i noen fra den politiske ledelsen i Solund kommune på mandag.