Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Homøopat Bernt Rognliens artikkel om homøopati er som alle andre artikler i Store norske leksikon merket med "Kvalitetssikret".

Homøopat Bernt Rognliens artikkel om homøopati er som alle andre artikler i Store norske leksikon merket med "Kvalitetssikret".

Glansbilde av alternativmedisin i Store norske leksikon

"Kvalitetssikret" står det på alle artiklene i Store norske leksikon. Likevel får homøopat Bernt Rognlien skrive uimotsagt om homøopati.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2009 kl 13:22

Store norske leksikon ble nylig lansert på nettet. En av hovedhensiktene er at leksikonet skal være bedre kvalitetssikret enn for eksempel det åpent redigerte Wikipedia.

Det er oppnevnt ressursgrupper med fagkompetente folk som skal sørge for at alle artiklene i leksikonet er kvalitetssikret, noe som signaliseres gjennom merket "kvalitetssikret" øverst i høyre hjørne på alle artikler.

Store norske leksikons artikler om alternativ medisin er blant annet skrevet av Bernt Rognlien og Stig Bruset.

I tillegg til å være utdannet lege, er Rognlien homøopat. Han tilbyr homøopatibehandling gjennom Balderklinikken i Oslo, som han selv startet i 1990.

Stig Bruset er lege og naturmedisiner, og er i likhet med Rognlien kjent i offentligheten som en varm forkjemper for alternativ medisin.

Omstridte antakelser slås fast som fakta

I artikkelen om alternativ medisin, definerer Rognlien fenomenet ved å skrive at det "ikke stilles de samme kravene til naturvitenskapelige forklaringsmodeller som man gjør innen skolemedisinen."

De fleste skeptikere vil imidlertid hevde at det ikke er manglende redegjørelse for forklaringsmodeller som er problemet, men at man rett og slett ikke har noen god dokumentasjon på at alternativ medisin virker i det hele tatt.

Teksten til Rognlien om alternativ medisin tar det videre for gitt at det er forskjell på "seriøse" og "useriøse" tilbydere av alternativ medisin. Han skriver også at den "seriøse" delen representerer et "reelt medisinsk alternativ". Alt dette er svært omstridte antagelser som ikke problematiseres i leksikonartikkelen.

Stig Bruset skriver i en artikkel om homøopati at "homøopatene bruker selv forklaringsmodeller fra moderne kvantefysikk for å vise hvordan medisinene kan virke...". De aller fleste spesialister på "moderne kvantefysikk" avviser imidlertid skarpt homøopatenes bruk av slike begreper. Men dette nevnes ikke i Brusets artikkel.

I en artikkel om healing, slår Bruset fast at "en healer kan defineres som en som har en naturlig evne til å formidle eller overføre livsenergi som kan fremme en helbredelsesprosess". Dette er igjen en svært kontroversiell antagelse, som på ingen måte problematiseres i artikkelen.

- Uhørt

Professor i naturfagenes pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Svein Sjøberg, er blant underskriverne av professorprotesten mot NIFAB, som Fritanke.no skrev om i forrige uke.

Han synes artiklene om alternativ medisin i Store norske leksikon ikke har noe i et nøytralt leksikon å gjøre.

- Artiklene til Bruset og Rognlien framstiller alternativmedisinen slik bransjen selv ønsker å framstå. Artiklene underslår viktig informasjon. At behandlingene er kontroversielle blir nesten ikke nevnt. Viktige innvendiger som nesten alle vitenskapsfolk er enig i, og som er hovedårsaken til at mange er skeptiske, gjengies ikke, konstaterer Sjøberg.

Han synes dette er uhørt i et oppslagsverk som Store norske leksikon.

- Dette leksikonet er jo ment å ha større faglig tyngde og være mer troverdig enn Wikipedia. Men her går Wikipedia av med seieren. Deres artikler om alternativ medisin er langt mer balanserte og nøytrale enn artiklene i Store norske leksikon. Det er uakseptabelt for det som ment å være "Norges ledende oppslagsverk", sier Sjøberg.

Følger opp
Sjefredaktør for Store norske leksikon, Petter Henriksen, blir tankefull når Fritanke.no ringer og forteller om Sjøbergs kritikk.

- Målet for Store norske leksikon er å være nøytralt, og her er alternativmedisin er et særlig utfordrende felt, sier han.

Henriksen ber om å få lov til å komme tilbake med ytterligere kommentar straks han har rukket å sjekke saken.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook