Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I februar aksjonerte Sara Mats Azmeh Rasmussen for å få Islamsk Råd Norge til å fordømme dødsstraff for homofili. Til sommeren skal hun gjøre det samme i Dublin.
 Foto: Even Gran

I februar aksjonerte Sara Mats Azmeh Rasmussen for å få Islamsk Råd Norge til å fordømme dødsstraff for homofili. Til sommeren skal hun gjøre det samme i Dublin. Foto: Even Gran

Reiser til Dublin for å legge press på fatwarådet:

Gir seg ikke før de har fordømt dødsstraff for homofili

Islamsk Råd Norge har spurt Det europeiske fatwarådet hva som er riktig for muslimer å mene om dødsstraff for homofili. Men derfra har det vært taust i tre år.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2011 kl 14:15

Til sommeren reiser Sara Mats Azmeh Rasmussen til Dublin der Det europeiske fatwarådet holder sitt årlige møte. Hun skal sitte utenfor møtelokalet og demonstrere for frihet og verdighet for homofile og transpersoner, akkurat som hun gjorde utenfor Islamsk Råd Norges lokaler i Oslo i februar.

Det europeiske fatwarådet regnes som den høyeste europeiske autoriteten innenfor islam når det gjelder lærespørsmål. Det er nå over tre år siden Islamsk Råd Norge (IRN) spurte dem om det er riktig av muslimer å fordømme dødsstraff for homofili. Fatwarådet har ikke svart, og spørsmålet er fortsatt like uavklart nå som det var den gangen. Tidligere generalsekretær i IRN, Shoaib Sultan har sagt til Fritanke.no at han ikke tror det vil kommer noe svar.

Det vil ikke Sara Mats Azmeh Rasmussen finne seg i. I februar demonstrerte hun utenfor Islamsk Råd Norges lokaler i Oslo. Det hele munnet ut i en uttalelse fra generalsekretær Mehtab Afsar der han og IRN "tar avstand fra hetsing, trakassering og vold mot homofile" og at de "ikke ønsker og ikke fremmer dødsstraff mot homofili". Noen entydig og moralsk begrunnet fordømmelse ville de ikke komme med.

Håper på oppmerksomhet

Siden Sara Mats Azmeh Rasmussen ikke føler at hun nådde fram overfor IRN i februar, henvender hun seg nå til den høyeste muslimske autoriteten i Europa.

Det europeiske fatwarådet skal ha sitt årlige møte i Dublin i sommer. Azmeh Rasmussen vil sitte foran møtelokalet med en plakat, akkurat slik hun gjorde i Oslo i februar. Målet er at de skal fordømme dødsstraff for homofile klart og entydig, men det tror ikke Azmeh Rasmussen at hun greier.

– Nei, det tror jeg er litt for optimistisk, men hvis de i det minste kan gi et løfte om å vurdere saken så er det ihvertfall noe. Så langt har de ikke engang bekreftet at spørsmålet har kommet inn. Det viktigste målet i første omgang er at aksjonen vil føre til oppmerksomhet rundt brudd på homofiles grunnleggende menneskerettigheter, sier hun.

Hun synes det er merkelig at dette skal være et så vanskelig spørsmål for Islamsk Råd Norge.

– IRN burde ha fordømt dødsstraff mot homofili for lenge siden, uavhengig av dette fatwarådet. Men jeg har skjønt at dette er et teologisk spørsmål som er så komplisert at svaret må komme fra et organ med større autoritet. Så det er det jeg prøver å gjøre noe med nå, sier hun.

Aksjonerer alene nok en gang

Straks etter Azmeh Rasmussen avsluttet aksjonen i februar, begynte hun å planlegge denne aksjonen. Som sist har hun prøvd å få til en felles aksjon mellom flere organisasjoner og enkeltpersoner, men har ikke greid det. Hun aksjonerer nok en gang alene.

– Hvorfor er det så vanskelig for deg å få til et samarbeid om disse tingene? Hvorfor blir du alltid sittende alene?

– Jeg ønsker ikke å kritisere homoorganisasjonene for manglende deltagelse i denne aksjonen. Avslagene deres var ubegrunnet, men jeg antar at det finnes en god grunn. Det finnes mange måter å jobbe for homofiles rettigheter på, og de gjør en god jobb, sier hun.

Azmeh Rasmussen har fått pengestøtte for turen til Dublin fra personer som støtter saken.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.