Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Anundsen har ikke noen tro på at Aps styring av kirken vil få bred oppslutning i Stortinget. Foto: Frp

Anders Anundsen har ikke noen tro på at Aps styring av kirken vil få bred oppslutning i Stortinget. Foto: Frp

Frp: - Det viktigste er fristilling av kirken

#Stortingsrepresentant fra Frp, Anders Anundsen, sier at det viktigste for dem er at kirken blir fristilt fra staten. Frp er store nok til å danne 2/3...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2007 kl 11:17

Stortingsrepresentant fra Frp, Anders Anundsen, sier at det viktigste for dem er at kirken blir fristilt fra staten. Frp er store nok til å danne 2/3-flertall sammen med Ap og SV i denne stortingsperioden.

Tekst: Even Gran
Publisert: 2.5.2007

- Det viktigste for oss er at kirken får sin frihet, på linje med andre tros- og livssynssamfunn. Derfor liker vi dårlig Aps løsning som sikrer en videreføring av statsstyringen, sier Anders Anundsen, stortingsrepresentant for Frp og talsperson i stat/kirke-spørsmål.

I forrige uke skrev Fritanke.no at Frp er store nok til å danne 2/3-flertall sammen med Ap og SV i denne stortingsperioden, og at de derfor spiller en nøkkelrolle i statskirkesaken.

Anundsen tror imidlertid ikke Ap vil komme til Frp og be om et forlik bare med dem, og ikke bry seg om de andre.

- I denne saken er det viktig med et bredt forlik. Det tror jeg også Ap skjønner. Ikke minst er et slikt forlik viktig fordi grunnlovsendringen må vedtaes på nytt etter valget i 2009, og da kan maktkonstellasjonene være annerledes. Derfor kommer det ikke til å bli vedtatt noe i denne saken med mindre de aller fleste partiene på Stortinget greier å bli enig, sier han.

- Hvordan vil dere i Frp bruke den sterke posisjonen dere har i denne saken?

- Vi vil legge inn all vår tyngde for å få et skille mellom stat og kirke, men jeg kan ikke si noe mer om hva vi kommer til å kreve og hva i kan gi oss på. Dette er et forhandlingsspørsmål, og det er ikke lurt å gå ut med forhandlingsstrategien på forhånd.

Vil ha kristen verdiparagraf
Selv om Frp vil skille stat og kirke, synes de kristendommen og det kristne verdigrunnlaget bør nevnes hvis det skal være en verdiparagraf i Grunnloven.

- Vi har et åpen holdning til om Grunnloven bør ha en verdiparagraf, men hvis vi skal ha det, må det stå noe der om at det norske samfunnet hviler på kristne grunnverdier. Det har noe med vår identitet å gjøre og det er samlende, sier Anundsen.

Han presiserer imidlertid at verdiparagrafen på ingen måte bør formuleres slik at den kan tolkes som en legitimering av fortsatt statskirke.

- Det skal bare være en henvisning til vårt felles kristne verdigrunnlag. Det skal selvsagt ikke stå noe der om hva som er "statens religion", understreker han.

Anundsen slår fast at Ap gjør to dumme ting i sin løsning. For det første fjernes den kristne forankringen i verdiparagrafen, mens på alle andre felter opprettholdes den reelle statsstyringen.

- Vi har motsatt syn av Ap på begge disse tingene. Likevel bør det være mulig å bli enig om noe. Det viktigste er at Ap kommer i dialog med de andre partiene på Stortinget, sier han.

Anundsen understreker at Frp, i motsetning til Ap, ønsker seg folkeavstemning om saken.

- Dette er en viktig sak som det er verdt å spørre folket om, sier han.