Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I år arrangeres Frihetsaksjonen fra 15. til 22. april. Hele denne uka vil humanistiske konfirmanter og aktive HEF-ere over hele landet samle inn penger til ofre for undertrykkende trosforestillinger og kulturuttrykk i India.

I år arrangeres Frihetsaksjonen fra 15. til 22. april. Hele denne uka vil humanistiske konfirmanter og aktive HEF-ere over hele landet samle inn penger til ofre for undertrykkende trosforestillinger og kulturuttrykk i India.

Frihetsaksjonen nærmer seg

#Hvem sa humanister ikke driver hjelpearbeid? Den andre uka etter påske arrangeres Human-Etisk Forbunds årlige solidaritetsaksjon. Frihetsaksjonen sam...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2007 kl 07:42

Hvem sa humanister ikke driver hjelpearbeid? Den andre uka etter påske arrangeres Human-Etisk Forbunds årlige solidaritetsaksjon. Frihetsaksjonen samler inn penger for å hjelpe mennesker som utsettes for overgrep som følge av kulturelle eller religiøse tradisjoner.

Tekst: Even Gran
Publisert: 2.4.2007

Frihetsaksjonen har de siste årene konsentrert seg om fire prosjekter i India. Pengene som samles inn kanaliseres gjennom HEFs hjelpeorganisasjon, HAMU - Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land.

Kvinner får støtte og selvrespekt

Frihetsaksjonen støtter et krisesenter for kvinner i den indiske byen Vijayawada. I tillegg til å hjelpe kvinner til å bygge opp selvrespekt og kompetanse, gies det tilbud både i grunnleggende lese- og skriveferdigheter, etikk og moralsk normforståelse og hjelp til å forsørge seg selv og sin egen familie.

Pengene går også til hjelpearbeid blant en gruppe kvinner i delstaten Andhra Pradeshs om kalles "joginer". Dette er kvinner som ble "ofret" til tempelguden som barn. Som gudens "hustru" måtte de yte seksuelle tjenester til landsbyens menn. Frihetsaksjonen hjelper disse tidligere "tempelprostituerte" til et nytt liv, utdannelse, dyrkbar mark, arbeid og hus. Penger fra Frihetsaksjonen har blant annet blitt brukt for å bygge skole til deres fedreløse barn.

Hjelp til "tyvene"

Da India bestod av løsrevne delstater, hendte det at fyrsten i en delstat leide inn forbrytere for å skape uro i andre stater. Slik oppstod det en egen stamme av kriminelle. Folk fra "tyvekasten" er fortsatt utstøtte i samfunnet. Med penger fra Frihetsaksjonen jobber HAMU for å rehabilitere disse yrkesforbryterne i landsbyen Stuartpuram, og integrere dem i samfunnet. Både menn og kvinner får opplæring i jordbruk eller håndverk, og barna får utdanning.

Noen av pengene fra Frihetsaksjonen går også til en internatskole utenfor Varni i India. Skolen har hovedsaklig jenter fra det lokale stammefolket, lambadaene. Det er 50 jenter der, fra første til femte klasse. Skolen ble åpnet i 1994 med statlige midler, men de lovede ressursene uteble og HAMU har tatt over finansieringen av skolen i samarbeid med den indiske organisasjonen Samskar. Pengene brukes blant annet til nytt skolebygg, lærerlønninger, mat, skoleuniformer og undervisningsmateriell.

Håper på over en million
Pengene samles inn på mange ulike måter. Stands med vaffelsalg med mer, og bøsseinnsamling fra dør til dør er det vanligste. I Oslo vil det bli stands på Egertorget og Majorstua hele uka, i tillegg til lokale stands rundt om i byen. Andre har jobbeaksjoner, der man gjør en jobb hjemme hos noen og gir betalingen til Frihetsaksjonen, omtrent som på Operasjon Dagsverk.

I Oslo blir det en konsert på Chateau Neuf torsdag 19.4. Det blir gratis å komme inn for alle som er med på aksjonen. Alle andre betaler 50 kroner som går rett til aksjonen. Så langt er det bare hardrockbandet Mocca Cellar som er klart, men flere navn vil komme til etter hvert, forteller Tyril Holt i arrangementskomiteen.

- I fjor samlet Frihetsaksjonen inn 895.000 kroner. I år håper vi å få inn over en millon, sier aksjonskoordinator Gunhild Stranden ved HEFs hovedkontor i Oslo.

Les mer om Frihetsaksjonen og HAMU (Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land).