Kontakt
Margaretakyrkan ligger vakkert til i Oslo sentrum, et steinkast unna regjeringskvartalet.
Lars Bævre Johansson flyttet fra Sverige til Norge i 1998. I år oppdaget han, til sin store overraskelse, at han er medlem i Margaretakyrkan i Oslo.
Even Gran
Publisert: 03.10.2008 kl 09:43
Sist oppdatert: 19.03.2015 kl 10:25
Lars Bævre Johansson flyttet fra Sverige til Norge i 1998. I likhet med alle andre medlemmer av Svenska kyrkan, har han blitt automatisk ført opp som medlem av Svenska kyrkans avlegger i Oslo, Margaretakyrkan.
I 2006 meldte han seg inn i Human-Etisk Forbund, og ble dermed registrert som medlem i to livssynssamfunn. Det førte til at HEF, etter å ha fått beskjed om dette fra staten, sendte Bævre Johansson et brev som gjorde ham oppmerksom på dobbeltmedlemskapet.
Dette var første gang Bævre Johansson fikk beskjed om at han står oppført som medlem av Margaretakyrkan i Oslo.
Tror ikke så mange svensker vet om det Bævre Johansson rister på hodet over Margaretakyrkans praksis.
- Jeg tror ikke så mange svensker i Norge vet om dette. Jeg ble i hvert fall veldig overrasket og ganske oppgitt. Jeg er slett ikke kristen, og synes denne måten å verve medlemmer på er uhørt. Hadde en vanlig organisasjon drevet medlemsverving på denne måten, ville de ha blitt tiltalt for medlemsjuks, sier han til Fritanke.no.
Nå vil Bævre Johansson rydde opp.
- Jeg, og sikkert mange andre, har ikke noe forhold til kirken, men har blitt stående som medlemmer bare av latskap. Nå vil jeg at Human-Etisk Forbund skal få statsstøtten for mitt medlemskap, sier han.
Bævre Johansson synes man burde innføre en enkel avkrysning i Altinn som fortalte hvor man er medlem. Det ville ha vært en langt enklere og billigere løsning enn dagens opplegg, mener han.
Prest i Margaretakyrkan i Oslo, Jan Madestam, understreker at Margaretakyrkan i Oslo er del av Svenska kyrkan, og at medlemmers flytting til Norge dermed blir det samme som innenriks flytting i Sverige.
- Hvis man flytter, og Svenska kyrkan har en avdeling der, så fortsetter man som medlem. Det blir som å flytte fra Göteborg til Stockholm. Medlemskapet opphører ikke, men man overflyttes til den lokale avdelingen på det nye bostedet. Og i Norge representeres Svenska kyrkan av Margaretakyrkan i Oslo, understreker Madestam.
Han forstår at Bævre Johansson ble overrasket over å være oppført som medlem, men understreker at dette ikke er noe underlig så lenge han hele tiden har vært oppført som medlem av Svenska kyrkan.
- Dette er bare en overføring av medlemskap mellom ulike avdelinger i samme organisasjon, så dette burde ikke overraske noen, mener han.
Jan Madestam synes det er rimelig at Margaretakyrkan får statsstøtte fra Norge for Svenska kyrkan-medlemmer som bor i Norge.
- Når man flytter fra Sverige betaler man ikke lenger skatt til Svenska kyrkan, men til Norge. Da er det ikke urimelig at en del av denne skatten går til det trossamfunnet man er medlem av, sier Madestam.
Han forteller at Margaretakyrkan sender brev til alle medlemmer av Svenska kyrkan som flytter til Norge om at medlemskapet er overført. Han medgir imidlertid at dette kanskje ikke har blitt gjort for alle.
- Det var i 2005 vi begynte å få navn fra Svenska kyrkan sentralt på medlemmer som flytter hit, samt en liste over medlemmer som allerede bodde i landet. Men det var mye kaos i denne overgangen, så jeg kan ikke garantere at alle fikk brev, sier han.
Madestam forteller at før 2005 ble medlemstallet i Margaretakyrkan bestemt ut fra hvor mange svensker som bor i Norge, og så dro man en prosentandel ut fra dette basert på Svenska kyrkans oppslutning i Sverige.
Den norske kirke har ikke, som sin søsterkirke i Sverige, utenlandsavdelinger som Dnk-medlemmer automatisk får overført medlemskapet sitt til når de flytter, forteller Morten Syversen ved Kirkens medlemsregister.
- De forblir medlemmer lokalt i Norge, men merkes som "utflyttet". De eneste utenlandsavdelingene våre er sjømannskirkene, men her er det ingen som er "medlemmer", forteller han.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.