Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

16. januar 2015: Folk stod i lang kø utenfor Narvesen Continental i Oslo for å forsøke å få tak i et av de 200 eksemplarer av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som var til salgs. Disse var blant de heldige.

Fem år siden angrepet på Charlie Hebdo

Fem år har gått siden «je suis Charlie» («jeg er Charlie») var på alles lepper etter terrorangrepet mot det franske satirebladet Charlie Hebdo.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2020 kl 10:03

7. januar 2015 ble tolv mennesker, ti av dem tilknyttet satiremagasinet, drept da to tungt bevæpnede menn angrep Charlie Hebdos redaksjon i Paris. I dagene som fulgte, ble ytterligere fem personer drept – en politikvinne og fire sivile gisler i en jødisk matbutikk. I tillegg ble tre gjerningspersoner drept.

– Ingenting vil bli som før, sa Paris-ordfører Anne Hidalgo etter angrepet, som ble forløperen til en serie terrorangrep.

Blant dem var det store angrepet mot konsertarenaen Bataclan og flere kafeer og restauranter i november samme år, der 130 mennesker ble drept og flere hundre såret.

I alt har over 250 mistet livet i angrepene i Frankrike, som unge, franskfødte jihadister i hovedsak har stått bak.

Minnemarkering

Tirsdag samlet det offisielle Frankrike seg til en minnemarkering utenfor de gamle lokalene til Charlie Hebdo. Blant deltakerne var tidligere president François Hollande, ordfører Anne Hidalgo, justisminister Nicole Belloubet, innenriksminister Christophe Castaner og kulturminister Franck Riester.

Charlie Hebdos redaktør Riss ble såret i angrepet og lever i dag med konstant politibeskyttelse.

– Jeg er her. Vi er her. Charlie Hebdo er fortsatt her, sa han til den franske radiokanalen Info i forkant av minnemarkeringen.

Den nyeste utgaven av satirebladet er viet ytringsfriheten, ifølge AP.

Maktkritikk

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for det første angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Mohammed.

Hendelsen har betydd mye for debatten rundt ytringsfrihet, mener spesialrådgiver Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

– En stund var vi alle Charlie Hebdo, og hendelsen er blitt et referansepunkt for alvoret ved å drive maktkritikk mot repressive, antidemokratiske krefter, sier Kierulf til NTB.

Hun mener angrepet også har gjort oss mer bevisste på at ytringsfriheten ikke er en rettighet vi kan ta for gitt.

– Det er noe vi må forklare og jobbe for hele tiden, sier hun.

Mistet noe av friheten

Samtidig har livet blitt fullstendig snudd på hodet for de overlevende i Charlie Hebdo-redaksjonen.

– Zineb el Rhazoui, som var i Norge i fjor høst, lever et helt ufritt liv under kontinuerlig politibeskyttelse. Hun mener alle vi som tror på ytringsfrihet og demokrati, har mistet noe av vår frihet fordi hun har mistet sin, og det er det jo noe i, sier Kierulf.

– Angrepet var en sjokkerende påminnelse om hvilke konsekvenser det kan ha å utøve sine friheter i åpne demokratier som er sårbare for angrep av ekstreme motkrefter.

Selv hadde Charlie Hebdo en ny tegning av profeten Mohammed på forsiden på den første utgaven etter terrorangrepet.

Stå sammen

På spørsmål om hva vi har lært i de fem årene som har gått, svarer Kierulf:

– Kanskje vi litt bedre forstår behovet for sammen å stå opp for lovlige ytringer selv om vi personlig er uenige i dem? Jeg håper det.

Charlie Hebdo-angrepet førte også til at den franske nasjonalforsamlingen i 2015 sa ja til et omstridt lovforslag som gir staten nærmest frie tøyler til å overvåke befolkningen.

Denne våren skal 14 personer som er anklaget for medvirkning til terrorangrepet mot Charlie Hebdo, stilles for retten.

Ifølge en kilde i det franske rettsvesenet skal rettssaken holdes i perioden fra april til juli.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...