Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er tradisjon for feiring av FN-dagen i mange skoler og barnehager. Her fra fjorårets barnetog i Oslo. FN-sambandet/Terje Karlsen
 Foto: FN-sambandet/Terje Karlsen

Det er tradisjon for feiring av FN-dagen i mange skoler og barnehager. Her fra fjorårets barnetog i Oslo. FN-sambandet/Terje Karlsen Foto: FN-sambandet/Terje Karlsen

Feir FN-dagen med frihetsquiz

I dag er det FN-dagen. På denne datoen for 69 år siden ble De forente nasjoner stiftet. Marker dagen med Human-Etisk Forbunds frihets-quiz.

Publisert:

Omdiskutert og kritisert, men også hyllet og viktig. De forente nasjoner (FN) er siden starten i 1945 blitt en stor organisasjon med mange hoder og mange oppgaver. 193 av verdens land er i dag medlem i FN. Av stater som er anerkjent av tilstrekkelig antall andre stater, er det bare Vatikanstaten som ikke er medlem. Derfor er FN det viktigste organet for internasjonalt samarbeid, viktigste ar selv om organisasjonen stadig får kritikk for ineffektivitet og for stort byråkrati.

FNs Menneskerettighetserklæring, vedtatt av FNs generalforsamling i 1948, var et av de første konkrete resultatene av arbeidet i organisasjonen. Erklæringen er ikke juridisk bindende, men det er de sju internasjonale menneskerettighetsavtalene som bygger på erklæringen (så fremt de er ratifiserte).

Les mer om FN på FN-sambandets sider.

Human-Etisk Forbund markerer FN-dagen med en frihets-quiz, laget av filosof og rådgiver i forbundet, Kaja Melsom.

Ta quizen og sjekk din kunnskap om ulike frihetsbegrep og -fakta.

50-årsjubileum på FN-dagen

I år er det forøvrig Norges-jubileum for en annen viktig menneskerettighetsorganisasjon, nemlig Amnestys Norges-avdeling. For femti år siden ble de første brevene for samvittighetsfanger rundt om kring i verden skrevet av noen ildsjeler i Oslo. Dagen markeres på FN-dagen, og i kveld er det festforestilling i Grieghallen i Bergen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus