Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Stadig flere kirker blir stående tomme. Foto: Pixabay

Færre medlemmer i Den norske kirke

Den norske kirke mistet 16.000 medlemmer fra 2017 til 2018. Siden 2005 har medlemstallet gått ned med 214.000.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 09:23

I dag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå de endelige 2018-tallene for Den norske kirke. Her bekreftes det vi meldte i mars: Nå er medlemsandelen av befolkningen under 70 prosent. 69,8 prosent av Norges befolkning er nå medlem av Den norske kirke, mot 73 prosent bare for tre år siden.

Men det er ikke bare prosentandelen av befolkningen som går ned. Det blir også færre medlemmer i Den norske kirke totalt sett. Det ble 16.000 færre medlemmer i Den norske kirke fra 2017 til 2018. Siden 2005 har medlemstallet gått ned med 214.000.

Dramatisk nedgang for dåp

Som vi rapporterte i mars, bekrefter de endelige tallene offentliggjort i dag nedgang på det fleste områder for kirken. Spesielt dramatisk er nedgangen i antall døpte. Her har prosentandelen av alle fødte svekket seg med sju prosentpoeng på tre år, fra 57,8 prosent i 2015 til 51 prosent i 2018.

Det er også en nedgang i andel konfirmanter av kullet, samt andel kirkelige gravferder av antall døde.

Utvikling i Den norske kirke 2015-2018. Trykk på bildet for stor versjon. Foto: SSB

Antallet gudstjenester, deltagere på gudstjenester og gjennomsnittlig oppmøte pr. gudstjeneste går også nedover.

Det var nesten en halv million færre gudstjenestedeltagere i 2018 enn tre år tidligere. Trykk på bildet for stor versjon. Foto: SSB

Færre melder seg ut

Det eneste lyspunktet for kirken når det gjelder medlemsutvikling, må være at det var færre som meldte seg ut i 2018 sammenlignet med 2017. I 2018 ble det registrert 11.900 utmeldinger, rundt 3500 færre enn i 2017. Da kom det 15.400 utmeldinger.

Finn flere tall hos Statistisk sentralbyrå

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...