Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Trondheim fengsel blir man låst inn på cella hvis man ikke vil være med på gudstjeneste.
 Foto: Kriminialomsorgen.no

I Trondheim fengsel blir man låst inn på cella hvis man ikke vil være med på gudstjeneste. Foto: Kriminialomsorgen.no

Fanger som ikke blir med på gudstjeneste låses inn på cella

Innsatte blir i praksis straffet hvis de ikke deltar på religiøse arrangement.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2016 kl 14:37

Hver søndag er det to kristne arrangementer i Trondheim fengsel. På formiddagen er det en times gudstjeneste, og på ettermiddagen er det en like lang samling med Frelsesarmeen.

Disse arrangementene skjer i fellestida, det vil si frigangsperioden der de innsatte har lov til å gå fritt rundt i definerte fellesområder.

De fangene som ikke ønsker å delta på de to kristne arrangementene i fellestida på søndag, blir imidlertid låst inn på cella, selv om det er fellestid. «Full nedlåsning» som det heter.

De kristne arrangementene gir altså til en negativ konsekvens for de andre - de som ikke deltar.

I dag er det færre enn halvparten av de innsatte som deltar på de kristne aktivitetene. Flertallet blir med andre ord innelåst når de egentlig skulle hatt frigangstid, på grunn av tilbudet til de kristne fangene.

Det var Vårt Land som meldte om saken i går.

Avisa skriver at det tilbys tilsvarende arrangementer for katolikker og muslimer, men at disse arrangementene ikke skjer i fellestida. De får altså ingen negative konsekvenser for innsatte som ikke deltar.

Innsatte har klaget til LDO

Årsaken til at de andre må låses inn, er at fengselet ikke har nok vakter til å passe på innsatte to steder. Derfor må de som ikke skal delta på de kristne arrangementene låses inne.

De innsatte har klaget saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), skriver Vårt Land. De innsatte mener at de blir diskriminert på religiøst grunnlag, i strid med Diskrimineringsloven. De mener fengselet i praksis straffer de som ikke vil delta på kristelige tilstelninger.

LDO har ikke uttalt seg om saken ennå. De vil høre med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) før de mener noe om saken. Spesielt er det interessant å finne ut om dette er noe som skjer ved andre fengsler også.

Straffedes organisasjon: – Helt feil

Harald Nordskog, styremedlem i Son – Straffedes organisasjon i Norge, kan ikke si noe om hvordan det er i dag, men for rundt 15 – 20 år siden var dette en vanlig måte å gjøre det på i flere norske fengsel, kan han fortelle.

– Jeg kjenner ikke noe til dagens situasjon, men for 15 – 20 år siden var det slik i flere fengsler, bekrefter han overfor Fritanke.no.

Han synes det er helt feil at innsatte skal låses inne på cellene sine i fellestida, bare fordi noen andre skal på gudstjeneste.

– Ja, så klart det blir feil. Religion bør ikke styre om innsatte skal være i cellene sine eller ikke. Det bør være likt for alle, sier han.

Mile: – Uakseptabelt

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener det er uakseptabelt at de som ikke deltar på de kristne arrangementene skal miste fellestid.

– Her får jo de kristne arrangementene direkte negative konsekvenser for de som ikke ønsker å delta. Det er diskriminering på religiøst grunnlag og kan ikke aksepteres, sier hun.

Mile mener det er to veier ut av dette. Enten må man begynne å arrangere gudstjenester utenfor fellestida, slik som de katolske eller muslimske arrangementene. Eller så må de som ikke deltar på gudstjeneste slippe å bli låst inn på cella i fellestida.

– Jeg skjønner at det er sikkerhetshensyn som ligger bak, men det er likevel en uholdbar løsning å straffe folk fordi de ikke vil delta på gudstjeneste, sier hun.

Mile synes saken vitner om en misforstått oppfatning av hva en gudstjeneste er.

– En gudstjeneste er ikke for alle, selv om den er åpen for alle. Den er for de som bekjenner seg til den kristne tro. Alle vil ikke være med på dette, sier hun.

Hun forventer at det blir ryddet opp i den åpenbart uakseptable praksisen.

Krf: Bør ikke føre til at andre går glipp av fellestid.

Stortingsrepresentant for Krf, Kjell Ingolf Ropstad, sier til Fritanke.no at han synes det er bra at innsatte tilbys gudstjenester og arrangementer med Frelsesarmeen, men synes ikke det bør føre til at andre går glipp av fellestid.

– Ideelt sett burde de klart å kombinere det. Men jeg har samtidig forståelse for sikkerhetsargumentene, og at de ikke har kapasitet til å ha vakter på plass begge steder, sier han.

– Hva tenker du om påstanden om at dette er diskriminering på religiøst grunnlag?

– Det er en interessant problemstilling, men jeg vil ikke umiddelbart konkludere med at det er diskriminering. Uansett bør det være mulig å løse dette, for eksempel ved å gi de som ikke deltar fellestid på et annet tidspunkt, sier Ropstad.

Høyre: Forutsetter at regelverket følges

Stortingsrepresentant for Høyre, Anders Werp, har ikke lyst til å komme med noen politiske utsagn om dette før han får bedre oversikt over gjeldende regler og instrukser.

– Jeg forutsetter at fengselet har hjemmel for å gjøre det de gjør, sier han.

– Synes du det er riktig er at ikke-kristne skal straffes fordi noen andre innsatte deltar på gudstjeneste?

– Som sagt, jeg vil ikke komme med et politisk utspill om dette når jeg ikke kjenner regelverket. Forutsetningen er at fengselet føler lover og forskrifter. Hvis denne praksisen er i strid med regelverket må det rettes opp, men det er en diskusjon vi i så fall får komme tilbake til, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus