Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, synes man skal støtte vennene sine når de er i hardt vær. – Det har ikke Norge gjort i dette tilfellet, sier han. Foto: Arnfinn Pettersen

Enger: – Skuffende at Norge lar Canada stå alene

– Når Canada står opp for liberale rettigheter er det viktig at Norge ikke lar dem stå alene, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2018 kl 08:11

I forrige uke startet det som etter hvert har blitt en fullskala diplomatisk krise mellom Saudi-Arabia og Canada.

Bakgrunnen er at Saudi-Arabia har begynt å fengsle kvinnelige politiske aktivister. Siden mai skal 18 aktivister ha blitt arrestert. Onsdag i forrige uke kunngjorde Amnesty at to nye kvinner var arrestert, en av dem Samar Badawi, søsteren til den kjente politiske fangen Raif Badawi.

Fredag i forrige uke skrev Canadas utenriksminister, Chrystia Freeland, på Twitter at hun reagerte sterkt på at Samar Badawi var fengslet, og at Canada står på Badawi-familiens side i den vanskelige tiden. Hun oppfordret på det sterkeste Saudi-Arabia til å frigi søskenparet.

Dagen etter skrev Canadas utenriksdepartement på Twitter at de er dypt bekymret for at stadig flere kvinnelige aktivister blir arrestert i Saudi-Arabia, og oppfordret igjen Saudi-Arabia til å frigi fangene.

Vil ikke ha innblanding

Vestlige land kritiserer Saudi-Arabia for menneskerettighetsbrudd stadig vekk, men akkurat nå ser det ut til at begeret har rent over for saudierne. Mandag gikk det saudiske utenriksdepartementet ut mot Canada på Twitter og beskyldte dem for å blande seg inn i interne anliggender.

– Vi aksepterer ingen innblanding i våre interne saker. Vi anser Canadas utspill som et angrep på Saudi-Arabia og vil slå hardt ned på de som prøver å undergrave Saudi-Arabias uavhengighet, heter det i Twitter-meldingen.

Saudi-Arabia reagerer spesielt på formuleringen om at fangene må «frigis umiddelbart», og anser seg med dette berettiget til å slå tilbake med samme mynt, nemlig å «blande seg i Canadas interne anliggender».

Saudi-Arabia har utvist den kanadiske ambassadøren Dennis Horak og kalt tilbake sin egen ambassadør til Canada. De har videre stoppet handel og alle investeringsplaner med landet samt kansellert alle direkte flyavganger mellom Saudi-Arabia og Canada med det saudiske flyselskapet Saudi Arabian Airlines. Mandag ba de også 16.000 saudi-arabiske studenter i Canada om å forlate landet og heller studere i et annet land.

Canada har ikke svart på noe av dette, unntatt at de på mandag beklaget at Saudi-Arabia har utvist ambassadøren deres. De slår samtidig fast at de vil fortsette å støtte de som kjemper for menneskerettigheter, kvinners rettigheter og ytringsfrihet jorden rundt.

Skuffet over Norge

Norge har ikke så langt gått ut med noen klar støtte til Canada. På tirsdag uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til Aftenposten at Norge er kjent med den saudiske reaksjonen på den kanadiske uttalelsen og at de «sammen med nærstående land snart vil motta mer informasjon fra sine kanadiske kolleger».

Hun nevnte også at Norge jevnlig tar opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia med landets myndigheter.

Ina Tin fra Amnesty er skuffet over Søreides kommentar.

– Nå som Canada er såpass tydelige i kritikken av de nye arrestasjonene, er det forstemmende at Norge, som jo har sagt fra tidligere, ikke tør å stå opp og si fra at det er uakseptabelt at kvinner som kjemper for grunnleggende rettigheter blir arrestert, sier hun til Aftenposten.

I går gikk også SV-leder Audun Lysbakken ut med kritikk av regjeringens passive holdning i saken.

Trond Enger: – Norge bør ikke la Canada stå alene

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, støtter kritikken fra Amnesty og SV. Han synes det er skuffende at Norge ikke går ut med tydelig støtte til Canada.

– En ting er å protestere mot forholdene i Saudi-Arabia. Det stoler jeg på at Norge gjør. Men dette handler jo om noe annet. Det handler om at Saudi-Arabia av en eller annen grunn har bestemt seg for å gå i strupen på akkurat Canada og ikke på alle de andre som også kritiserer landet med jevne mellomrom, sier han.

Og når det først har skjedd, er det viktig at Canada ikke blir stående alene, mener han.

– Når Canada blir singlet ut på denne måten og nærmest trakassert av Saudi-Arabia, bør vi andre stå solidarisk sammen med dem og vise at vi er flere. Det er en kjent strategi å plukke ut en syndebukk og satse på at de andre ikke tør si noe. Da er det Norges oppgave å støtte vår allierte i kampen mot et undertrykkende regime, sier han.

Enger legger til at saken er spesielt viktig for Human-Etisk Forbund, siden Raif Badawis søster er involvert.

– Vi har engasjert oss sterkt i saken til Raif Badawi. Dette er folk som kjemper for sekulære og humanistiske verdier i et sterkt islamistisk land. Derfor er denne saken ekstra viktig for oss, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...