Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Markus Moestue mener kunst kan være et visuelt virkemiddel for å fremme religionskritikk
 Foto: Markus Moestue

Markus Moestue mener kunst kan være et visuelt virkemiddel for å fremme religionskritikk Foto: Markus Moestue

Dino-sykkel mot bibelbeltet

Historien om kunstneren Markus Moestues sykkeltur fra Stavanger til Kristiansand går verden rundt etter Finn-annonse.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2014 kl 10:09

— Jeg ville gjøre noe med religion, og så kom jeg over at det finnes en del fornøyelsesparker der kreasjonister plasserer mennesker sammen med dinosaurer for å vise at jorden bare er 6000 år gammel. Dette er et problem for barnas utdannelse, da de lærer at det de hører på skolen ikke er noe å bry seg om, sier kunstner Markus Moestue.

I fjor sommer syklet han derfor på en selvbygget dinosaur-sykkel gjennom det såkalte bibelbeltet på Sør-vestlandet for å markere motstand mot en slik dogmatisk barneoppdragelse.

— Hvordan var det å sykle rundt på dinosauren?

— Det var veldig trivelig. Alle som så den ble veldig glad, så den spredte mye glede. Det var morsomt at folk tok bilder og video underveis. Men også slitsomt. De var en strekning på 360 kilometer, på fem dager.

Dinosaurskulpturen i isopor og den påfølgende sykkelturen var hans avgangseksamen ved Kunst og Designhøyskolen i Bergen i vår.

Annonsedeling

Moestue møtte mange hyggelige mennesker underveis på turen, og var i grunn fornøyd selv om de utsendte pressemeldingene i forkant ikke hadde gitt særlig respons. Heller ikke avgangsutstillingen fikk mye omtale. Men så måtte han på sensommeren selge verket på grunn av plassmangel.

— Jeg la sykkelen ut for salg på Finn. Den annonsen ble plutselig delt veldig mye på Facebook. Jeg hadde slett ikke forventet at den skulle deles sånn.

VG plukket opp saken fra Facebook, og kan nå notere oppslag på nettsider verden over. Blogger i Kina, Korea, Albania, Mexico og designsider i New York forteller historien om mannen med dinosaursykkelen. Han har til og med signert kontrakt med et engelsk nyhetsbyrå, så han sier det er gode muligheter det vil komme mer stoff om ham.

Da flere begynte å skrive at han hadde bygd den helt uten grunn, har han imidlertid sett seg nødt til å fortelle bakgrunnen for kunst-stuntet.

— Følte du at fikk frem budskapet underveis på sykkelturen?

— Ikke så mye på selve sykkelturen. Da fortalte jeg bare at jeg syklet fra Stavanger til Kristiansand og så overlot jeg til folk å legge sammen to og to selv, hvis de ville. Men nå som så mange skriver om det følte jeg at det var på tide å putte inn en liten setning om hvorfor jeg gjorde dette.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus