Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det ble ikke noe dommedag på lørdag. Da ble Robert Fitzpatrick skuffet. Han har brukt rundt 800.000 kroner på å advare folk. Se innslag på ABC News.

Det ble ikke noe dommedag på lørdag. Da ble Robert Fitzpatrick skuffet. Han har brukt rundt 800.000 kroner på å advare folk. Se innslag på ABC News.

Dommedag 21. mai:

– Det var bare fristen for frelse som gikk ut

Apokalypsen ble ikke innledet på lørdag likevel. Hovedmannen bak skremslene har gått i dekning, og følgerne hans er forvirret.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.05.2011 kl 13:13

De siste månedene har Lester McLendon aksjonert for å få folk til å tro at dommedag kom den 21. mai. Som kjent forløp denne lørdagen forholdsvis normalt.

Dermed har McLendon, og de tusenvis av andre som trodde på de dystre spådommene til radioverten Harold Camping, fått seg en skikkelig blåmandag. Da det ble klart at det ikke kom til å bli noe opprykkelse til Gud på lørdag, så tok McLendon turen ned til sentrum av Linwood, Delaware, der han bor, i håp om treffe likesinnede. Men der var det ingen.

– Jeg har hatt en tøff dag i dag, og ville finne ut hva som gikk feil, sier en skuffet McLendon til Philly.com.

Han har sin egen forklaring på hva som skjedde, og holder fast på at 21. oktober, altså til høsten, kommer til å bli den endelige slutten for jordkloden, akkurat som Camping har spådd.

– Det som egentlig skjedde på lørdag var bare slutten på perioden der du kan bli frelst. Nå har fristen gått ut. Men jorda kommer til å gå under den 21. oktober. Dette var bare en apetittvekker, sier han.

McLendon forteller at han har ringt lederen av bibelgruppen sin. Der fikk han beskjed om ”å være tålmodig” og at ”nå må Gud finne ut hva han skal gjøre”.

Camping er ”litt forvirret”

Hovedmannen bak profetiene, Harold Camping, har tydeligvis gått i dekning. Journalister har siden lørdag prøvd å få kontakt med ham, men det er ingen svar å få, verken på telefon eller der han bor.

Det eneste som har kommet ut er at Camping er ”satt ut og litt forvirret” over at opprykkelsen (the rapture) ikke skjedde på lørdag som forutsagt. I forkant av 21. mai har han vært usedvanlig skråsikker. Camping har blant annet uttalt at det er ”helt umulig at det ikke vil skje”. Informasjonen om Campings sinnstilstand har tilflytt allmenheten fra kona hans via Tom Evans, en ansatt ved Family Radio.

– Det er bare stoltheten som skades

Michael Garcia, som jobber for Familiy Radio forklarte et stykke ut på lørdag det tilsynelatende fraværet av dommedag på følgende måte.

– Det er fortsatt 21. mai, og Gud kommer til å gjøre jobben. Men uansett, når du sier at noe skal skje, og det ikke slår til, så er det jo bare stolheten som såres. Og hvem trenger stolthet? Gud sier at han motstår de stolte og velsigner de ydmyke, sier Garcia til Associated Press.

Tror fortsatt dommedag kommer i 2011

En annen apokalysetroende som har fått mye oppmerksomhet i helga er Robert Fitzpatrick. Han stod midt på Times Square i New York klokka 18:00 lokal tid på lørdag da apokalysen skulle ha slått til. Mange fulgte ham gjennom nedtellingen og hans forberedelser på å bli opprykket til Gud. Da ingenting skjedde, var det en litt betuttet Fitzpatrick som uttalte seg til pressen.

– Jeg kan ikke egentlig si hva jeg føler nå. Tydeligvis er det eller annet jeg ikke har forstått siden vi er her fortsatt, sa han.

Senere har ABC News intervjuet Fitzpatrick hjemme i stua, og nå har han fått summet seg litt.

– Advarslene på plakatene gjelder fortsatt. Dommedag kommer helt sikkert i 2011, sier han.

Fitzpatrick har brukt 140.000 dollar, rundt 800.000 kroner på reklameplakater for å advare folk mot dommedag den 21. mai. Mange andre har gjort det samme og brukt alle sine penger på å advare folk mot dommedag. Family Radio disponerte i 2009 verdier for over 100 millioner dollar, melder Associated press.

Hvordan alle disse ser på situasjonen nå, vites ikke. Det har så langt ikke kommet noen kritikk mot Family Radio og Harold Camping fra skuffede følgere, så vidt vi kan se.

Family Radio har oppdatert nettsida si

Nettsida til Family Radio har hele helga vært uforandret og vist en plakat der det blant annet står ”Judgment Day May 21”, ”00 days left” og ”The Bible guarantees it”. Selve radiostasjonen har bare sendt musikk og små innstikk med generelle kristne livsråd som ikke har noe med dommedagsprofetiene å gjøre.

I dag er sida oppdatert. Alle referanser til dommedagsprofetiene er fjernet, og det er heller ingen forklaringer på hvorfor profetiene ikke slo til.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus