Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Muslimer i mange land hevder de ivaretar kvinners rettigheter. Her unge, mannlige muslimer under en demonstrasjon i Dallas, Texas,
 Foto: Wikimedia commons @AliMMahmoud94

Muslimer i mange land hevder de ivaretar kvinners rettigheter. Her unge, mannlige muslimer under en demonstrasjon i Dallas, Texas, Foto: Wikimedia commons @AliMMahmoud94

Det pakistanske folket er uenig med landets religiøse ledere

Det øverste islamske rådet mener det er greit, men 70 prosent i befolkningen er uenig.

Publisert:

I slutten av mai ble det slått stort opp over hele verden, også i norske medier, at det øverste islamske rådet i Pakistan mener at menn bør ha lov til å slå kvinner.

«The Council of Islamic Ideology», som kom med uttalelsen, har stor makt og gir jevnlig anbefalinger til pakistanske myndigheter, for å sikre at landets lover er i tråd med islamsk tro.

Muslimske ledere støttes ikke av folket

Uttalelsene til det islamske rådet har imidlertid liten støtte blant vanlige pakistanere.

Dette ifølge den store verdiundersøkelsen World Value Survey. I 2012 målte undersøkelsen synet på verdier og tro i over 50 land, inkludert Pakistan. Ett av spørsmålene var om det alltid, noen ganger eller aldri kan rettferdiggjøres at en «mann slår sin kone».

70 prosent i Pakistan svarte at dette aldri kan rettferdiggjøres. Det var ingen forskjell på kvinner og menn. Alle mente det var like forkastelig.


Det er Religion News Service som melder dette.

Positivt med splittelse mellom folk og religion

Talsperson i LIM, Mahmoud Farahmand, synes det er positivt at en så høy andel av pakistanerne sier nei til vold mot kvinner.

– Det er et godt tegn at folk velger ikke å følge religiøse ledere i ett og alt. Da kan det være mulig å få tatt et oppgjør med den konservative religiøse makten, sier han.

Farahmand understreker at religiøse ledere fortsatt har stor makt i Pakistan og advarer mot noen form for friskmelding av landet.

– Fysisk vold mot kvinner og barn er ikke så akseptabelt som man skulle tro, og vi ser en positiv trend. Samtidig er det ingen tvil om at det er mye sterkere aksept av slik vold i muslimske land enn i land som Norge, så dette er noe vi virkelig må fortsette å jobbe med, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus