Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her bør det opprettes en inkluderende skole, mener britiske humanister og en lokal aksjonsgruppe. Men de ble avvist i retten. Da er alt klart for St Richard Reynolds Catholic College som bare vil ha barn av katolikker som elever.

Her bør det opprettes en inkluderende skole, mener britiske humanister og en lokal aksjonsgruppe. Men de ble avvist i retten. Da er alt klart for St Richard Reynolds Catholic College som bare vil ha barn av katolikker som elever.

Britiske humanister avvist i retten

British Humanist Association raser over at britiske myndigheter nå har fått rettslig godkjentstempel til å støtte skoler som diskriminerer barn på grunn av foreldrenes livssyn.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2012 kl 11:30

British Humanist Association (BHA) og en foreldregruppe i bydelen Richmond i London har protestert mot en ny offentlig støttet katolsk skole i bydelen som kun ønsker barn av katolikker som elever. De har bedt domstolen vurdere lovligheten av den offentlige pengebruken, og denne uka var saken oppe i retten.

Dommeren valgte imidlertid å avvise saken. Dermed får katolikkene lov til å etablere skolen som kun aksepterer elever som er døpt katolsk.

Generalsekretær i BHA, Andrew Copson, er sterkt kritisk til beslutningen.

– Hvordan det kan være riktig å etablere en statsstøttet skole som får lov til å avvise barn i nærmiljøet på grunn av foreldrenes livssyn? Det er like feil som det alltid har vært, slår han fast i et nyhetsbrev i dag.

Copson noterer at domstolens beslutning fører til at det nå blir lettere å etablere diskriminerende religiøse skoler andre steder i Storbritannia også.

– Vi vil fortsette å jobbe for at diskriminering på grunn av livssyn en dag skal bli like ulovlig og uakseptabelt som rasediskriminering, konstaterer han.

Positivt med oppmerksomhet

Copson er imidlertid ikke bare pessimist. Han mener saken, og medieoppmerksomheten den har fått, har fått saken på dagsorden.

Copson nevner blant annet en undersøkelse som viser at 75 prosent støtter kampen mot diskriminerende religiøse skoler.

– Vi vil selvsagt jobbe videre for å få slutt på denne diskrimineringen, skriver han.

– Dette er en seier for alle som ønsker å sende barna sine til en religiøs skole.

Katolikkene jubler

Katolikkene jubler over at de nå får lov til å etablere skolen.

– Dette er en seier ikke bare for bydelsmyndighetene i Richmond, men også for alle som ønsker å sende barna sine til en religiøs skole. Foreldre i Richmond har over lang tid etterspurt en katolsk skole for barna sine, og endelig ser det ut til at vi får det til, heter det i en pressemelding fra The Diocese of Westminster.

Også bydelsadministrasjonen i Richmond er fornøyd.

– Det er gledelig at rettens kjennelse støtter en tydelig og demokratisk beslutning som har blitt tatt lokalt. Dette vil komme som en stor lettelse for hundrevis av familier som har sett utdannelsen av barna sine bli truet av fiendtlige rettsmanøvre. Dette sikrer vår katolske befolkning det samme som nesten alle andre bydeler i London kan tilby, skriver Lord True, leder av Richmond Council.

Bydelslederen deler også noen ganske harde ord om British Humanist Association.

– I løpet av de siste årene har British Humanist Association presset seg inn i Richmond med en fiendtlig holdning til religiøse skoler. De har oppført seg lite medfølende og handlingene deres har vært direkte usympatiske mot de mange katolske foreldrene i Richmond som har jobbet for å opprette en katolsk skole for barna sine her, skriver bydelslederen.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.