Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hva med en pilegrimstur for å feire evolusjon og biologisk mangfold? Les mer om ideen bak på British Humanist Associations Humanist Life-side.

Hva med en pilegrimstur for å feire evolusjon og biologisk mangfold? Les mer om ideen bak på British Humanist Associations Humanist Life-side.

Britene arrangerer sekulær pilegrimsferd

Verdens første biologiske pilegrimsferd, kaller britiske humanister arrangementet «The Ancestor's Trail». Menneskenes felles, biologiske opphav gjennom evolusjonen feires med opptog og vitenskapsfestival i Somerset - og du er invitert.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2011 kl 12:39

Mange ikke-religiøse deltar på kristne pilegrimsferder for opplevelsens skyld, men nå har ikke-religiøse sjansen til å delta på en tvers igjennom sekulær pilegrimsferd. Med støtte fra British Humanist Association (BHA) arrangerte Chris Jenord i fjor verdens første sekulære pilegrimsferd, og i år inviteres humanister fra hele verden til å delta. Prosjektet er oppkalt etter Richard Dawkins' bok The Ancestor's Tale («Forfedrenes historie/fortelling»), og kalles «The Ancestor's Trail» (Forfedrenes spor/sti).

- The Ancestor's Trail kombinerer en langtur med biomangfold, evolusjon og humanisme, forklarer humanisten Chris Jenord i en epost. Han håper på rundt 150 deltakere.

- Så vidt vi vet, er dette verdens første biologisk funderte pilegrimsferd, og grupper av ateister, vitenskapsfolk, miljøvernere, kunstnerne og filosofer samarbeider om å utvikle en årlig feiring av vårt felles opphav gjennom evolusjonen, skriver arrangøren.

Jorden (3 700 000 000)

Fra flere forskjellige geografisk utgangspunkt, som hver skal representere en gren på Darwin's livets tre, vil vandringsgruppene samles i et felles opptog, og til slutt marsjere i samlet flokk ned på en strand i Somerset, full av fossiler. Der vil jordens 3,7-milliarders-dag feires med en mini-vitenskapsefestival. Nytt av året er at en parallell feiring vil foregå utenfor Toronto, der de kanadiske Halton-Peel Humanists planlegger sin egen variant av markeringen. Erik Tunstad, biolog, høgskolelektor, forskningsjournalist og fagbokforfatter, mener ideen er god på flere måter, selv om han er «lei av pilegrimer».

- Morsomt påfunn, er Tunstads første reaksjon.

- Selv er jeg egentlig lei av pilegrimer - det er litt for mange som går rundt i naturen og kjenner på åndeligheten her i Vestfold. Men en pilegrimsferd til Somerset hadde kanskje vært noe annet, det ble jo funnet et fint fossil av en svaneøgle der for noen få år siden.

Tunstad har ikke hørt om noe lignende i Norge, men anser pilegrimsmarsjen som et positivt tiltak for å belyse høyaktuelle, globale problemer.

- Bevisstgjøring om naturens sårbarhet

- Arrangementet kan bidra til å høyne bevisstheten om naturen, om vitenskap og evolusjon, men også bevisstheten om hvor sårbar den er. Alle er redd klimaendringer i dag - kunnskap om livets fortid forteller oss at klimaet aldri har vært konstant, det har alltid forandret seg. Men det betyr ikke at naturen er trygg. Nedhugging av regnskog og fysisk ødeleggelse av andre biotoper, som korallrev, er i ferd med å skape en katastrofe, minst like alvorlig som den som utryddet dinosaurene. Så det beste hadde kanskje vært en pilegrimsferd til en regnskog? For eksempel Borneo - hvor evolusjonsteorien ble utviklet, avslutter Tunstad.

Dersom du ønsker å delta, eller vil høre mer om arrangementet, kan du (snart) besøke nettsidene, som i skrivende stund er under oppgradering. Arrangøren kan kontaktes her.

- Vi vil bli strålende fornøyde dersom noen norske humanister vil besøke oss i Somerset, og ta del i Ancestor's Trail, som foregår den 29. og 30. mai 2011, skriver Jenord.