Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile mener at det vil bli vanskeligere for skolene å arrangere gudstjenester i skoletida hvis Bostad-utvalgets forslag blir vedtatt. Foto: Kirken.no

Kristin Mile mener at det vil bli vanskeligere for skolene å arrangere gudstjenester i skoletida hvis Bostad-utvalgets forslag blir vedtatt. Foto: Kirken.no

Bredt flertall for ny formålsparagraf

#Går det slik et stort flertall blant høringsinstansene til Bostad-utvalget vil, blir det slutt på at norske skoler skal "hjelpe til med å gi elevane ...

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2007 kl 14:49

Går det slik et stort flertall blant høringsinstansene til Bostad-utvalget vil, blir det slutt på at norske skoler skal "hjelpe til med å gi elevane ei kristen og moralsk oppseding".

Tekst: Even Gran
Publisert: 1.11.2007

I dag går fristen for å sende inn høring til Bostad-utvalget ut. En opptelling Fritanke.no har gjort, viser at 32 av 41 innkomne høringsuttalelser støtter Bostad-flertallet. Dermed er det bred oppslutning blant de høringsinstansene Fritanke.no fant på Kunnskapsdepartementet høringsside i dag, om å avvikle dagens formålsparagrafer i skole og barnehage til fordel for konsensusforslaget fra Bostad-utvalget.

Resten ønsker grovt sett en tyngre vektlegging av kristendommens rolle. Som f.eks. Bømlo og Fjell kommuner formulerer det: "forankringa i kristne og humanistiske verdiar må verta tydelegare. For å understreka skulen si danningsoppgåve, bør omgrep som sanning og tilgjeving inn..".

Slutt for "kristen oppseding"?
Det kan bety at dagene er talte for dagens paragraf, som sier at skolen, i samarbeid med foreldrene skal "hjelpe til med å gi elevane ei kristen og moralsk oppseding".

Forslaget fra Bostad-utvalget, som høringsinstansene nå samler seg om, sier at skoler og barnehager skal "bygge på respekt for menneskeverdet, på åndsfrihet, nestekjærlighet, likeverd og solidaritet, slik disse grunnleggende verdiene kommer til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon, i ulike religioner og livssyn, og slik de er forankret i menneskerettighetene."

Det store stridsspørsmålet i utvalget var hvorvidt kristendommen skulle nevnes, og det overnevnte ble til slutt kompromisset som utvalget greide å samle seg om.

HEFs generalsekretær Kristin Mile var med i utvalget. Hun uttalte da rapporten ble lagt fram at det satt langt inne for henne å akseptere ordet "kristen", men at hun likevel valgte å gå for konsensusforslaget.

- For meg satt dette langt inne, men jeg valgte til slutt å gå for konsensuslinja. Dette forslaget er jo en stor forbedring i forhold til dagens paragraf, sa hun til Fritanke.no da rapporten ble lagt fram den 8. juni i år.