Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Boko Haram er en ekstrem islamistisk terrorgruppe som opererer i nordøst-Nigeria.

Boko Haram er en ekstrem islamistisk terrorgruppe som opererer i nordøst-Nigeria.

Boko Haram stjeler framtida fra vestafrikanske barn

Nairobi (NTB): 1,3 millioner barn er nå på flukt fra Boko Haram i Vest-Afrika. tusenvis av barn har kommet bort fra sine foreldre og mange av dem er bortført av den ytterliggående islamistgruppa.

Publisert:

FNs barnefond (UNICEF) tegner i en ny rapport et dystert bilde av situasjonen for barn i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger.

– Et stort antall barn er skilt fra familiene sine og blir utnyttet, utsatt for overgrep og rekruttert av væpnede grupper. Noen blir til og med brukt til å utføre selvmordsaksjoner, noe som knapt nok blir omtalt, slår UNICEF fast i rapporten «Beyond Chibok».

Mens det i 2014 ble registrert fire mindreårige selvmordsbombere i Vest-Afrika, sprengte 44 barn seg i selvmordsaksjoner i fjor. Tre av fire var jenter og den yngste var bare åtte år gammel.

Grusomt aspekt

– Bruken av barn, særlig jenter, som såkalte selvmordsbombere, har blitt en karakteristisk og alarmerende særtrekk i denne konflikten, sier UNICEFs talsmann i regionen, Laurent Duvillier til Reuters.

– Barna brukes mot sine egne samfunn, ved at man fester bomber på kroppen deres, konstaterer han.

– La oss være helt klare på dette; disse barna er ofre, ikke skyldige, sier Manuel Fontaine, som leder UNICEFs virksomhet i Vest- og Sentral-Afrika.

– Det å lure barn og tvinge dem til å utføre selvmordsaksjoner, er et av de aller mest grusomme aspektene ved volden i Nigeria og nabolandene, sier han.

Sexslaver og selvmordsbombere

Amnesty International anslår at Boko Haram har bortført rundt 2.000 jenter og kvinner siden 2014, for å bruke dem som sexslaver, kokker, bærere, soldater og selvmordsbombere.

For to år siden stormet den militante islamistgruppa en skole i Chobok og bortførte 276 jenter.

57 av jentene har siden greid å flykte fra Boko Haram og har fortalt hvordan mange av de bortførte jentene ble tvunget til å konvertere til islam og gifte seg med opprørere.

Blir utstøtt

Jenter som greier å rømme fra Boko Haram, møtes ofte av mistenksomhet og blir utstøtt både av familien og lokalsamfunnet. For dem som ble gravide i fangenskapet, venter i verste fall døden, konstaterer UNICEF.

– Hvordan kan samfunn gjenoppbygge seg selv, når det fordriver sine egne søstre, døtre og mødre, spør Manuel Fontaine.

Tapt generasjon

Av de rundt 2,3 millionene som er drevet på flukt i Vest-Afrika, er rundt 1,3 millioner barn.

Nærmere 1 million barn bare i Nigeria er frarøvet muligheten til skolegang siden Boko Haram – som betyr «Vestlig utdanning er synd» – innledet sin væpnede kamp for en islamistisk stat for seks år siden.

Minst 15.000 mennesker er drept i krigen, blant dem over 600 lærere. I Nigeria er 1.800 skoler ødelagt.

– Boko Haram frarøver en hel generasjon barn utdanning nordøst i Nigeria, konstaterer Mausi Segun i Human Rights Watch fast. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus