Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, synes et livssynsnøytralt seremonirom i tilknytning til en kirke er en dårlig ide. Han minner om at en kirke skal tjene til Guds ære, og at plasseringen av et livssynsnøytralt seremonirom i bygningen ikke er forenelig med dette målet.
 Foto: Kirken.no

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, synes et livssynsnøytralt seremonirom i tilknytning til en kirke er en dårlig ide. Han minner om at en kirke skal tjene til Guds ære, og at plasseringen av et livssynsnøytralt seremonirom i bygningen ikke er forenelig med dette målet. Foto: Kirken.no

Biskopen stoppet livssynsnøytralt seremonirom

… og Human-Etisk Forbund er enig

– Anbefales ikke. En kirke skal tjene til Guds ære, sier biskopen. Og Human-Etisk Forbund er enig. – Det er ikke greit med et siderom på en kirke, sier seremonisjefen i HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2014 kl 16:54

Rørvik kirke i Vikna kommune i Nord-Trøndelag ble totalskadet i brann i 2012. Det ble satt ned en byggekomite som blant annet fikk i oppdrag av kommunestyret «å utrede en mulig tilrettelegging for livssynsnøytrale seremonier/handlinger» i det nye kirkebygget.

Det vil ikke biskopen i Nidaros, Tor Singsaas, ha noe av. Det fikk kommunestyret i Vikna greie på i forrige uke, under en orientering om framdriften til det nye kirkebygget.

I et brev til Vikna kirkelige fellesråd 20. mai peker biskopen på et vedtak fra Kirkemøtet i 1991 der det heter som følger i §1: «Kirken er innviet til bruk for gudstjenester og kirkelige handlinger og skal gjennom sin bruk tjene til Guds ære og menighetens oppbyggelse».

Derfor synes ikke biskopen det er noen god ide med livssynsnøytralt seremonirom som en del av kirkebygningen.

– Å bruke kirken til formål som ikke anerkjenner Guds ære vil være uforenelig med disse reglene. Reglene gir i forlengelsen av dette ikke anledning til at kirker kan nyttes til livssynsnøytrale seremonier eller av andre religioner, skriver biskopen.

Det pekes også på at departementet følger de samme retningslinjene, og at det ikke noen gang er godkjent noe livssynsnøytralt/livssynsåpent rom i en kirke.

Human-Etisk Forbund støtter biskopen

Her får biskopen i Nidaros støtte fra Human-Etisk Forbund.

– Det kan dras parallell til om en ny moské skulle bygges, og det ble bestemt å innrede et mindre rom i et større religiøst senter for kristne seremonier. Det ville nok bli oppfattet som litt feil, og iallfall ikke verdig for de kristne som har reell bruk for et godt seremonilokale, sa Tufte til Namdalsavisa da han besøkte Rørvik i september i fjor.

Han understreker at selv om Vikna står i en situasjon hvor mer ressurser skal legges inn i et utvidet og tilpasset kirkesenter, vil det i praksis være en avsporing å tenke i retning sambruk mellom kirke og livssynsnøytralt seremonirom.

Viktig for HEF at seremonirom ikke er del av en kirke

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale, slår fast at livssynsnøytrale seremonirom ikke må bygges i tilknytning til kirker.

– Livssynsnøytrale seremonirom må bygges uavhengig av kirker, slik at alle kan føle seg velkommen. Det er klar og innarbeidet strategi for HEF. Det er ikke greit å bygge et «livssynsnøytralt» rom i et siderom på en kirke, slik de hadde tenkt seg det i Rørvik. Livssynsnøytrale seremonirom må bygges på nøytral grunn, understreker hun.

Les brevet fra biskopen i Nidaros til Vikna kirkelige fellesråd

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.