Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Saken har fått mye medieoppmerksomhet de siste ukene. De fleste som intervjues rister på hodet over kravet om å fjerne bibelsitatene. Se tv-innslag fra 11alive News.

Saken har fått mye medieoppmerksomhet de siste ukene. De fleste som intervjues rister på hodet over kravet om å fjerne bibelsitatene. Se tv-innslag fra 11alive News.

Bibelsitater på monument må fjernes

Amerikanske humanister vant nok en gang, men får passet sitt solid påskrevet.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2014 kl 18:01

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association (AHA), kjører hardt på for å få fjernet alle referanser til religion fra skoler og offentlige instanser i USA, i tråd med USAs grunnlov som krever at staten ikke skal støtte noen form for religion.

På onsdag vant de gjennom overfor Madison County High School i Georgia.

I sommer dukket det opp et nytt monument utenfor hjemmebanen til skolens lag i amerikansk fotball, Madison Red Raiders.

Monumentet har inngravert to bibelvers sammen med skolens logo:

  • «If God is for us, who can be against us?» (Paulus’ brev til romerne 8:31)
  • «I can do all things through Christ who gives me strength» (Paulus’ brev til filipperne 4:13)

Spillerne på Madison Red Raiders har også startet opp med et nytt ritual der de sammen går forbi monumentet og tar på det før kamper, noe som tolkes som en støtte til at monumentet bør få bli stående som det er.

Bibelversene må bort

I september fikk American Humanist Association et brev fra en innbygger i Madison som mente monumentet tok stilling til fordel for kristendommen på vegne av det offentlige, og dermed er i strid med Grunnloven.

AHA skrev et brev til skolerådet i Madison County og krevde at bibelsitatene måtte fjernes. Det samme gjorde organisasjonen Freedom from Religion Foundation (FFRF).

Tirsdag 14. oktober kom beslutningen. Skolerådet i Madison County besluttet enstemmig at bibelreferansene på monumentet måtte fjernes. Avstemningen ble enstemmig.

Enstemmigheten skyldtes hovedsaklig en rettsbelæring fra advokat Cory Kirby, skal vi tro Madison Journal Today.

Han orienterte skolepolitikerne om hva den såkalte «establishment clause» i USA innebærer. Han viste også til tilsvarende saker andre steder i USA, og konkluderte med deres sak ikke skilte seg så mye fra de andre at det var noe håp om å vinne gjennom i rettssystemet. Grunnloven krever at bibelsitatene må fjernes, var beskjeden skolepolitikerne fikk.

«De er antikrist pr. definisjon»

– Vi er svært fornøyd med at skolestyret har bestemt seg for å respektere det grunnlovsfestede skillet mellom stat og kirke, samt rettighetene til religiøse og ikke-religiøse minoriteter, sier David Niose fra American Humanist Association i en kommentar.

Andre er ikke like positive.

Ifølge Madison Journal Today hadde det møtt opp mellom 150 og 200 utenfor lokalet der saken ble behandlet i et lukket møte i skolestyret.

En av de få som var invitert inn for å argumentere for bibelsitatene, Teresa Gordon, formulerte seg, ifølge Madison Journal Today på følgende måte:

– Det er ikke vi som er hatefulle. Vi elsker alle. Men det virker som om disse ateistgruppene er hatefulle når de er villige til å bruke millioner for å fjerne Gud fra samfunnet. Det betyr at de er antikrist pr. definisjon. De må ha mye hat i hjertene sine for å kunne kjempe så hardt for å fjerne Ham fra et slikt monument, sa hun under møtet.

Et annet innlegg gikk på at skolestyret og andre hadde blitt «hjernevasket» til å tro at Grunnloven innebærer et tydelig skille mellom kirke og stat.

– Vi trenger ikke bøye hodene våre for kravene fra disse gruppene, sa vedkommende.

Et tredje innlegg slo fast at Georgia tross alt er en del av «verdens bibelbelte».

– Vi kan ikke la dem utnytte rettighetene våre som en kristen nasjon. Dette er sørstatene. Dette er verdens bibelbelte, ble det slått fast.

Så vidt Fritanke.no kan få bragt på det rene, var det ikke invitert noen til å snakke om hvorfor teksten på monumentet burde fjernes.

Leder i skolestyret, Greg Wilkes, takket de inviterte og presiserte at medlemmene i skolestyret ikke er annerledes enn dem. Likevel valgte de altså enstemmig å følge rådet fra advokat Cory Kirby og enstemmig gå for å fjerne bibelsitatene. Skolen lover det vil bli gjort så fort som mulig.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus