Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rapporten som nylig ble lagt fram om rasisme og antisemittisme i Oslo-skolen viser at jødiske barn er de som i størst grad opplever hets på grunn av sin bakgrunn. Les hele rapporten her.

Rapporten som nylig ble lagt fram om rasisme og antisemittisme i Oslo-skolen viser at jødiske barn er de som i størst grad opplever hets på grunn av sin bakgrunn. Les hele rapporten her.

Ber Islamsk råd trekke tilbake uttalelser

Nettverket LIM reagerer på at Islamsk råd heller vil snakke om muslimhets etter en undersøkelse som har avdekket jødehets i Oslo-skolen.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2011 kl 10:25

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, hevder overfor Vårt Land at muslimske barn opplever hets i større grad enn jødiske barn. Han anklager Det mosaiske trossamfunn for bare å være opptatt av hets mot jøder, mens han selv er opptatt av alle former for rasisme, både den som er rettet mot jøder, mot muslimer og andre folkegrupper.

Uttalelsene kom etter at en rapport avslørte at jødiske barn er de som i høyest grad rapporterer at de har blitt hetset på grunn av sin religion og/eller kulturbakgrunn. 33 prosent av de jødiske barna oppga å ha opplevd dette, mot tall på under ti prosent for alle de andre gruppene. Kun 5,5 av barna med muslimsk bakgrunn oppga å ha opplevd det samme.

Useriøse og uansvarlige uttalelser

Nettverket LIM (Likestilling, mangfold og integrering) reagerer sterkt på uttalelsen fra Islamsk råd. LIM er et nettverk som i hovedsak består av sekulære og liberale muslimer.

De reagerer på at Afsar i en slik sammenheng finner det passende å påstå at muslimer hetses mer enn jøder, samt at han anklager Det Mosaiske Trossamfund for ”bare å være opptatt av jøder”. I en pressemelding ber LIM om at Islamsk Råd trekker tilbake uttalelsene fra generalsekretæren.

– Med slike useriøse og uansvarlige uttalelser bidrar Afsar og Islamsk råd til det motsatte av det som forventes av dem i en slik situasjon. For at de ikke skal miste troverdighet i samfunnsdebatten, bør Islamsk råd snarest mulig trekke tilbake generalsekretærens uttalelser, og slutte seg til kampen mot jødehets i Oslo, skriver LIM.

Til Fritanke.no sier leder av LIM, Tina Shagufta Kornmo, at hun synes det er unødvendig å sammenligne jødehets med muslimhets.

– Hvis Islamsk Råd hadde benyttet anledningen til å engasjere seg entydig og klart mot jødehets, ville de samtidig ha motarbeidet muslimhets. Det er ingen grunn til å diskutere ”hva som er mest alvorlig”, eller anklage den andre parten for å være ensidig. Det viktigste er å anerkjenne at problemet finnes, og finne løsninger sammen, sier Kornmo.

– Tror du Islamsk Råd vil ta hensyn til innspill av denne typen?

– Vi håper det. De er jo helt tydelig på at ingen skal trakasseres, og jeg har ingen grunn til å tro at de tar lett på dette. Jeg håper at dette bare var noen uheldige uttalelser, og at de innser viktigheten av å bekjempe jødehets uten noen forbehold. Det er også viktig å få fram at kamp mot jødehets og antisemittisme samtidig er en kamp mot muslimhets og islamofobi, sier hun.

Tar antisemittisme på alvor

Fritanke.no har ikke fått noen kommentar direkte fra Mehtab Afsar i dag, men på TV2s Tabloid i går kveld, slo generalsekretæren i Islamsk Råd fast at de tar antisemittisme på alvor og ønsker å bekjempe dette i samarbeid med Det Mosaiske trossamfunn og andre.

– Til Vårt Land sa du at muslimhets i Oslo-skolen er et større problem enn mobbing av jødiske barn. Hvilken dekning har du for å si det? ville TV2 vite.

– Det er det inntrykket jeg får når jeg reiser rundt og snakker med folk. Vi har ikke noe tall på det i en rapport, slik vi nå har for antisemittisme i Oslo-skolen. Men uansett hvem som opplever mobbing, så er det trist. Vi står side om side med Det Mosaiske trossamfunn for å bekjempe dette, sa Afsar til TV2.

Anne Sender fra Det Mosaiske trossamfunn, som var i studio sammen med Afsar, repliserte at dette ikke bør bli noen konkurranse i lidelse, men var ellers enig med Afsar i at det er viktig å bekjempe alle former for mobbing, rasisme og trakassering.

Islamsk råd anklager Det Mosaiske trossamfunn for stigmatisering

I går gikk Islamsk råd ut med en pressemelding der de protesterer mot at en representant for Det mosaiske trossamfunn har uttalt at "muslimer får inn jødehat med morsmelken".

– Slike grunnløse og sterkt stigmatiserende uttalelser er kun egnet til å skape avstand mellom jøder og muslimer, til skade for begge minoriteter. Vi håper dette ikke representerer Det Mosaiske Trossamfunns offisielle syn og holdning, skriver Islamsk råd i en pressemelding der de også tar avstand fra all mobbing og trakassering, inkludert antisemittisme.

Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn går ikke tilbake på påstandenoverfor Vårt Land.

– Mange muslimer har vært preget av dette i mange år, og legger ikke fra seg de holdningene ved grensen. Det hører vi fra leger, lærere og andre som hører hva som blir sagt av den muslimske menigmann. Det er farlig å generalisere, men at dette problemet eksisterer, er det ingen tvil om, sier Kohn.

Han synes heller ikke pressemeldingen fra Islamsk Råd tar sterkt nok avstand fra antisemittisme.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus