Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
To tradisjoner møtes: Det kristne Mediehuset Vårt Land kjøper opp det venstreradikale nyhetsmagasinet Ny tid.

To tradisjoner møtes: Det kristne Mediehuset Vårt Land kjøper opp det venstreradikale nyhetsmagasinet Ny tid.

Bekymret etter Ny tid-oppkjøp

#HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen liker ikke at den sekulære radikaleren Martine Aurdal byttes ut med den kristne Magne Lerø som redaktør i Ny tid. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2008 kl 06:42

HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen liker ikke at den sekulære radikaleren Martine Aurdal byttes ut med den kristne Magne Lerø som redaktør i Ny tid.

Tekst: Even Gran
Publisert 7.1.2008

I forrige uke ble det klart at Mediehuset Vårt Land kjøper ukemagasinet Ny tid. Den nåværende redaktøren Martine Aurdal går av i slutten av januar og erstattes av Magne Lerø.

Mens Aurdal er tidligere redaktør av det feministiske magasinet Fett og er trygt plassert på den sekulære politiske venstresida, har Lerø tilsvarende lang fartstid i kristne organisasjoner og medier.

Lerø har vært direktør i avisen Vårt Land, og har vært direktør på Lovisenberg sykehus og Diakonissehuset. Lerø har videre vært forlagssjef i de kristne forlagene Verbum og Genesis, samt informasjonssjef i Norges KFUK-KFUM. Han har teologisk embetseksamen.

Mer kristen grunnholdning
Under Aurdals tid som redaktør, og fra gammelt av, har Ny tid i grove trekk stått på HEFs side livssynsmessig. Hvordan dette blir under Lerø, undrer Brun-Pedersen.

- Vi må vel stole på at Mediehuset Vårt Land er profesjonelle, men jeg blir bekymret når Martine Aurdal erstattes av en person som Magne Lerø, sier Brun-Pedersen.

Han er redd for at magasinet vil bevege seg bort fra det sekulære grunnsynet magasinet tradisjonelt har hatt, og over til mer kristne grunnholdninger.

- Jeg vil tro det blir en annen verden for de redaksjonelle medarbeiderne når Aurdal erstattes av Lerø. Men det vil tiden vise, sier Brun-Pedersen.

Medieprofessor Sigurd Allern gir uttrykk for den samme bekymringen som Brun-Pedersen overfor Morgenbladet.

- Vårt Land vil trolig dra bladet i en kristen sentrumsretning. Vårt Land ligger ideologisk sett langt borte fra den tradisjonen Ny tid er bygget på, sier Allern.

Lover mer livssynsstoff i Ny tid

Ny tids nye redaktør Magne Lerø forstår at det kan skape bekymring når han selv og Mediehuset Vårt Land åpenbart står for en annen tradisjon enn den sekulære, venstreradikale linja som Ny tid er tuftet på.

Han avviser likevel bekymringene og forsikrer at Ny tid også i framtida vil dekke livssynsfeltet på en nøytral og objektiv måte, i tråd med god presseskikk.

- Jeg tror den tida er over da man kunne bruke journalistikk for å fremme spesielle syn. Selv om jeg personlig har en kristen tro, skal ikke det være til hinder for at man også i framtida vil finne ramsalt religionskritikk i Ny tid, sier han til Fritanke.no.

Lerø røper at han ønsker å satse på mer livssynsstoff i magasinet.

- Vi vil skrive om de store verdispørsmålene. Jeg synes egentlig Ny tid har hatt for lite på dette feltet, så jeg tror både kristne og human-etikere vil finne mer å lese om på denne fronten i framtida, sier han.

Den nye redaktøren understreker at profilen til det nye magasinet på langt nær er ferdig.

- Vi har akkurat begynt denne prosessen, og det skal bli spennende å se hva vi kommer fram til etterhvert, sier han.