Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den indiske rasjonalisten Narendra Nayak med astrolog-svarene på hvordan det ville gå i det indiske valget. Foto: The Hindu

Den indiske rasjonalisten Narendra Nayak med astrolog-svarene på hvordan det ville gå i det indiske valget. Foto: The Hindu

Astrologer strøk til eksamen nok en gang

Astrologer som greide å tippe resultatet av årets valg i India, kunne håve inn en premie på 10 millioner rupi, vel 750 000 kroner. Men de indiske rasjonalistene fikk ha pengene sine i fred.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2019 kl 09:34

- Denne utfordringen går direkte til Potti Sreeramulu Telugu University som legitimerer det svindelen som astrologien står for, gjennom å opprettholde et eget astrologisk institutt, stod det i pressemeldingen fra en rekke indiske rasjonalist- og ateistorganisasjoner.

I pressemeldingen utfordret rasjonalistene astrologene til å bruke sine påståtte evner og forutse hvem som ville bli Indias nye president, og hvilket parti som skulle få flest stemmer i New Delhi.

Astrologene ble også utfordret til å forutse hvor mange mandater i nasjonalforsamlingen hvert enkelt parti ville få, samt hvor mange stemmer en rekke enkeltkandidater ville få, med et akseptert slingringsmonn på 5000.

Pengepremien var på 10 millioner indiske rupi (rundt 750.000 kroner). Den ble lovt ut til den eller de som fikk mer enn 80 prosent rett på spørsmålene. Av 27 svar, måtte minst 22 være riktig.

- En flopp denne gangen også

Det kom inn 370 svar, men ingen greide det. Den som greide seg best var astrologen Chitradurga. Han svarte riktig på seks av 25 mulige.

- Astrologi ble visst en flopp denne gangen også. Den forutsigelsen slo ihvertfall til, sier Narendra Nayak fra Federation of Indian Rationalist Associations til The Hindu.

Indiske rasjonalister har utfordret astrologer til å tippe utfallet av alle indiske valg siden 1991. Siden starten har pengepremien tidoblet seg, men ingen astrologer har så langt vært i nærheten av å treffe riktig.

Narendra Nayak håper astrologenes elendige resultater i tester som denne kan bidra til å åpne øynene til godtroende mennesker som faktisk fatter beslutninger på grunnlag av slikt.

De indiske rasjonalistene understreker at de er bekymret for økende overtro og irrasjonalitet i India.

- Til og med politiske allianser og utvelgelse av kandidater har blitt gjort med utgangspunkt i horoskoper, skriver de i pressemeldingen.

Har bodd i tv-studioer

Babu Gogineni fra den internasjonale humanistunionen IHEU, som også har vært sentral i arbeidet, forteller at mediaresponsen har vært over all forventning denne gangen.

- Jeg har nesten bodd i tv-studioer de siste par dagene. Nyheten om utfordringen vår har gått på TV9 minst seks-sju ganger om dagen, med svært høye seertall. Mange andre tv-kanaler har også hatt en bred dekning av saken, skriver Gogineni i en e-post.

Les mer: