Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Vinjar Tufte vil at HEF skal lansere et helt nytt seremonitilbud: Gravferd før døden.

Vinjar Tufte vil at HEF skal lansere et helt nytt seremonitilbud: Gravferd før døden.

Årets aprilspøk: Vil arrangere gravferd før døden

- Hvorfor kan ikke alle de pene tingene som blir sagt om folk i gravferder heller sies mens de lever, undrer gravferdsrådgiver i HEF, Vinjar Tufte.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.04.2009 kl 10:03

OBS: Dette er, som de fleste vel skjønte, en aprilspøk.

- Jeg synes det er trist at folk alltid venter til etter at en person er død, før man sier alle de pene tingene man har å si om dem, sier Vinjar Tufte, gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

Derfor synes han Human-Etisk Forbund bør innføre en ny livsavslutningsseremoni som bør arrangeres når det er klart at livet til en person går mot slutten, men der vedkommende fortsatt er såpass frisk at han/hun kan delta og få utbytte av seremonien.

- Hvis noen er i ferd med å bli demente, kan dette være en ide, for eksempel. Da kan man arrangere en seremoni før den det gjelder blir så svekket at han/hun ikke får med seg det som blir sagt, sier Tufte.

- Tror du ikke det kan bli vanskelig å finne riktig tidspunkt for en slik seremoni?

- Det er selvsagt en utfordring, men i mange tilfeller er det jo ingen tvil om hvilken vei det går. Og da hadde det vært fint om Human-Etisk Forbund hadde hatt et tilbud til de som ønsker det. Det er selvsagt frivillig dette her. Det skal ikke være noen tvang, forsikrer gravferdsrådgiver Tufte.

- Hvordan ser du for deg at en slik seremoni kan gjennomføres?

- Seremonien kan være mye lik en "vanlig" gravferd med musikk, sang, dikt, minne-hyllesttale og minne-hyllestord, men dog uten kiste og utbæring. Personen kan sittte på en opphøyd plass eller litt mer i bakgrunnen etter eget ønske. Stemningen kan bære preg både av glede over personen og livet, men samtidig sorg over at han/hun også med tiden må dø, forteller Tufte.

Han jobber med å få forslaget behandlet på HEFs landsmøte som skal være i juni.

Ikke-troende kan ikke høre etter døden
Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale, mener dette kan være en naturlig utvidelse av HEFs seremonitilbud.

- Dette er en naturlig utvikling av HEFs seremonitilbud i takt med tiden og de følelsesmessige strømninger i folket. Det er leit at all rosende omtale under gravferdsseremonien kommer for sent. Jeg synes det er for galt at personen det gjelder ikke hørte dette mens han/hun levde. Å gi ros til den det gjelder i tide er god humanisme i praksis, sier hun.

Vinjar Tufte legger til at ikke-religiøse sannsynligvis vil ha større behov for en slik seremoni enn folk med et religiøst livssyn.

- Det er annerledes for de med en religiøs tro. De har jo tro på at personen fortsatt er til stede, dog i en annen form eller dimensjon eller hva de egentlig mener. For en humanist er livet høyst sannsynlig slutt, finito, og da kan man ikke høre noe som helst, verken ris eller ros, sier Tufte.

Motsetter seg nye oppgaver

Forslaget får ikke 100 prosent oppslutning i Human-Etisk Forbund. Leder av Storsund lokallag i Nordland, Bea Storbråten, sier til Fritanke.no at hun synes Tufte har lansert et dårlig forslag.

- Vi er fullstendig overarbeidet i lokallagene, og har slett ikke kapasitet til å ta på oss enda en seremoni. Da må isåfall hovedkontoret overføre mer ressurser. Jeg har selvsagt sympati med ideen, men på den andre siden trenger man vel ingen seremoni for å si hyggelige ting til hverandre, sier Storbråten.

Hun synes heller hovedkontoret burde lansere en annonsekampanje å få folk til å rose hverandre mer.

OBS: Dette er, som de fleste vel skjønte, en aprilspøk

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook