Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tvilsbekjennelser består av tekster som tidligere er publisert i Fri tanke/Fritanke.no, Humanist og på Pettersens blogg Den tvilsomme humanist.

Tvilsbekjennelser består av tekster som tidligere er publisert i Fri tanke/Fritanke.no, Humanist og på Pettersens blogg Den tvilsomme humanist.

Åpner for humanistisk tvil

Human-Etisk Forbunds ideologirådgiver og den aktive bloggeren Arnfinn Pettersen har gitt ut en bok med noen av de mest sentrale tekstene sine de siste årene.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2009 kl 14:09

På nettstedet Lulu.com er det mulig å få laget en bok ut av en tekst man selv setter opp og sender inn. Det syntes ideologirådgiver i Human-Etisk Forbund, Arnfinn Pettersen, var en god ide. Derfor valgte han ut noen av de tekstene han har skrevet de siste årene, bestemte seg for et omslagsbilde, og sendte det til Lulu.com.

Skråsikker tvil

Tilbake kom det en ferdig bok, som Pettersen har valgt å kalle "Tvilsbekjennelser".

- Jeg synes dette er tekster som fortsatt har relevans. Jeg ville gjerne samle dem, og kanskje er det noen andre som vil synes de er interessante også. I tillegg ville jeg selvsagt prøve ut systemet, sier Pettersen.

Til tross for at mange av Pettersens tekster kan sies å være av typen "sterke meninger", så synes han at "Tvilsbekjennelser" er et helt passende navn på verket.

- Jeg er i tvil om det meste, selv om det kanskje ikke ser slik ut når du leser tekstene. Jeg foretrekker tvil framfor skråsikkerhet. Det er et utrrykk for at man går til noe med en undersøkende holdning. Det handler om den grunnleggende ydmykheten som jeg synes alle som jobber med livssynsspørsmål bør ha, sier han.

Pettersen poengterer at når man legger vitenskapelig utforskning til grunn for sitt virkelighetssyn, må man alltid være åpen for at det kan dukke opp ny innsikt som gjør at man må skifte mening.

- Det er nettopp dette som ligger i det å være udogmatisk. Likevel må det jo være lov til å holde ting for å være sant, hvis man mener man har en god grunn. Og da må det jo også være lov til å påstå, understreker han.

Direktebestilling

Arnfinn Pettersen har gitt ut boka på sitt eget lille mikroforlag "Dodoforlaget", men det er Lulu.com som står for trykkingen.

- Gjennom Lulu.com slipper jeg å ha et lager av bøker. Det er et "print on demand"-system. Bøkene trykkes etterhvert som de bestilles. Det koster det samme pr. bok om man bestiller én eller 300 bøker. Den eneste utgiften man har i dette systemet, er de bøkene man eventuelt velger å gi bort, sier Pettersen.

Boka er til salgs gjennom Human-Etisk Forbunds nettbutikk

Den kan også bestilles gjennom Lulu.com, både på papir og som e-bok.

Pettersen skriver mer om bokprosjektet i en bloggpost på Den tvilsomme humanist.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook