Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Donald Trump (t.v.) anses å være mindre religiøs enn den demokratiske venstresidekandidaten Bernie Sanders (t.h.). Likevel leder Trump den republikanske nominasjonskampen.
 Foto: Wikimedia commons

Donald Trump (t.v.) anses å være mindre religiøs enn den demokratiske venstresidekandidaten Bernie Sanders (t.h.). Likevel leder Trump den republikanske nominasjonskampen. Foto: Wikimedia commons

Å stå fram som ateist er fortsatt det dummeste en presidentkandidat i USA kan gjøre

Men Donald Trump er populær selv om han sees som minst religiøs av alle.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2016 kl 10:54

Pew Research Center har i lang tid spurt folk i USA hvilke opplysninger om en presidentkandidat som i størst grad vil føre til at de ikke stemmer på vedkommende.

Nok en gang kommer ateisme dårligst ut, i en undersøkelse utført i forrige måned. Over halvparten av de spurte, 51 prosent, svarer det er mindre sannsynlig at de vil stemme på en presidentkandidat hvis de får vite at han/hun var ateist.

Undersøkelsen viser at ateisme har en mer skadelig effekt for en presidentkandidat enn hvis det ble kjent at vedkommende var muslim, har vært utro, har pengeproblemer eller er homofil. Det minst upopulære av de «problematiske» trekkene, er hvis vedkommende har prøvd marihuana.

På bedringens vei

Likevel, synet på ateisme i USA er på bedringens vei. Selv om det fortsatt ikke er spesielt smart av en presidentkandidat i USA å stå fram som ateist, var det enda mer uklokt før. Andelen som mener det er ufordelaktig hvis en presidentkandidat står fram som ateist, har falt fra 63 prosent i 2007 til 51 prosent i dag.

Samtidig har andelen som sier at det ikke spiller noen rolle om en presidentkandidat er ateist økt fra 32 prosent i 2007 til 41 prosent i januar 2016.

Trump oppfattes som mindre religiøs enn Sanders

Det kan virke som om problemet er å stå fram som ateist – å si ordet åpent ut. Så lenge man ikke gjør det, ser det ut til at kandidater kan gjøre det bra selv om de ikke blir oppfattet som spesielt religiøse.

Donald Trump oppfattes som minst religiøs av alle kandidatene i valgkampen. Han oppfattes til og med som mindre religiøs enn den demokratiske venstresidekandidaten Bernie Sanders, som har stått fram med en «religiøs tro» som først og fremst handler om forholdet mellom mennesker på jorda.

Likevel leder Trump på de fleste målinger i den republikanske nomonasjonskampen, og det i et parti som i perioder nærmest har vært styrt av USAs kristenkonservative.

I meningsmålingen til Pew Research Center er Trump nesten like populær blant evangelisk kristne som Ben Carson, den kandidaten som oppfattes som klart mest religiøs av de sju republikanerne som stiller.

Bernie Sanders mest populær blant de ikke-religiøse

Rundt 23 prosent av USAs befolkning oppgir at de ikke er tilknyttet noen religion. I denne velgergruppen er Bernie Sanders klart mest populær. Deretter følger Hillary Clinton.

Blant svarte protestanter er bildet motsatt. Her er det Clinton som scorer høyest.

I begge disse gruppene kommer samtlige republikanske kandidater langt bak.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus