Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gary McLelland er ny generalsekretær i IHEU. Han vil satse i en verdensdel der katolsk kristendom står sterkt, som for eksempel i Rio de Janeiro (t.v.).
 Foto: Wikimedia commons@Artyominc + Arnfinn Pettersen

Gary McLelland er ny generalsekretær i IHEU. Han vil satse i en verdensdel der katolsk kristendom står sterkt, som for eksempel i Rio de Janeiro (t.v.). Foto: Wikimedia commons@Artyominc + Arnfinn Pettersen

Ny IHEU-sjef vil satse i Latin-Amerika

De kommende tre årene vil IHEU og Gary McLelland satse i Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2017 kl 08:45

For et drøyt år siden var Carl Blackburn på Norges-besøk som ny generalsekretær i IHEU. I dag var hans etterfølger på besøk hos Human-Etisk Forbund.

Gary McLelland er skotsk og kommer fra en stilling som kommunikasjonssjef i Humanist Society Scotland – HEFs skotske søsterorganisasjon. Han har også sittet i styret for EHF – European Humanist Federation – i to år. Tidligere har han jobbet mye i Skottland med politisk påvirkning og kampanjer for ulike organisasjoner.

Nå har han flyttet fra Edinburgh til London for å jobbe på heltid som generalsekretær i IHEU - International Humanist and Ethical Union – Human-Etisk Forbunds internasjonale paraplyorganisasjon. I London vil han jobbe sammen med tre av IHEUs andre ansatte, samt ledelsen i British Humanist Association som IHEU deler kontor med.

Vil vokse i Latin-Amerika

Den nye sjefen forteller at planene framover nå det første året, er å skaffe IHEU flere kontaktpunkter i Latin-Amerika.

– Vi ønsker å styrke vår posisjon i Latin-Amerika. Det er veldig mye å jobbe med der. Den internasjonale humanistbevegelsen trenger flere samarbeidspartnere i regionen, sier McLelland til Fritanke.no

– Da var det jo litt synd at den planlagte humanistkongressen i Brasil nå i 2017 ble avlyst?

– Ja, selvsagt. Det ble dessverre en for tung oppgave for den brasilianske medlemsorganisasjonen vår. Men det betyr ikke at vi gir opp å styrke oss i regionen. Blant annet skal vi, i samarbeid med forhåpentligvis stadig flere medlemsorganisasjoner, prøve å ta initiativet til foredrag og humanistkafeer der folk kan samles i lokalsamfunnene, sier han.

McLelland forteller at IHEU har lignende planer for Afrika og Asia de kommende årene.

– Det er kanskje litt ambisiøst å bare bruke ett år på hver verdensdel, men vi skal gjøre så godt vi kan. Målet er å få til et engasjement nedenfra og å få organisasjoner som allerede eksisterer å knytte seg til oss. India er for eksempel et land der vi har mange medlemsorganisasjoner, samtidig som de ikke vokser like raskt som vi kunne ønske og som den økonomiske utviklingen i landet burde tilsi, sier han.

– Humanister må konfrontere autoritære krefter

Det er også et mål for IHEU å bli mer økonomisk uavhengig av bidragene fra de store, vestlige humanistorganisasjonene som for eksempel Human-Etisk Forbund, forteller McLelland. Samtidig er det ikke nødvendigvis noe mål at selve IHEU skal vokse så veldig.

– Vi har fire ansatte pr. i dag. Tre i London og én i Brüssel. Vi er ikke nødvendigvis så opptatt av at dette skal øke. Det vi prøver å få til, er vekst i medlemsorganisasjonene og å knytte flere kontakter til humanistorganisasjoner i alle verdensdeler. Vi skal fortsette å lobbe i EU og overfor FN, men det er også veldig viktig å jobbe nedenfra. Det er det vi prioriterer nå, sier han.

– Hva er de største utfordringene humanistbevegelsen står overfor i 2017?

– Det er veksten i populisme og antidemokratisk tankegang, både i vesten og i andre land. Jeg tror finanskrisen i 2008 og alt som har skjedd etterpå, har gjort at folk føler seg mer sårbare. Og når folk blir mer sårbare og usikre, gjør de ikke alltid de beste beslutningene.

McLelland mener en hovedstrøm som preger verden i dag, er et tilbakeslag mot menneskerettigheter, demokrati, samt sekulære og liberale verdier.

– Disse verdiene er ikke en selvfølge. Tar vi dem for gitt, kan autoritære krefter få overtaket. Vi ser klare tendenser til det. Menneskerettighetene og demokratiet må kjempes for hele tiden, og her har selvsagt humanistbevegelsen en viktig rolle å spille, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.