Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
NRKs andakt inviterer kun til kristen forkynnelse.

NRKs andakt inviterer kun til kristen forkynnelse.

- NRK i strid med Vær-varsom plakaten

#HEFs søsterorganisasjon Humanisterna slapp i helgen til i et religiøst program på Sveriges Radio. Men i NRK har de kristne fortsatt monopol. Kanalsje...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2007 kl 06:43

HEFs søsterorganisasjon Humanisterna slapp i helgen til i et religiøst program på Sveriges Radio. Men i NRK har de kristne fortsatt monopol. Kanalsjef i NRK P1, Sigrid Gjellan, bekrefter at saken er høyt på dagsorden internt i NRK.

Tekst: Even Gran
Publisert: 23.10.2007

I helgen holdt Christer Sturmark ateistisk/humanistisk "andakt" på Sveriges Radio. Programmet "Vid dagens början" er et tros- og livssynsprogram som sendes hver lørdag morgen. Programmet har tradisjonelt hatt religiøse foredrag og kåserier holdt i andakt-stil. Men nå slipper også de ikke-religiøse til. Sturmark er leder av HEFs svenske søsterorganisasjon, Humanisterna.

Akkompagnert av dus pianomusikk, forteller Sturmark at det ikke finnes noen gud, og at mennesket kun har seg selv å stole på.

- Ingen ugripbare åndevesener veileder oss i den ene eller andre retningen. Åndeligheten bor i mennesket alene og er høyst naturlig, sier Sturmark med myk stemme. Hør "andakten" her.

- Dette kan ikke forsvares lenger

Slik humanistisk polemisering slipper imidlertid ikke til i NRK. Her er det bare kristne som får slippe til med uimotsagt forkynnelse av sitt livssyn. Dette skjer hver dag i morgenandakten på NRK P1, samt i tv- og radiooverførte gudstjenester på søndagene og under de kristne høytidene.

HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen har i lang tid vært på krigsstien mot denne forskjellsbehandlingen.

- Det bør være opplagt at en allmenkringkaster i et flerkulturelt land som Norge ikke kan drive religiøs forkynnelse for ett spesifikt livssyn i beste sendetid, sier Brun-Pedersen. Han betegner dette som grov forskjellsbehandling.

HEFs pressesjef synes det beste hadde vært om NRK hadde sluttet med alle former for forkynnelse, men understreker at hvis morgenandakten skal fortsette, så må også andre få slippe til.

- Kunne det være aktuelt for HEF å bidra i et slikt "andaktsprogram"?

- Jeg synes det norske folk skal slippe å bli belemret med slikt fra vår side, og fra alle de andre tros- og livssynssamfunnene også. Men hvis vi skulle ha deltatt, måtte det ha blitt noen eksistensielle refleksjoner i en eller annen form, sier Brun-Pedersen.

Han mener at NRKs favorisering av kristendommen åpenbart er i strid med objektivitetskravene i Vær-varsomplakaten og i NRKs interne retningslinjer.

- Hver morgen forteller NRK meg at mitt livssyn ikke holder mål og at jeg bør omvende meg. Det er respektløst. Det er på høy tid at NRK innser at denne praksisen ikke lenger kan forsvares, poengterer han.

P1-sjef: - Diskusjonen går internt i NRK

Sigrid Gjellan er kanalsjef i NRK P1. Hun viser til P1s høye markedsandel når Fritanke.no spør hvorfor kanalen fortsatt favoriserer kristen forkynnelse.

- NRK P1 har sjeldent stor markedsandel i Norge og for mange er morgenandakten svært viktig. Derfor er det en tung jobb å gjøre noe med den. Jeg tror det kan være lettere å gjøre noe med dette i Sverige fordi religiøse programmer sendes på en smalere radiokanal, sier hun.

Gjellan bekrefter at saken diskuteres internt i NRK.

- Det er umulig for oss å late som om religionsmangfoldet ikke er her. Så dette er noe som diskuteres mye hos oss akkurat nå, sier hun.

- Kan du si noe om i hvilken retning den interne diskusjonen går?

- Nei, det kan jeg ikke. Men jeg kan si at det er delte syn. I grove trekk er det to poler som utmerker seg. Den ene mener at alle trosretninger og livssyn bør slippe til på linje med de kristne. Den andre siden mener at forkynnende programmer bør kuttes helt ut.

- Hva med de som vil videreføre dagens favorisering av kristendommen? Er de på vikende front?

- Neida, det er mange som mener det også. De argumenterer gjerne med at man må ta hensyn til tradisjonen og at Norge fortsatt har et kristent flertall.

- Hva synes du om Jens Brun-Pedersens påstand om at morgenandakten bryter med Vær-varsom-plakatens krav om objektivitet?

- Jeg skjønner hva han mener, men jeg vil understreke at det ikke er NRK som forkynner i disse programmene. Det er det de inviterte andaktsholderne som gjør.

- Men det ligger vel en redaksjonell vurdering i å velge ut hvem som skal få slippe til?

- Jo det kan du si, men vi prøver samtidig å gjøre andaktene så allmene som mulig.

- Samtidig avslutter de gjerne med en trosbekjennelse, gjør de ikke?

- Jo, de gjør ofte det. Som sagt så diskuterer vi dette ganske mye for tiden, så vi får se hva som kommer ut av det, sier kanalsjef i P1, Sigrid Gjellan.

Hun vil ikke spekulere i om hva som kan komme ut av denne interne diskusjonen, eller antyde om NRK kan komme til å endre syn i saken.