Kort notert

Vis alle notiser

Hundrevis i protest mot lynsjing av kvinne i Kabul

Publisert: 24.03.2015 kl 12:57

Hundrevis av mennesker samlet seg tirsdag utenfor en domstol i Kabul for å kreve at de som drepte en 27 år gammel kvinne som var anklaget for å ha brent Koranen, blir stilt for retten.

– Vi vil ha rettferd for Farkhunda, ropte demonstrantene, som også hadde med seg plakater der de krevde at Kabuls politisjef går av.

Farkhunda (27) ble mishandlet til døde utenfor en moské i Kabul forrige torsdag. Etter å ha blitt banket opp med stokker og stein og kastet fra ei bru eller et tak, ble hun satt fyr på. Deretter ble liket kastet i ei elv.

Anklagene om at hun hadde brent Koranen, har senere blitt tilbakevist av landets innenriksminister. Ifølge kvinnens far var det en uoverensstemmelse med en lokal mulla som var bakgrunnen for drapet.

22 personer er så langt pågrepet for drapet. I tillegg er 20 politimenn avhørt som følge av opplysninger om at de ikke grep inn for å stanse lynsjingen. (©NTB)

Nærum demonstrerte mot pisking av saudiarabisk blogger

Publisert: 20.03.2015 kl 12:37

Komikeren Knut Nærum sto i front da Amnesty demonstrerte mot Saudi-Arabias brutale avstraffelse av bloggeren Raif Badawi.

Det var ellevte fredagen på rad at Amnesty arrangerer demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden til støtte for landets samvittighetsfanger generelt og mot avstraffelsen av bloggeren Raif Badawi spesielt.

Badawi er dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag for angivelig å ha fornærmet islam og for å ha opprettet en nettside for politisk debatt. I sin appell påpekte Nærum at det er gammeldags, urimelig og brutalt å straffe noen med fengsel og pisking for å ville føre en åpen debatt. (©NTB)

KrF ber om fri for religiøse minoriteter

Publisert: 20.03.2015 kl 10:10

KrFs Hans Fredrik Grøvan mener jøder, muslimer og andre religiøse minoriteter her i landet bør få fri på sine helligdager.

I et skriftlig spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H) spør Grøvan hvordan statsråden vil legge til rette for at religiøse minoriteter i offentlig sektor kan praktisere sin tro på helligdager som ikke er offentlige fridager.

– Bakgrunnen for spørsmålet er en uttalelse fra Det Mosaiske Trossamfund, hvor de peker på at praktiseringen av trosdager og helligdager for jøder fortonte seg veldig ulikt i det offentlige sammenlignet med det private næringslivet, sier Grøvan til Dagen.

– Vi tar ikke til orde for noe frislipp av fridager, men mer en skjønnsmessig praktisering av ordningen, tilføyer han.

I dag kan arbeidstakere og elever i videregående skole som ikke er medlemmer av Den norske kirke, ta ut to fridager i forbindelse med høytider. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn mener dette ikke er tilstrekkelig. (©NTB)

Afghansk kvinne banket til døde – skal ha brent Koranen

Publisert: 20.03.2015 kl 10:08

En gruppe mennesker banket en afghansk kvinne til døde og satt deretter liket i brann etter at hun angivelig skal ha brent et eksemplar av Koranen, ifølge politiet.

Liket av kvinnen ble kastet i Kabul-elven etter å ha blitt tent på.

– En kvinne brente en kopi av koranen i Shahi Doshamshira-nabolaget, sier sjefen for Kabuls kriminalpoliti, general Farid Afzali til nyhetsbyrået AFP.

Politiet prøvde å splitte opp den sinte gruppen på «tusener av mennesker» som hadde samlet seg i nabolaget, sier Afzali.

Talsmann for innenriksdepartementet Sediq Sediqqi bekreftet også hendelsen, og sier at en etterforskning vil bli igangsatt.

Etter avsløringen i 2012 om at kopier av Koranen hadde blitt brent ved det USA-styrte Bagram-fengselet utenfor Kabul, var det fem dager lange antiamerikanske protester landet rundt. 30 mennesker ble drept. (©NTB)

Brende ber Pakistan stanse bruken av dødsstraff

Publisert: 19.03.2015 kl 16:13

Norge ber Pakistan stanse bruken av dødsstraff etter at pakistanske myndigheter har gjennomført mange henrettelser de siste dagene.

– Norge tar avstand fra all bruk av dødsstraff under enhver omstendighet. Jeg oppfordrer Pakistans regjering til å stansen planlagte henrettelser og gjeninnføre sitt moratorium på dødsstraff. Dødsstraff er ikke forenlig med prinsippet om human behandling, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Bare denne uken har 25 dødsdømte fanger blitt hengt i Pakistan. Siden landet opphevet pausen i bruken av dødsstraff i desember i fjor, har rundt 50 fanger blitt henrettet, men myndighetene har ikke gått ut med et offisielt tall.

Onsdag utsatte Pakistans president Mamnoon Hussain henrettelsen av Shafqat Hussain, som etter planen skulle finne sted torsdag. Shafqat var angivelig bare 15 år da han tilsto drap på en sjuårig gutt i 2004.

Saken har fått internasjonal oppmerksomhet, og menneskerettighetsforkjempere mener Hussain ikke fikk en rettferdig rettssak.

Brende besøkte Pakistan 9. februar og møtte blant andre statsministerens rådgiver for sikkerhets- og utenrikssaker, Sartaj Aziz. I møtet tok Brende opp Norges motstand mot dødsstraff, uttrykte skuffelse over at moratoriet har blitt opphevet og understreket at moratoriet må gjeninnføres. (©NTB)

Ytringsfrihetspris til vietnamesisk forfatter

Publisert: 18.03.2015 kl 14:19

Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris for 2014 går til den vietnamesiske forfatteren, journalisten og bloggeren Nguyen Xuan Nghia (64).

Nghia er poet, prosaist, journalist og essayist. Han er medlem av Hai Phong Association of Writers og en av grunnleggerne av den forbudte demokratibevegelsen kjent som Bloc 8406.

I september 2008 ble han arrestert for å ha «fornærmet det vietnamesiske kommunistpartiet og dermed det vietnamesiske folk» – og fikk en dom på seks år. Han ble satt fri i september 2014, men ble samtidig idømt tre års husarrest, som han nå soner i sitt hjem, skriver Forfatterforeningen i en pressemelding.

Prisen er på 200.000 kroner og skal gå til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand. Prisen deles ut i Oslo søndag 22. mars. Nghia har ikke anledning til å dra ut av hjemlandet, men hans kone vil være til stede for å motta prisen, melder Forfatterforeningen. (©NTB)

– Boko Haram presset tilbake nordøst i Nigeria

Publisert: 18.03.2015 kl 09:37

Boko Haram er nå tvunget ut av alle unntatt tre lokalstyreområder nordøst i Nigeria, sier stabssjefen i landets hær etter en rekke seire over de militante islamistene.

Ved inngangen til året hadde islamistgruppen, som kjemper for å opprette en islamsk stat i Nigeria, kontroll over 20 slike områder.

– Tre lokalstyreområder – Abdam, Kalabaldi og Gwozq – gjenstår, men vi er optimistiske med tanke på å frigjøre disse også etter hvert, sier generalløytnant Tobiah Minimah. (©NTB)

Politiet fortsetter etterforskning av den katolske kirken

Publisert: 17.03.2015 kl 14:14

Politiet lar seg ikke påvirke av rapporten fra Oslo katolske bispedømme som avviser bedrageri og medlemsjuks, men fortsetter etterforskningen.

– En slik rapport påvirker ikke hvordan vi gjør våre undersøkelser, sier politiadvokat Kristine Rusdal i Oslo politidistrikt til avisa Vårt Land.

Den katolske kirken ble politianmeldt av Fylkesmannen i slutten av februar, og kirken, biskop Bernt Eidsvig og bispedømmets økonomisjef er nå siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.

Mandag la bispedømmet fram en rapport der de hevder at bispedømmet i dag har 10.000 flere reelle medlemmer enn det de fikk statlig støtte for i 2014. Bispedømmet innrømmer å ha brukt «diskutable» metoder i medlemsregistreringen, men bestrider at metodene er ulovlige.

Juridisk direktør hos Fylkesmannen Merethe Helstad sier til Vårt Land at deres vurdering av saken står ved lag, og at man kun kan søke støtte for medlemmer som aktivt har meldt seg inn i trossamfunnet.

– Det er den lovtolkningen som departementet legger til grunn, påpeker hun. (©NTB)

Utvalg skal se på retten til å følge samvittigheten

Publisert: 13.03.2015 kl 14:59

Et eget utvalg skal nå se på konflikter som kan oppstå mellom den enkeltes samvittighet og oppgavene de kan bli pålagt av arbeidsgiver.

Kristelig Folkepartis tapte kamp for reservasjonsretten har dermed ført til et lite plaster på såret.

Fredag oppnevnte Kongen i statsråd et utvalg med professor Bjørn Kåre Myskja i spissen for å vurdere folks frihet til å følge samvittigheten når de er på jobb. De skal se på etiske, praktiske og rettslige aspekter ved tanke- og samvittighetsfrihet i norsk arbeidsliv.

– Et viktig formål med utvalget er at de skal bidra til å se nærmere på potensielt vanskelige etiske problemstillinger i arbeidslivet og gi praktisk hjelp for virksomheter, arbeidstakere og tillitsvalgte, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Bakgrunnen for utvalget er en avtale mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti (KrF). Utvalgets medlemmer har kompetanse innen etikk, juss og menneskerettigheter og skal levere sin utredning innen 1. september 2016.

Tyskland opphever hodeplagg-forbud for lærere

Publisert: 13.03.2015 kl 14:58

Tysklands forfatningsdomstol opphever et 12 år langt forbud mot bruk av religiøse hodeplagg blant landets lærere. Det åpner for at kvinnelige muslimske lærere kan bruke hijab.

Domstolen i Karlsruhe slår fast at forbudet ikke er forenelig med religiøs frihet. Etter at det ble innført i 2003, tillot noen tyske skoler bruk av kristne symboler, men forbød muslimske hodeplagg.

Saken ble klaget inn for domstolen av en muslimsk kvinne som ble nektet en lærerjobb fordi hun brukte hodeplagg. Nå er disse tillatt så lenge det ikke fører til «forstyrrelser på skolen». (©NTB)

Oslo katolske bispedømme med ny rapport

Publisert: 13.03.2015 kl 14:57

Oslo katolske bispedømme legger mandag fram en ny rapport for Fylkesmannen i Oslo og Akershus om medlemslistesaken der biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks.

Den administrative lederen i bispedømmet håper rapporten, som legges fram på en pressekonferanse klokken 12 mandag, vil kunne nyansere bildet.

Biskopen og økonomisjefen så vel som foretaket er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om et beløp på 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.

– Vi vil gjøre rede for saken og legge fram et oppdatert medlemsregister som vi har bestilt fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sier Lisa Wade, fungerende administrativ leder i Oslo Katolske bispedømme til NTB.

– Vi tror dette vil nyansere bildet, legger hun til. Hun karakteriserer rapporten som «interessant» og opplyser at den også vil gå inn på de juridiske aspektene ved saken.

– Jussen er ikke helt klar, og vi har en juridisk rådgiver som kommer til å si litt om dette, sier Wade. (©NTB)

Rapport: Barn i Kambodsja produserer klær for H&M

Publisert: 12.03.2015 kl 14:14

Leverandører og underleverandører til store internasjonale kleskjeder, blant dem svenske H&M, begår en rekke lovbrudd i tekstilfabrikkene i Kambodsja, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.

De verste lovbruddene foregår hos mindre underleverandører som produserer for større fabrikker, ifølge rapporten fra HRW. Organisasjonen avdekket ulovlig barnearbeid i elleve av fabrikkene som ble undersøkt.

I en av fabrikkene som produserer klær for svenske H&M, forteller arbeidere at de blant annet blir bedt om å jobbe søndager hos en underleverandør for å hjelpe til med å nå produksjonsmålet, samt tjene ekstra penger.

HRW har også snakket med fem arbeidere fra en underleverandør til denne fabrikken. Arbeiderne forteller at barn under 15 år blir ansatt, og at disse barna blir tvunget til å jobbe like hardt som voksne.

H&M vil ha svar

I en epost til SVT skriver H&M at de vil vite hvilke fabrikker det dreier seg om.

– Vi har bedt HRW dele informasjonen om de påståtte H&M-leverandørene som nevnes i rapporten for at vi skal kunne følge opp, noe HRW ikke har vært villige til å gjøre, skriver pressekontakt Håcan Andersson.

HRW sier organisasjonen ikke gir ut slik informasjon fordi det kan sette arbeiderne i fare.

Foruten H&M er Adidas, Armani, Gap, Joe Fresh og Marks and Spencer blant selskapene som er undersøkt av organisasjonen.

– Disse internasjonale selskapene må støtte opp om arbeidsretten i fabrikkene sine. Globale selskaper kan og bør overvåke forholdene hos sine leverandører og underleverandører, sier Aruna Kashyap i Human Rights Watch.

90 prosent kvinner

Den 140 siders rapporten viser at spesielt kvinner, som ifølge myndighetene utgjør 90 prosent av landets over 700.000 tekstilarbeidere, rammes hardest.

Flere som er intervjuet melder om seksuell trakassering, påtvunget overtid og få muligheter til å ta pause.

– Regjeringen i Kambodsja må raskt ta grep for å beskytte arbeidere fra å bli utnyttet, sier Kashyap.

Rapporten fra HRW er basert på intervjuer med over 340 personer, inkludert 270 arbeidere fra 73 fabrikker i Phnom Penh og nærliggende provinser. (©NTB)

Deler av nok en irakisk oldtidsby ødelagt av IS

Publisert: 12.03.2015 kl 08:46

IS-opprørere har ødelagt deler av oldtidsbyen Khorsabad nord i Irak, som er 2.700 år gammel, opplyser irakiske myndigheter onsdag.

Landsbyen er blant annet kjent for sine store lamassu-statuer, som er formet som okser med vinger og menneskehoder. Khorsabad het i oldtiden Dur-Sharrukin og var et viktig maktsenter i det assyriske riket.

Irakiske myndigheter har de siste dagene undersøkt rapporter om skader på oldtidsbyen. Tidligere har IS gjort store skader på de historiske byene Nineveh, Nimrud og Hatra.

– I tillegg til deler av byens templer var byens murer rasert. Vi kjenner foreløpig ikke det fulle skadeomfanget, opplyser Iraks direktør for oldtidsminner, Qais Rasheed.

IS-krigere i Irak vekket harme verden over forrige uke da de grusla den assyriske byen Nimrud med bulldosere og publiserte videoer der de knuste museumsgjenstander i Mosul.

I de ytterliggående opprørernes ekstreme tolkning av islam må statuer og helligdommer ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.

Den islamske staten (IS) styrer et selverklært kalifat i de nordlige delene av Irak og Syria. Området inneholder noen av verdens største arkeologiske skatter. (©NTB)

Meslinger påvist i Oslo

Publisert: 11.03.2015 kl 14:08

Smittevernoverlegen i Oslo er varslet etter at det er påvist meslinger hos en uvaksinert, voksen person.

Personen ble smittet på reise utenfor Europa, opplyser Folkehelseinstituttet. Vedkommende er nå innlagt på sykehus.

Det arbeides nå med å kartlegge hvem pasienten har vært i kontakt med, slik at disse kan få tilbud om vaksine dersom de ikke er vaksinert.

Pasienten var smittefarlig under flyreisen tilbake til Norge, og flyselskapet er derfor kontaktet for å kunne informere medpassasjerer.

Meslinger er en svært smittsom sykdom som i sjeldne tilfeller kan ha alvorlige følger. De fleste i Norge er fullvaksinerte, og disse er beskyttet mot sykdommen.

– Dette er en påminnelse om at alle bør være vaksinert mot meslinger, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Temaet barnevaksine har vært mye omtalt i mediene i vinter i forbindelse med større meslingutbrudd både i USA og Europa. (©NTB)

Wikipedia til sak mot NSA for å stoppe overvåking

Publisert: 10.03.2015 kl 17:03

Nettleksikonet Wikipedia går til sak mot NSA for å stoppe etterretningsorganisasjonens innsamling av datatrafikken til amerikanske borgere.

– Overvåking undergraver den opprinnelige lovnaden med internett; et åpent rom for samarbeid og eksperimentering, og en plass fritatt fra frykt, heter det i en uttalelse fra Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales tirsdag.

Wikipedia Foundation mener et tillegg til loven om fysisk og elektronisk overvåking, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), bryter med retten til ytringsfrihet og privatliv, som er nedfelt i den amerikanske konstitusjonen.

Tillegget fra 2008 gir NSA retten til «tilfeldig» innsamling av informasjon fra amerikanske borgere hvis etterretningsmålet er en utenlandsk statsborger som antas å befinne seg utenfor USA.

NSA har ikke lov til å med forsett samle inn informasjon fra amerikanske borgere uten en rettslig godkjennelse.

Der var varsleren Edward Snowden som i 2013 avdekket at etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) sto bak massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. (©NTB)

Advarer om humanitær katastrofe rundt Tsjadsjøen

Publisert: 10.03.2015 kl 17:03

En humanitær katastrofe er nå en realitet i Nigeria og de andre landene rundt Tsjadsjøen, der hundretusener er på flukt fra Boko Haram, advarer Røde Kors.

Tsjadsjøen omkranses av Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun.

– Det er nå en fullskala humanitær katastrofe rundt innsjøen. Ikke bare i Nigeria, men også i de andre landene, sier Jean-Yves Clemanzo, talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Situasjonen er svært, svært vanskelig, fortsetter han.

Over 13.000 mennesker er drept og over 1,5 millioner mennesker drevet på flukt etter at ekstremistgruppa Boko Haram startet sitt opprør nord i Nigeria i 2009.

De siste ukene har gruppa også krysset grensene over til nabolandene og gjennomført flere blodige angrep der – og for få dager siden sverget Boko Haram troskap til Den islamske staten (IS).

De siste ukene har jihadistgruppa blitt presset tilbake av en større offensiv fra nigerianske styrker. Også styrker fra Tsjad, Niger og Kamerun deltar i offensiven. (©NTB)

– Pakistan gjeninnfører bruk av dødsstraff fullstendig

Publisert: 10.03.2015 kl 17:02

Pakistan vil fullbyrde alle dødsdommer i landet, ikke bare i terrorrelaterte saker, opplyser regjeringskilder.

Eksekveringen av dødsdommer i terrorrelaterte saker ble gjeninnført etter Talibans angrep mot en skole i Peshawar i desember 2014, der over 130 barn ble drept.

Nå skal altså alle dødsdommer i landet fullbyrdes, opplyser to ikke identifiserte, sentrale regjeringskilder til nyhetsbyrået AFP. Ifølge kildene har innenriksministeriet bedt provinsmyndighetene i landet om å snarest fullbyrde dommene til dødsdømte som ikke har flere ankemuligheter.

Mer enn 8.000 personer er dømt til døden i Pakistan – de aller fleste av dem uten ankemuligheter igjen, ifølge Amnesty International.

Det var i 2008 Pakistan innførte en midlertidig stans av eksekvering av sivile dødsdommer. Gjeninnføringen av dødsstraff i terrorsaker ble innført 16. desember, dagen etter angrepet mot skolen i Peshawar. (©NTB)

HEF sier ja til flere syriske flyktninger

Publisert: 09.03.2015 kl 18:13

– Norge har råd til å ta imot langt flere syriske flyktninger enn det vi gjør i dag. Vi støtter helhjertet Amnestys aksjon for å få Norge til å øke antall kvoteflyktninger. Det er ikke bare snakk om at vi kan, men det er også vår forpliktelse overfor mennesker i nød, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

«Krigen i Syria har tvunget fire millioner mennesker på flukt. Nabolandene kneler i møtet med 95 % av flyktningene.» skriver Amnesty på sine nettsider. Nå ber de resten av verden om å ta i mot flere flyktninger.

Den sittende regjeringen har forpliktet seg til å ta imot 1000 syriske flyktninger i året, og mener dette er et realistisk antall med hensyn til integrering. Human-Etisk Forbund deler Amnestys syn på at dette tallet er for lavt, og støtter aksjonen som tar sikte på å øke antall kvoteflyktninger til 5000 for 2015.

Les mer på human.no

Katolikk ny leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Publisert: 06.03.2015 kl 13:51

Ingrid Rosendorf Joys i Oslo katolske bispedømme ble valgt til ny leder av STL under årsmøtet i forrige uke. Hun overtar ledervervet etter Espen Lynne Amundsen fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, som har sittet som rådsleder siden 2011.

– Det flerkulturelle og flerreligiøse Norge er spennende, og jeg mener at tros- og livssynsmangfoldet beriker Norge, sier Joys i en melding på nettsidene til Samarbeidsrådet.

Joys er samfunnskontakt i Oslo katolske bispedømme, og har sittet som katolsk representant i STL i flere år, de siste tre årene også som medlem av Arbeidsutvalget. Fra 2007 til 2012 jobbet hun som kommunikasjons- og programsjef i Det europeiske religionslederrådet (European Council of Religious Leaders – Religions for Peace), et råd av religiøse toppledere som jobber for fred og forsoning. Joys har også jobbet mange år i Caritas, Den katolske kirkes bistandsorganisasjon. Av utdannelse er hun sosiolog.

Les mer på Samarbeidsrådets nettsider.

Slutt på boplikt for prester

Publisert: 06.03.2015 kl 08:35

Boplikten for prester skal avvikles. Som kompensasjon får prestene 50.000 kroner mer i lønn i året.

Ordningen med boplikt og borett i tjenestebolig skulle sikre rekrutteringen til presteyrket. Prestene har hatt en fast husleie på 3.686 kroner i måneden, uten å ha blitt fordelsbeskattet.

For å avvikle ordningen, krevde prestenes foreninger økonomisk kompensasjon, skriver Vårt Land. Nå er de enige om en avvikling av boplikten.

– I et moderne samfunn trenger vi andre løsninger enn boplikt for å sikre en landsdekkende prestetjeneste, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Prester som ønsker det, kan fortsette å bo i tjenesteboligen. Husleien vil være den samme som før, men vanlige skatteregler må følges etter avviklingen av boplikten 1. september. (©NTB)

Gikk for langt da vi fjernet velsignelsen fra andakt

Publisert: 05.03.2015 kl 15:43

Trofaste lyttere av NRKs morgenandakt vil ikke lengre oppleve at velsignelsen er fjernet fra radioprogrammet som samler 300.000-400.000 lyttere hver dag.

Denne forsikringen kom da Kringkastingsrådet torsdag behandlet klager på at verken Fadervår eller velsignelse ble lest opp siste uka i januar da direktøren for Olavsdagene i Trondheim, Petter Myhr, sto for morgenandakten i NRK P1.

Lydhøre

Både NRK-ledelsen og kringkastingsrådet var lydhøre for kritikken fra en stor og trofast lytterskare som reagerte på at tradisjonen med velsignelse blir brutt. NRK-plakaten sier at NRK skal speile det religiøse mangfoldet i Norge, men også at statskanalen skal drive kristen forkynning gjennom morgenandakten i radio og søndagsgudstjenester.

Glideflukt

Elin Ørjasæter var den som gikk skarpest i rette med NRKs livssynsdekning.

– Hele livssynsredaksjonen til NRK har vært på en glideflukt fra kulturarv til et mangfold som har blitt til en grøt. Dere er stadig på tur ut av den kristne kulturarven, sa Ørjasæter.

Sårbarhet

Fra en helt annen kant uttrykte Frank Rossavik forståelse for at lytterne savnet velsignelsen. Prinsipielt er han imot at NRK lar seg bruke til formidling av en bestemt religion.

– Men jeg forstår sårbarheten i at man blir fratatt velsignelsen. Hvis man først skal ha andakt, er det pussig hvis de blir så åpne at poenget med dem helt forsvinner, sa Rossavik.

I diskusjonen ble det gitt uttrykk for at NRK må tilpasse seg en ny tid, men advart mot å gå for langt, som å fjerne liturgiske elementer helt fra andakten. Det ble også uttrykt ønske om mer kritisk livssynsjournalistikk, men ikke fattet noe vedtak. (©NTB)

Hedegaard siktet for å bruke attentatmannens navn

Publisert: 05.03.2015 kl 14:03

Dansk politi har siktet den islamkritiske debattanten Lars Hedegaard fordi han har avslørt navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden.

Den 72 år gamle forfatteren stiller seg undrende til politiets siktelse. Han vedgår at han ved to anledninger har brukt navnet på den drapssiktede mannen, men at han tenkte det var greit.

– Saken er at jeg har skrevet to artikler, som nevnte navnet, i et svensk tidsskrift. Der tror jeg ikke navneforbudet gjelder, sier Hedegaard til dansk TV 2.

Etter dansk lov kan retten nedlegge forbud mot å publisere navnet til en siktet i en straffesak. Slik sett har Lars Hedegaard siden 30. april i fjor vært forhindret i å offentlig bruke navnet på mannen som forsøkte å drepe ham for to år siden. Overtredelse av bestemmelsen kan straffes med bøter, men Hedegaard tar siktelsen med stor ro.

– Hvis de vil ha en rettssak, skal de få det. De vil møte motstand til mållinjen sier Hedegaard.

Hedegaard ble forsøkt drept den 5. februar for to år siden. En ung dansk-libanesisk mann ringte på døren hans og avfyrte et skudd mot Hedegaard, men som bommet. De to havnet i et basketak, og det ble ikke avfyrt flere skudd før skytteren stakk av. Han har siden oppholdt seg i Syria og Tyrkia. I april i fjor ble den siktede mannen pågrepet i Tyrkia. Mannen godtok utlevering til Danmark, men ble uventet løslatt i stedet. Etter at dansk politi etterlyste mannen på nytt, ble han pågrepet fredag i forrige uke. (©NTB)

Debatt med Lars Vilks avlyst i Göteborg

Publisert: 04.03.2015 kl 16:55

Et debattmøte om ytringsfrihet med kunstneren Lars Vilks i Göteborg er avlyst etter at det først ble flyttet fra torsdag kveld til fredag ettermiddag.

Problemet både torsdag og fredag var at debatten kolliderte med andre arrangement i Folkets hus.

Tidspunktet var først satt til torsdag kveld, men onsdag ble det meldt at møtet var flyttet til fredag ettermiddag slik at det ikke skulle påvirke et møte i en lokalavdeling i Lärarförbundet.

Deretter kom meldingen om at debatten heller ikke kunne holdes fredag fordi det også da kolliderte med en forestilling i regi av en artistskole.

– Det er meget uheldig, men vi opplevde at det ikke fungerte. Våre faste leietakere skal ikke få vesentlige problemer på grunn av denne bookingen, sier Lina Lindquist, som er daglig leder ved Folkets hus.

Arrangøren bak det planlagte debattmøtet er Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsparti.

Debatten skulle i utgangspunktet ha vært holdt i forbindelse med en mediekonferanse torsdag og fredag, men den ble avlyst av sikkerhetsgrunner og flyttet til Folkets hus.

Etter terrorangrepene i København i februar, der Vilks trolig var ett av målene, har to andre arrangementer der Vilks skulle vært til stede, blitt avlyst. (©NTB)

– Må være forberedt på økt rekruttering til flere ekstremistiske miljøer

Publisert: 04.03.2015 kl 11:12

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er et dilemma at kommunene ikke varsles når fremmedkrigere som kommer hjem, kan være en trussel.

I Stortingets spørretime understreket Solberg at kommunene er anmodet om å jobbe med forebyggingsarbeidet på en mer aktiv måte og bidra til å hindre til økt rekruttering.

Det var Senterpartiets Jenny Klinge som stilte spørsmål ved dagens praksis der kommunene kan varsles dersom en hjemvendt fremmedkriger ikke er å anse som en trussel, men ikke hvis etterretningstjenesten har grunn til å tro det motsatte. Solberg erkjente at det er et dilemma.

– Det er en utfordring, men det har med forhold knyttet til personvern å gjøre, sa Solberg.

Rekruttering til ekstreme miljøer er ikke noe nytt tema, påpekte Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun lurte på hva slags lærdom vi kan trekke fra 1970- og 1980-tallet og oppblomstring av venstre- og høyreekstreme miljøer.

– Det er helt rett at vi har vært gjennom noe av det samme, men ikke i den størrelsesorden, svarte Solberg. Hun mener vi må være forberedt på en mer polarisert debatt framover, noe som kan gi økt rekruttering også til ekstremmiljøer på høyre- og venstresiden. (©NTB)

Svensk kirke får millionstøtte uten innmelding

Publisert: 03.03.2015 kl 08:19

Oslo (NTB): Svensker som er medlemmer av Svenska kyrkan blir automatisk medlemmer av den norske grenen av trossamfunnet når de flytter til Norge. Det gir millioner i støtte, men menigheten slipper anmeldelse.

Den svenske kyrkans avdeling i Norge, Margaretaförsamlingen, bruker medlemsregisteret sitt til å søke om offentlig støtte. Siden 2006 har Margaretaförsamlingen fått nesten 10.000 nye medlemmer. For hvert nye medlem fikk de 800 kroner i offentlig støtte i fjor – over 7,5 millioner kroner, skriver Vårt Land.

Automatisk


At den svenske kirkens medlemmer automatisk blir medlemmer i Margaretaförsamlingen ved flytting til Norge, er noe Fylkesmannen i Oslo og Akershus reagerer på.

– På generelt grunnlag er reglene slik at man skal melde seg inn selv og få en innmeldingsattest. Dette gjelder selv om man allerede er medlem av «moderkirken». Man kan ikke bare overføre medlemmene. Det gjelder både Svenska kyrkan og Den katolske kirke, sier Merethe Helstad, leder hos juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til avisen.

Et møte


Hun sier de nå vil ta kontakt med Margaretaförsamlingen for å få en forklaring.

– Vi vil ha et møte med dem, men vi jobber ikke med noen anmeldelse her. Margaretaförsamlingen informerer blant annet alle som blir medlemmer i menigheten, sier Helstad til NTB.

Sogneprest Per Anders Sandgren sier de regnet med at det var nok at medlemmene aktivt hadde meldt seg inn i Svenska kyrkan gjennom eksempelvis dåp i Sverige. Sandgren sier han ser fram til å få klarhet i om de har gjort noe galt.

Fylkesmannen har nylig anmeldt Oslo katolske bispedømme for å ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn som nye medlemmer. Oslo politidistrikt har siktet både Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år. (©NTB)