Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
"Forkynner evangeliet med råhet" er Sandefjords blads overskrift i reportasjen fra skolegården. I bakgrunnen synges det: "Jesus, free us from these chains". Se tv-innslaget fra Sandefjord videregående skole.

"Forkynner evangeliet med råhet" er Sandefjords blads overskrift i reportasjen fra skolegården. I bakgrunnen synges det: "Jesus, free us from these chains". Se tv-innslaget fra Sandefjord videregående skole.

Norske skoler åpner seg for kristen muskelmisjon

Den kristne showgruppa TX Vikings turnerer for tiden norske skoler. - Jeg oppfattet det klart som kristen misjonering, sier elev Herman Frogner.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2009 kl 14:37

"God's grace to Europe" er overskriften på nettsida til den kristenmisjonerende muskelgruppa TX Vikings. Lenger ned på sida kan vi lese på engelsk at "atmosfæren i Sandefjord var elektrisk da 80 unge mennesker kom fram for å si ja til JESUS".

I det siste har TX Vikings turnert norske skoler.

En av dem er Sandefjord videregående skole. Her fikk gruppa opptre i langfriminuttet midt på dagen.

Elev ved skolen Herman Frogner, mener TX Vikings her drev med klart kristen misjonering (se innslag fra skoleshowet her)

- Ja, jeg oppfattet det klart som kristen misjonering. Han ene fra gruppa gikk rundt og snakket om at han hadde hatt det tøft. Han snakket mye om alkohol, kriminalitet og at han hadde vært på kjøret. Så fortalte han at han hadde kommet seg ut av det, og funnet Jesus. I tillegg gikk de rundt og holdt på et kors hele tiden. Men det var ingen direkte oppfordringer om å "omvende seg" eller noe slikt, forteller Frogner til Fritanke.no.

En annen elev ved skolen, Maren Grytting, synes ikke den kristne misjoneringen var spesielt tydelig i showet.

- Det kom ikke noe spesielt tydelig fram. De fortalte bare litt om kristendommen på slutten, om at de hadde blitt frelst og slikt. De snakket mest om rusproblemene og kriminaliteten som de hadde greid å komme seg ut av, sier hun.

- Showet er forebyggede mot rus og kriminalitet

Rektor ved Sandefjord videregående skole, Erik Tidemann Jørgensen, sier til Fritanke.no at TX Vikings fikk slippe til på skolen fordi de har sterke historier å fortelle.

- Vi var opptatt av at dette er folk som har vært ute på skråplanet, og som har greid å hente seg inn igjen på ulike vis. De har et show rundt dette, som vi tenkte elevene kunne ha glede og nytte av å se, sier han.

Rektoren legger til at det ville ha blitt en annen sak hvis TX Vikings hadde opptrått i en skoletime.

- Da måtte vi nok har tenkt grundigere igjennom om dette var en riktig ting å gjøre. Men når det skjer i en pause, i langfriminuttet, så kan elevene selv velge å se på eller gå. Så lenge det er frivillig for dem, kan jeg ikke se at det er noe galt med det. Vårt hovedanliggende var underholdningen, og det å la mennesker som har hatt en vanskelig reise, vise at endring er mulig, sier han.

Tidemann Jørgensen legger til at det ikke er noe i veien for at andre grupper med andre livssyn også kan slippe til hvis de hadde samme personlige historier å vise til, og hvis det, som i dette tilfellet, har underholdningsverdi.

- Det er flere ganger i løpet av skoleåret vi har ulike artistiske innslag i langfriminuttet. Hvis Human-Etisk Forbund har et tilsvarende tilbud, så er det selvsagt ikke noe i veien for at de også kan slippe til, sier han.

- Synes du det er greit å åpne for religiøs misjonering i skoletida, rent prinsipielt sett.

- Religiøs misjonering er det ikke greit å bruke skoletiden til. Men det mener vi ikke at dette er. Vi ser på TX Vikings som underholdning med sterke personlige historier. Det er underholdende, og det er opplysende, konstaterer rektoren.

Vil ikke si noe mer

TX Vikings selv forteller at de ikke misjonerer på disse skoleopptredenene:

- Det er ikke lov det. Vi misjonerer ikke på disse skoleopptredenene. Det er bare et forebyggende show mot mobbing og rus. Vi forteller livshistoriene våre. Det er ikke til å legge skjul på at vi har opplevd å bli frelst. Men det snakker vi ikke om på skolene, forteller personen Fritanke.no treffer når vi ringer bookingnummeret på nettsidene deres.

Vedkommende ønsker ikke å si hva han heter.

Besøket ved Sandefjord videregående skole ble etterfulgt av et sterkt misjonerende show på Hjertnes kulturhus og kinosenter i Sandefjord sentrum på kvelden. Det var her "80 unge mennesker kom fram og sa ja til Jesus", som det meldes om på TX Vikings' hovedside.

Den anonyme representanten fra TX Vikings vil ikke svare når Fritanke.no spør om de brukte skoleopptredenene i Sandfjord til å reklamere for det misjonerende showet på kvelden.

- Det kan du lese om på nettsida vår. Der står alt, sier han.

- Det står ingenting der om hvorvidt dere bruker disse skoleopptredenene til å reklamere for de misjonerende showene på kvelden? Gjør dere det?

- Jeg tror ikke jeg vil fortsette denne samtalen. Du får sjekke nettsida vår. Vi er kristne, du er human-etiker. Slik er det. Vi holder oss til loven. Jeg vil ikke si noe mer enn det, avslutter representanten fra TX Vikings.

- Ikke troverdig

- Jeg synes skolen og TX Vikings har et troverdighetsproblem her. Man kan ikke vaske av seg en kristen tilhørighet og framstå som "rene" i en skolesammenheng, når den kristne misjonsiveren er så eksplisitt som den er i TX Vikings' tilfelle, sier menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen ved Senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo.

Han poengterer at det skal svært lite til før det tipper over i ren misjonering, når bakgrunnnen er så tydelig som i dette tilfellet.

- Såvidt jeg forstår var det jo også klart kristne elementer med i showet på skolen, og da blir det lite troverdig å påstå at dette ikke var misjonerende, sier Høstmælingen.

Han advarer på generelt grunnlag mot å gjøre skolen til en arena for religiøs eller politisk påvirkning.

- Hvis man først åpner opp for dette, må man åpne opp for alle. Og hvis man slipper til alle, kan det bli veldig utrivelig og masete på skolen etterhvert. Jeg synes skolen skal være for barna. Ikke for en haug med voksne som, utfra hensyn til likebehandling, har krav på å slippe inn for å drive påvirkningsarbeid. Det greieste er derfor å si nei til alt slikt, sier han.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook