Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ytterliggående islamister lar det ikke være noen tvil om hvilken skjebne Ayaz Nizami fortjener.

Ytterliggående islamister lar det ikke være noen tvil om hvilken skjebne Ayaz Nizami fortjener.

Nettkampanje for å drepe religionskritisk pakistansk blogger

Har allerede blitt arrestert i Pakistan, hvor han risikerer dødsstraff for blasfemi.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2017 kl 16:26

Ayaz Nizami er en pakistansk religionskritisk blogger. Onsdag i forrige uke ble han arrestert av pakistansk politi i Karachi sammen med en annen aktivist.

Fredag ble tre nye religionskritiske bloggere arrestert og anklaget for blasfemi i hovedstaden Islamabad. Alle fem risikerer dødsstraff for å ha brutt mot blasfemiforbudet i Pakistan. Politiet jobber nå med å kartlegge deres «blasfemiske og islamfiendtlige» aktiviteter på nettet.

Ayaz Nizami (ikke er hans virkelige navn) har 17.000 følgere på sosiale medier, melder Hindustan Times. Nizami er en islamsk skriftlærd som har vokst opp med koranskoler og streng religion, men som har mistet troen og blant annet blitt en ledende figur i organisasjonen «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan».

Krav om å henge Nizami ble «trending» på Twitter

Arrestasjonen av Ayaz Nizami har ført til at ytterliggående muslimer i Pakistan og andre steder har kastet seg over sosiale medier med krav om at Ayaz Nizami må henrettes.

I helga ble hashtaggen «#HangAyazNizami» en av de mest brukte på Twitter, med meldinger som for eksempel at man må «henge Ayaz Nizami hvis man ikke vil bli regnet som en satans medhjelper som sprer satanisk propaganda mot den hellige profeten», eller at «drap er den mildeste straffen vi ber om».

Se mer her.

At ropene om å henge Ayaz Nizami ble såkalt «trending topic» på Twitter i helga, har fått mange til å reagere, og kreve at Twitter redigerer hvilke temaer som kan komme opp som «trending».

Nettsider fjernet

I dag er både nettsida «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan» og Facebook-sida fjernet fra nettet, trolig etter påtrykk fra pakistanske myndigheter. Ved hjelp av Wayback Machine finner vi imidlertid en del eldre versjoner av førstnevnte, «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan».

På sida er det en rekke artikler om hvordan ateister og ikke-troende blir forfulgt i Pakistan, hvordan konservativ islam undertrykker og artikler som argumenterer for oppheving av blasfemiforbudet i landet. Som internasjonale samarbeidspartnere oppgir sida den internasjonale humanistunionen IHEU, Atheist Alliance International og Ex-Muslims of Britain.

Mener ekstremistene har fått innpass hos myndighetene

Shakeel Rehman i Senter for sekulær integrering (SSI) er naturlig nok sterkt kritisk til Pakistans politikk. Han opplyser at SSI kommer til å jobbe videre med saken.

– En ting er at Pakistan fengsler folk for ytringene deres og truer dem med dødsstraff. En annen ting er at de krever at informasjon fjernes fra nettet, også fra Facebook, og får gjennomslag for det, sier han.

Rehman er også opprørt over lynsjestemningen blant ekstremistene. Og det skjer ikke bare i sosiale medier og i gatene, forteller han.

Rehman mener ekstremistene nå også har fått innpass hos pakistanske myndigheter. Dette har skjedd etter demonstrasjonene mot henrettelsen av Salman Taseers drapsmann i fjor, forteller han.

Salman Taseer var en pakistansk guvernør som argumenterte for lettelser i den pakistanske blasfemilovgivingen. Han ble drept av sin egen livvakt Mumtaz Qadri, som senere ble hengt for drapet. Henrettelsen av Qadri førte til massive protester blant muslimer, også i Norge.

– Etter demonstrasjonene har ekstremistene greid å få mer innpass hos myndighetene, og jakten på opposisjonelle, sekulære, ateister og agnostikere har blitt intensivert. Dette er skremmende. Vi i SSI vil jobbe videre med å bygge en felles muslimsk front i Norge mot blasfemilovene i Pakistan, sier Rehman.

Slik så toppen på nettsida til «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan» ut i oktober i fjor, før den ble tatt ned.

Slik så toppen på nettsida til «Atheist & Agnostic Alliance Pakistan» ut i oktober i fjor, før den ble tatt ned.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.