Kontakt
Humanistisk uke kan i år blant annet by på nyvinningen Undringsløype der man underveis på gåturen møtes av filosofiske spørsmål.
I løpet av de neste to ukene markerer Human-Etisk Forbund seg med Humanistisk uke over hele landet. Her kan du lese litt om hva som skjer.
Aslaug Olette Klausen
Publisert: 12.09.2014 kl 12:05
Sist oppdatert: 16.09.2014 kl 10:09
I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke, der Human-Etisk Forbunds fylkes- og lokallag over hele landet markerer seg med ulike aktiviteter.
Temaet for årets Humanistiske uke er «Med tid til å tenke».
– Som humanister tror vi rett og slett at verden blir et bedre sted hvis vi en gang i blant tar oss tid til å tenke litt i fellesskap. På våre arrangementer kan man snakke med filosofer, diskutere med meningsfeller og meningsmotstandere og tilegne seg ny kunnskap. Vårt utgangspunkt er at vi trenger mer dialog, mer toleranse og mer tid til kritisk refleksjon, sier organisasjonsrådgiver Kristian Haugnes i Human-Etisk Forbund.
Aktivitetene spenner fra enkle stands til åpne debattmøter, foredrag og en hel Humanistisk dag på Latter i Oslo.
Det vil bli en videreføring av fjorårets suksess med såkalte «tenkebenker», der lokallag over hele landet plasserer benker på det beste stedet for å tenke i kommunen.
Nytt av året er familiearrangementet «Undringsløype». Dette er turløyper der du kan ta deg tid til å filosofere over spørsmål du møter på plakater mens du går. Blant stedene du kan gjennomføre undringsløyer er Mosvatnet i Stavanger. Løypene passer for alle aldre. Og et spørsmål kan for eksempel være: «Hva er å eie?»
Les mer om undringsløyper.
Den humanistiske uka er også ganske lang – og varer fra i dag og ut uke 39, men på ulike tidspunkt forskjellige steder.
Under har vi samlet et noen utdrag fra programmet, og snakket med noen av de engasjerte rundt i lokallagene om hva det er verd å få med seg. En mer fullstendig oversikt over arrangementer finner du på Human-Etisk Forbunds oversiktside.
Alle arrangement er gratis med mindre noe annet er nevnt.
I Oslo pågår Humanistisk uke i perioden 15.-21.september, og høydepunktet må være Humanistisk dag på Latter søndag 21. september. Da kan du få tankepåfyll hele dagen fra åpningen kl 12 og avslutte med standup-forestilling med Dr. Jonas Kinge Bergland.
Se Fritanke.nos intervju og anmeldelse av forestillingen.
Hele dagen – så nær som standup-forestillingen – er gratis. Slik ser programmet ut:
• Debatt: Religiøs konservatisme og det sekulære samfunnet
• Foredrag: Menneskerettsutfordringer i migrasjonspolitikken
• Debatt: GMO og matprodukson
• Debatt: Tankefrihet, ytringsfrihet og handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme
• Standup-show: Jonas Kinge Bergland
Les mer detaljert her.
Ansvarlig for Humanistisk dag Raymond Jakobsen kan også fortelle at:
– Alle som skal til Latter kan ta sykkeltaxi fra Oslo City på søndag. Vi kommer til å stå foran hovedinngangen.
Også på Humanismens hus vil det være aktivitet. På mandag er det for eksempel foredrag på Humanismens hus om norske fremmedkrigere i Syria. Foredragsholder er Anders Sollie Sal. På fredag er det foredrag av Lars Gule om respekt og toleranse i møte med ekstremisme.
Det vil også bli både undringsløp og tenkebenker rundt i byen. Humanistisk Ungdom vil også være synlig i gatebildet.
Jakobsen vil også trekke frem at det er fin mulighet for å legge kveldsturen mandag den 22. september til Humanismens hus. Da blir det byvandring fra lokalene i St. Olavs gate 27, som Human-Etisk Forbund snart flytter fra, til Brugata 19 på Vaterland, dit forbundet flytter i midten av oktober.
I tillegg er det som vanlig onsdagsmøte også under Humanistisk uke, denne gang på Litteraturhuset i Oslo. Temamøtet er et samarbeid med Humanist forlag og er også lansering av boka «De ukjente krigerne» av Nik Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige, som forteller historien om de titusener av norske menn – og kvinner – som deltok aktivt under første verdenskrig.
Les mer.
– Årets hovedarrangement blir tre runder med Vitenshowet til Andreas Wahl fra NRK-programmet Folkeopplysningen på Vitensenteret DuVerden i Porsgrunn, der dette senteret går ut med en konkurranse til en rekke skoler i byen. Skolen som vinner den «vitenskapelige, humanistiske utfordringen» får en gratis forestilling på dagtid, forteller organisasjonssekretær Main Holte i Telemark Human-Etisk Forbund.
Datoen er onsdag 24. september, og senere på dagen er det Vitenshow åpent for kl 17.30 og 19, med gratisbilletter til de første 50 medlemmene som melder seg på.
En annen kjenning fra Folkeopplysningen – og tv-programmet «Typisk deg» – er psykolog Jan Ole Hesselberg, som er å treffe under Humanistisk uke i Oppland fylke, nærmere bestemt på Hadeland hotell torsdag 25.september. I foredraget «Fornuft og følelser» tar han for seg det at vi ikke har oversikt over i hvor stor grad vi styres av følelser, selv om vi tror at vi tenker rasjonelt. Irrelevant informasjon og faktorer utenfor vårt synsfelt påvirker oss. Kan vi stole på oss selv? Ofte ikke.
På Gjøvik arrangeres åpent temamøte i samarbeid med Naturvernforbundet, der overskriften er «Tar oljenasjonen Norge klimautfordringene på alvor?» Tid og sted er Gjøvik bibliotek lørdag 27.september, med innlederne Paul Lindviksmoen og Thor Solheim.
– I Stavanger var det eneste som skjedde i fjor at de sto på stand én dag. I år bobler lokallaget over: Konsert med Myrull lørdag 20. september og visning av Woody Allen-filmen Magic in the Moonlight, om en tryllekunstner som blir hyret inn for å avsløre et medium. I tillegg blir det filosofikafé, stand to dager og ikke minst undringsløype rundt Mosvatnet, forteller organisasjonssekretær Tone Slotvik i Rogaland Human-Etisk Forbund.
Det var for øvrig lokallaget i Stavanger som kom opp med ideen om undringsløype, som nå er spredt til hele landet.
Slotvik understreker videre at nøkkelen til aktiviteten er engasjerte frivillige.
– Vi på fylkeskontoret tilrettelegger, men det er de som ordner alt med arrangementene. Så all ære går til de flinke frivillige vi har her!
Organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i fylkeslaget i Vest-Agder forteller at siden de fleste lokallagene er så små, er arrangementene samlet i Kristiansand. Der blir det imidlertid et fyldig program. Blant annet er det foredrag med forfatteren av scientologi-boka «Nittenåttifire», Geir Isene, tirsdag 16.september på Hotell Norge. Torsdag kveld på Bakgården er det foredrag med professor i filosofi og teologi Fount LeRon Shults med tittelen «Where do gods come from - and why do we keep them around?». Mens Humanistisk Ungdom har møte om kritisk tenkning og kildebruk fredag 19. september.
I Møre og Romsdal samarbeider Human-Etisk Forbund med Forskningsdagene, som arrangeres samtidig, om en paneldebatt om «Netthets, ytringsfrihetens kår i nettrollenes tid. Dreper nettrollene samfunnsdebatten?». Møtet vil finne sted 22. september på Plassen i Molde med følgende paneldeltagere: Sandra Borch, blogger og tidl. leder i Senterungdommen, Gunnar Tjomlid, blogger og skeptiker (og forfatter av Placebodefekten), Per-Kristian Bratteng, prosjektkoordinator for digital utvikling i Polaris Media og Arne Grødahl, tidligere fylkesleder i Human-Etisk Forbund og aktiv nettdebattant.
I Sogn og Fjordane samarbeider lokallaget i Indre Sogn med studentsamfunnet i Sogndal om en bokkafé med der forfatter, debattant og folklorist Kristian Bjørkelo – som også er Fritanke.no's nettkommentator – innleder til debatt: «Kva er det lov å seia på internett og kvar går grensene for ekstreme ytringar? Påverkar internett desse grensene?» spørres det. Bjørkelo ga i 2013 ut boka «Gi meg en scene!» om norsk blogghistorie på Humanist forlag, og kommer snart med ungdomsbok om ekstremisme på Samlaget. Tid og sted: tirsdag 23 september på Meieriet.
I Sør-Trøndelag pågår Humanistisk uke fra 13.september og er ikke over før i oktober – men til ulike tidspunkt ulike steder i fylket. Seinest pågår det i Fosen, der komiker og NRK-personlighet Are Sende Osen gjester Ørlandet kino med showet «På tro og Are» den 1. oktober.
Forfatterne John Færseth og Gunnar Tjomlid får det for øvrig travelt disse ukene. Færseth skal snakke om sin bok KonspiraNorge både på Oppegard den 16.september, i Tønsberg den 22. september og i Bergen både den 23. og den 25. september Mens Tjomlid gjester Kristiansand den 17. september før han reiser nordover og fra 23.-25. september kommer til Harstad, Finnsnes og Tromsø for å snakke om Placebodefekten.
Med unntak av Aust-Agder, hvor ressursene gikk med til en vellykket Arendalsuke, vil det også være mange flere arrangement rundt i hele landet. Følg med på ditt lokallags Facebookside og i kalenderen på Human-Etisk Forbunds hjemmeside.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.