Kontakt
- Atomvåpen er i strid med menneskerettighetene. Derfor kan HEF engasjere seg i arbeidet med å bli kvitt dem, mener Anne Brinch Skaara.
- Håpet er å få til et internasjonalt forbud mot atomvåpen, sier Anne Brinch Skaara. I dag reiser hun til New York for å representere HEF på FNs ikke-spredningskonferanse.
Even Gran
Publisert: 29.04.2010 kl 14:34
Sist oppdatert: 29.04.2010 kl 14:58
Utenriksdepartementet vil gjerne ha innspill fra organisasjonslivet når de skal forhandle internasjonale avtaler. Derfor betaler de turen for representanter fra 15 norske organisasjoner til New York for å delta på FNs tilsynskonferanse for ikkespredningsavtalen som starter mandag neste uke.
Dette er en konferanse som holdes hvert femte år, for å vurdere status og mulige endringer i FNs ikkespredningsavtale for atomvåpen.
Human-Etisk Forbund er en av de ikke-statlige organisasjonene (NGOer) som blir representert på konferansen. Det er Anne Brinch Skaara som representerer. Hun er til daglig organisasjonssekretær i Oslo fylkeslag, men er også nestleder i Nei til atomvåpen.
Hvorvidt det er riktig av HEF å engasjere seg i kampen mot atomvåpen har tidligere, spesielt tidlig på 80-tallet, vært et omstridt tema i forbundet.
Brinch Skaara mener det er uproblematisk av forbundet å delta på denne konferansen.
- Det er helt naturlig at Human-Etisk Forbund deltar på en slik konferanse. Det er helt klart i tråd med et humanistisk livssyn å bekjempe atomvåpen. Dette er så vidt jeg vet den eneste våpentypen som har blitt dømt av i FNs menneskerettighetsdomstol til å være i strid med menneskerettighetene. Dette på grunn av de enorme ødeleggelsene og menneskelige lidelsene de forårsaker, sier hun.
I tillegg til Brinch Skaara og Human-Etisk Forbund, betaler UD turen for Mellomkirkelig råd, Changemaker, Care, Røde Kors, Norges fredsråd, Norsk folkehjelp, LO, Folk og forsvar, Ordførere for fred, Den norske atlanterhavskomite, Utdanningsforbundet, Norske leger mot atomvåpen, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Norges fredslag og Nei til atomvåpen.
- En av de viktigste tingene som skal skje, er at vi fra organisasjonene skal ha jevnlige møter med den norske forhandlingsdelegasjonen for å gi dem råd, sier Brinch Skaara.
Hun forteller at hovedmålet er å få til et internasjonalt forbud mot atomvåpen, på samme måte som man allerede har FN-konvensjoner mot kjemiske våpen og landminer.
- Det er en mye større optimisme i dette arbeidet nå, etter at Barack Obama ble president i USA. Han har jo engasjert seg veldig i dette arbeidet, og satt atomnedrustning på agendaen. Så nå ser det lysere ut enn på veldig lenge, sier Brinch Skaara.
Hun understreker at konferansen nok ville ha blitt arrangert selv om George W. Bush hadde vært president, men at fredsbevegelsen da ikke ville ha hatt noen forventninger om tiltak for å redusere forekomsten av atomvåpen.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.