Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Frank Rossavik overrasket Levi Fragell med Fritt Ords Honnør torsdag 28. mars 2019 under en 80-årsmottakelse i regi av Human-Etisk Forbund.
 Foto: Even Gran

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Frank Rossavik overrasket Levi Fragell med Fritt Ords Honnør torsdag 28. mars 2019 under en 80-årsmottakelse i regi av Human-Etisk Forbund. Foto: Even Gran

Levi Fragell tildelt Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør er tildelt Levi Fragell for hans mangeårige innsats for kritisk religionsdebatt.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2019 kl 15:40

Det var under en HEF-mottagelse i anledning Levi Fragells forestående 80-årsdag at Fritt Ord ved direktør Knut Olav Åmås og styremedlem Frank Rossavik dukket opp med blomster og tale. Fritt Ords Honnør kom som en overraskelse på jubilanten.

I pressemeldingen fra Fritt Ord heter det at «Levi Fragell har vist modig bruk av det frie ord ved å kritisere maktmisbruket i miljøet han vokste opp i, ved å bryte med det, og ved å utfordre en mektig institusjon som statskirken, mektige predikanter som Aril Edvardsen og religiøst maktmisbruk generelt.

Hans mangeårige virke er høyst aktuelt, selv om Den norske kirke har endret karakter. De karismatiske bevegelsene i Norge lever fortsatt; i andre land blomstrer de. Islam misbrukes til å undertrykke mennesker over store deler av verden, til dels også som unnskyldning for vold. De store overgrepsskandalene i Den katolske kirke viser hva som kan skje når miljøer blir for lukkede og makt ikke utfordres.

Fragells brudd med pinsebevegelsen på slutten av 1960-tallet er også en mer generell kommentar til dannelsen av de såkalte ekkokamrene i vår tid. Som han i 2011 skrev i et forord til den nye utgaven av sin selvbiografi: Oppveksten i det lukkede menighetsmiljøet programmerte intellekt og følelser og la grunnlaget for en angstfylt, snever, livsfjern og intolerant tilværelse. Vi og dem. Gud og verden. Synd og nåde. Himmel og fortapelse. Omprogrammeringen har senere tatt et helt liv, og er fortsatt ikke fullført.»

Fritt Ords Honnør-prisen består av 100 000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Stolte:  Pressesjef Jens Brun-Pedersen og generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund er skjønt enige om at det er en fortjent honnør av Human-Etisk Forbunds «Grand Old Man».
 Foto: Even Gran

Stolte: Pressesjef Jens Brun-Pedersen og generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund er skjønt enige om at det er en fortjent honnør av Human-Etisk Forbunds «Grand Old Man». Foto: Even Gran

Stolthet i Human-Etisk Forbund

– Vi er stolte. Det er en fortjent honnør av denne veteranen i Human-Etisk Forbund. Han er en utrettelig forkjemper for å beskytte barn i karismatiske, religiøse miljøer. Han har i hele sitt voksne liv satt et kritisk søkelys på mirakelpredikanter som ofte med luftige påstander har påstått at de ved guds hjelp helbreder syke, ofte mot klekkelig betaling, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund i en pressemelding fra forbundet.

Levi Fragell har vært både generalsekretær og styreleder i Human-Etisk Forbund. Også i den internasjonale organisasjonen International Humanists (tidligere IHEU), har han hatt presidentverv.

– Trolig finnes det ikke en enkeltperson som har betydd mer for Human-Etisk Forbund enn Levi Fragell. I perioden på begynnelsen av 80-tallet med han som leder, opplevde forbundet en sterkt medlemsvekst. Han har alltid vært på reisefot og besøkt utallige lokallag, lojal til forbundet som han alltid har vært. I mange år var han stadig i India der han var med på å grunnlegge mange humanitære prosjekter på vegne av HEF, sier Enger.

Les Fri tankes store intervju med Levi Fragell i anledning 80-årsdagen.