Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mens de fleste andre land avskaffer gamle blasfemiforbud, går Irland den andre veien. Der risikerer du nå opp mot 25.000 euro i bot hvis du spotter gud.

Mens de fleste andre land avskaffer gamle blasfemiforbud, går Irland den andre veien. Der risikerer du nå opp mot 25.000 euro i bot hvis du spotter gud.

Irland skjerper forbudet mot blasfemi

Den irske grunnloven krever at blasfemi skal være forbudt. Derfor har landet nå fått en ny lov som varsler blasfemibøter på opp mot 25.000 euro.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2009 kl 10:24

Den irske grunnloven fra 1937 krever at blasfemi skal være forbudt. Likevel har ikke landet hatt noen lov mot dette siden 1961, da den forrige blasfemiloven ble avviklet.

Dette har den irske justisministeren Dermot Ahern gjort noe med. I slutten av juni signerte president Mary McAleese den nye kontroversielle loven som sier at en person som utgir eller ytrer noe blasfemisk vil få en bot på opp mot 25.000 euro.

Lovteksten presiserer at blasfemien må være svært nedsettende og fornærmende overfor trossetninger som holdes hellig av en hvilken som helst religion, og må føre til protester blant en vesentlig del av denne religionens tilhengere. I tillegg må den tiltalte ha hatt til hensikt å skape slike protester, heter det.

Justisminister Ahern, som sees på som hovedarkitekten bak den nye loven, har ikke kjempet gjennom dette fordi han ønsker å bekjempe blasfemi, slik han framstiller det selv. Han har gjort det fordi grunnloven krever det, noe Irland har ignorert i 48 år, slik han ser det.

- Det beste hadde vært om vi hadde sluppet å ha denne loven, men jeg kan ikke tillate meg å se bort fra grunnloven, sier Ahern i en kommentar.

Han får støtte fra juridisk hold.

- Jeg liker ikke tanken på å kriminalisere blasfemi, men ministeren har rett. Grunnloven krever at blasfemi er straffbart, sier Eoin O'Dell fra School of Law ved Trinity College i Dublin.

Man skulle kanskje tro at den katolske kirken i Irland har presset på for å få gjennom denne loven, men de har vært overraskende passive gjennom hele prosessen.

Har ikke ønsket andre løsninger

Den nye loven har naturlig nok blitt sterkt kritisert fra menneskerettighetshold, og fra ulike humanist- og ateistgrupperinger. Flere av politikerne som var imot loven har prøvd å hindre at den ble vedtatt ved å vise til andre deler av den irske grunnloven som garanterer innbyggerne ytringsfrihet.

I fjor foreslo en komite å fjerne alle henvisninger til blasfemi i grunnloven.

Men heller ikke dette var en løsning den irske justisministeren ønsket seg. Han har hele tiden insistert på at den nye blasfemiloven måtte være eneste løsning.

Skal prøves i EU

Nå møter imidlertid den nye loven motstand i EU. Det svenske EU-parlamentsmedlemmet Karl Sigfrid har bedt EU-kommisjonen vurdere hvorvidt den nye irske blasfemiloven er i overenstemmelse med ulike EU-konvensjoner og Den europeiske menneskerettighetserklæringen, melder Herald.ie.

- Ytringsfrihet er en nødvendig forutsetning for en åpen debatt. Det er veldig farlig når man erstatter åpen debatt med forbud og tvang. Den nye irske loven er et stort skritt bakover, sier Sigfrid.

Han viser til at EU forventer at nye medlemsland, for eksempel Tyrkia, sikrer vide rammer for ytringsfriheten før det kan bli aktuelt med noe medlemskap.

Kilder:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook