Kontakt
Forstander Ervin Kohn vil orientere jødiske par som spør om at omskjæring er en religiøs plikt i ortodoks jødedom. Foto: Dan.Raoul Husebø Miranda
Det mosaiske trossamfunn i Norge er en ortodoks jødisk menighet, og der er omskjæring en forpliktelse, sier forstander Ervin Kohn.
Even Gran
Publisert: 16.04.2015 kl 07:47
På onsdag la vi ut et intervju med et jødisk ektepar i USA som mente at det er helt greit å omskjære, men som også mener det er helt greit å droppe det. De avviser at det er noen slags «religiøs plikt».
Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, vil ikke gå så langt, men understreker at ingen norske jøder blir fordømt eller nedvurdert om de gjør det ene eller det andre.
– Alle jøder velger hvilke forpliktelser de selv ønsker å overholde. De fleste forpliktelser blir ikke overholdt, men akkurat omskjæring blir faktisk i stor grad overholdt selv om det er en tung forpliktelse å overholde, sier han.
Kohn forteller at omskjæring som forpliktelse følger av at Det mosaiske trossamfunn i Norge er en ortodoks jødisk menighet. Han kan derfor ikke, som forstander, gå ut og si som det jødiske ekteparet i USA at omskjæring er valgfritt – at det ene er like greit som det andre.
– I ortodoks jødedom er omskjæring en religiøs forpliktelse. Kommer det et jødisk par til meg og spør om råd, så informerer jeg om det. Men samtidig er det som sagt ingen som kontrollerer hva våre medlemmer faktisk gjør. Ingen blir fordømt eller karakterisert som «ikke fullverdige jøder» eller noe slikt hvis de ikke gjør det, sier han.
Forstanderen legger til at selv om den norske jødiske menigheten er ortodoks, har de mange medlemmer som både er reformerte og sekulære. Det er også medlemmer i Det mosaiske trossamfunns om ikke omskjærer.
– Ja, vi har folk i styret hos oss som ikke tror på Gud. Vi har også medlemmer som er reformerte jøder, som for eksempel de to du snakket med i USA, og som typisk vil mene at omskjæring er helt valgfritt. Men det er altså noe annet enn hva som menes i ortodoks jødedom, som vi bekjenner oss til, sier han.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.