Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

To av paneldeltagerne på et møte i Oslo torsdag denne uka ber om å få være anonyme av frykt for represalier.

Human-Etisk Forbund inviterer til møte om sosial kontroll i innvandrermiljø

Akin Düzakin i Oslo HEF mener forbundet bør engasjere seg mer for ungdom med muslimsk bakgrunn. - Den sosiale kontrollen har blitt mye verre siden jeg var ung, sier han.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2017 kl 11:23

Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag, inviterer til et møte på Litteraturhuset i Oslo. Det er Secular forum som arrangerer møtet i samarbeid med forbundet. Tittelen er «Den skjulte sosiale kontrollen».

Det har vært mye snakk om at jenter fra innvandrermiljøer blir utsatt for sosial kontroll. Men hvordan er det med guttene? spør Human-Etisk Forbund i invitasjonen til møtet.

Anonyme gutter med masker i debattpanelet

Secular Forum har fått to gutter til å stille opp i paneldebatten under forutsetning av at de forblir anonyme. Begge er født i Norge og vil stille med lånte klær og masker fordi de er redde for represalier fra familien og miljøet de tilhører.

Den tredje debattdeltageren er Angelica Kjos (tidl. Michelle Angelica Johansen). Hun har tidligere stått fram og fortalt om en oppvekst preget av ekstrem omsorgssvikt og overgrep, uten at det offentlige grep inn.

Den siste paneldeltageren er Jan Bøhler, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han er kjent for sitt engasjement for innvandrermiljøene i Oslo.

Mener HEF bør engasjere for ungdom mot sosial kontroll

Akin Düsakin er aktiv i Human-Etisk Forbund og sitter i internasjonalt utvalg i Oslo og Akershus. Han synes det er viktig at forbundet begynner å engasjere seg mer i situasjonen til innvandrerungdom, både jenter og gutter, som får sine livsvalg innsnevret av sosial kontroll og trusler.

Düzakin (56) er oppvokst i Tyrkia, og har nå bodd i Norge i rundt 30 år. Han er ellers kjent som illustratør og barnebokforfatter.

- I min familie var noen troende muslimer mens andre var ikke-troende. Det var helt greit. Da jeg var ung kunne du tro hva du ville i Tyrkia. Landsfader Mustafa Kemal Atatürks ide om et tydelig skille mellom stat og religion levde i beste velgående.

Men siden 2001, da president Recep Tayyip Erdoğan tok over, har det blitt gradvis verre.

- Tyrkia har gradvis gått over til å bli «en muslimsk republikk» under Erdogan, med stadig mindre toleranse for annerledes troende og ikke-troende, sier han.

Düzakin sier at han selv aldri har opplevd fordømmelser, trusler eller utestenging på grunn av sitt ikke-religiøse livssyn. Nettopp derfor ønsker han å støtte ungdom, og mener dette også bør være en viktig oppgave for Human-Etisk Forbund.

- Det er trist å se at det går feil vei - at norsk ungdom rapporterer om stadig strengere sosial kontroll. Human-Etisk Forbund har en klar oppgave i å støtte disse ungdommene - å gi dem en trygg havn. Det er det vi ønsker å bidra til ved å være med på å arrangere møter som dette, sier han.

Ungdommene er lei av å late som de er muslimer

Ungdom med innvandrerbakgrunn vet generelt sett lite om Human-Etisk Forbund, kan han fortelle.

- De er litt skeptiske, men jeg tror at hvis Human-Etisk Forbund engasjerte seg mer i dette så ville forholdet blitt tettere. Ungdommene er lei av å late som de er muslimer. Human-Etisk Forbund kan komme inn og skape et en felles møteplass for dem, sier Akin Düzakin i Oslo Human-Etisk Forbund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...