Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norske organisasjoner demonstrerte i 2017 utenfor den russiske ambassaden mot arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia. Ingvild Endestad, Leder i FRI og Arne Andreas Opheim (t.h) var med på markeringen.
 Foto: NTB-Scanpix

Norske organisasjoner demonstrerte i 2017 utenfor den russiske ambassaden mot arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia. Ingvild Endestad, Leder i FRI og Arne Andreas Opheim (t.h) var med på markeringen. Foto: NTB-Scanpix

HRW: Ny bølge med pågripelser av homofile i Tsjetsjenia

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch (HRW) melder om en ny bølge med pågripelser og tortur av homofile i den russiske regionen Tsjetsjenia.

Publisert:

Human Rights Watch (HRW) publiserte onsdag en rapport der de har intervjuet fire homofile menn som har flyktet fra den konservative, hovedsakelig muslimske regionen. De sier de ble utsatt for grov mishandling fra politiet, som skal ha gitt dem elektrosjokk og slått dem mens beina deres var bundet fast.

Dette fant ifølge mennene sted mens de satt i arrest ved en institusjon som tilhører innenriksdepartementet i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny.

Ifølge HRW ligner vitnebeskrivelsene på en klage de mottok fra en LGBT-aktivist i januar. Aktivister i det russiske LGBT-nettverket sier at tsjetsjensk politi pågrep minst 23 menn fordi de var homofile mellom desember og april, uten at HRW kan verifisere denne informasjonen.

I 2017 sa aktivister at mer enn 100 homofile menn hadde blitt pågrepet, torturert og ved noen tilfeller drept i Tsjetsjenia.

I onsdagens rapport skriver HRW at aksjonen mot homofile i 2017 ikke ble godt nok etterforsket.

– Med mindre en grundig etterforskning finner sted, kan vi vente ytterligere tilfeller av denne forferdelige mishandlingen, sier HRW-talsperson Rachel Denber.