Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hornittene – Human-Etisk Forbunds nye ungdomsgruppe – synes man ikke må se ut som slabbedasker selv om man har frigjort seg fra den undertrykkende og dogmatiske kristne moral.
 Foto: Alexis Podgorny

Hornittene – Human-Etisk Forbunds nye ungdomsgruppe – synes man ikke må se ut som slabbedasker selv om man har frigjort seg fra den undertrykkende og dogmatiske kristne moral. Foto: Alexis Podgorny

Ungdom i kamp for den sanne humanetikk:

Hornittene kommer!

Glem sutringen over manglende ungdomsrekruttering til humanetikken. 1. april i fjor stiftet unge humanetikere ungdomsgruppa Hornittene. – En ren og sunn humanetikk, takk! krever hornitten Lars B. Christoffersen.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2018 kl 16:02

NB Dette er en artikkel fra 2004.

Med sine vannkjemmede sleiker, sobre antrekk og HORNbriller, er det ikke lett å skjule hvem som er forbildet for Human-Etisk Forbunds nye ungdomsgruppe, Hornittene. Det er selvfølgelig selveste Kristian Horn – soppentusiasten, fritidsbratsjisten og grunnleggeren av Human-Etisk Forbund.

– Selv om man har frigjort seg fra den undertrykkende og dogmatiske kristne moral er det vel ingen grunn til å se ut som en slabbedask? spør Hornitt-talsmann Lars B. Christoffersen da Fri Tanke påpeker gruppas karakteristiske utseende.

Hornittene ble stiftet 1. april i fjor, og aktivitetsnivået er høyt. De deler ut stensiler laget på Kristian Horns gamle stensilmaskin, arrangerer seminarer (det siste bar tittelen ”Hornmusikken og humanetikken”), øver på bratsj og drar på sopptur. Formålet er å tiltrekke seg ungdom som er opptatt av den rene humanetikk.

Utvannet lære!

Hornitten Lars B. Christoffersen foretrekker rasjonell litteratur fremfor eventyr.
 Foto: Alexis Podgorny

Hornitten Lars B. Christoffersen foretrekker rasjonell litteratur fremfor eventyr. Foto: Alexis Podgorny


– Det er mye som tyder på at Kristian Horns lære utvannes, og vi er her for å pense norske human-etikere tilbake på rett livssynsspor, forteller Christoffersen. Har den unge mannen noen eksempler på slike livssynsmessige avsporinger?

– Det er ille at det finnes tilsynelatende humanetiske foreldre som leser eventyr for barna sine. Godnatteventyrene er slett ikke uskyldige: De lærer barna opp til å tro på nisser, troll og langstrømpede pikebarn. Ren og skjær overtro, som dyttes på barna nettopp i en alder der det er viktig å lære rasjonell tenkning! Hva med heller å ta en titt i noen bøker om Norges fargerike soppflora på sengekanten? Eller hva med å gi dem et forsprang på skolen ved å bestille konfirmasjonsbøker fra Human-Etisk Forbund allerede når barna er i barnehagealderen? spør Christoffersen strengt.

Utglidingene er særlig tydelige på det kulturelle området, påpeker Christoffersen.

– En del humanetikere lurer seg til å sette på en plate med kirkemusikk på søndagen. Men hva skal man med Bachs korverk, belemret som de er med en etisk inkonsekvent kristendom, når man kan få rent humanetiske sanger både på plate og i stensilerte sanghefter? Det er i hvert fall helt uakseptabelt å kjøpe plater fra Kirkelig Kulturverksted, og dermed støtte den etisk mindreverdige kristendommen økonomisk, understreker Christoffersen.

Musikalsk rasjonalisme

Ikke slik å forstå at hornittene er kulturfiendtlige. Mens gla’kristne ungdommer har gitarene sine, har Hornittene også sitt «eget» instrument: Bratsjen.

– Vi er slett ikke humørløse! Det hender rett som det er at vi tar oss en bratsjkveld med brus og boller. Bratsjen fungerer som «horn i hanske» som akkompagnement til gode, humanetiske sanger. Dessverre er det skrevet lite for dette praktfulle instrumentet, som Kristian Horn selv beæret ved å spille. Derfor har vi nå bestilt et større soloverk for bratsj, en musikalsk fortolkning av det rasjonelle elementet i det humanetiske livssyn. Det vil bli det eneste tilfelle der Hornmusikk spilles på bratsj, sier Christoffersen, og fortsetter:

– Musikk er viktig for å nå ungdom, men man kan jo ikke regne med å treffe ungdommen med musikk i marsjtakt, fastslår han.

– Derfor arbeider vi nå med å få spilt inn versjoner av «Din tanke er fri» som er tilpasset tidens ungdom. For eksempel har vi nettopp fått laget en versjon i en frisk valsetakt som riktig svinger, konstaterer Christoffersen stolt.

«Friskt» er selve stikkordet for Hornittene, forteller Christoffersen:

– Kristian Horn snakket om «ærlighet ved erkjennelsens grense». Det er en viktig leveregel som vi alle kan ha godt av å tenke over om aftenen. Men vi er også opptatt av «nærlighet til markagrensen», humrer Christoffersen.

Han forteller om mang en sopptur i Kristian Horns fotspor, noe som har gitt opphav til et hornittisk slagord:

– Det er med sopp som med livssyn: Man må være nøye med hvilke man velger, ellers kan man fort pådra seg maveknip eller korstog, avslutter Christoffersen.

Denne saken ble skrevet av «Tøysa A. Tulla» og første gang publisert omkring 1. april 2004, og hele saken er selvsagt tøys og tull fra ende til annen.

Nøkkelord

#humorVis flere

Koronalatteren – humor som meistringsstrategi
– Krenk meg

– Krenk meg

Humanistredaktør Didrik Søderlind representerer Human-Etisk Forbund når komikere går inn for å krenke religiøse følelser under «Krenk 2015» i kveld. (2.2.2015)

#1. aprilVis flere